Burenbemiddeling

Banale buurtconflicten kunnen soms grote frustraties veroorzaken en uw leefkwaliteit ernstig schaden. In sommige gevallen is burenbemiddeling de oplossing.

Burenbemiddeling: hoe werkt het?

Banale buurtconflicten kunnen soms grote frustraties veroorzaken en uw leefkwaliteit ernstig schaden. In sommige gevallen is burenbemiddeling de oplossing. 

 

Het bemiddelingsproces

Wat moet je nu precies doen om een bemiddelingsproces op te starten? Hoe gaat bemiddeling in zijn werk? Hoe zoek je best naar een oplossing? Zijn er nadien ook afspraken waar je je aan moet houden? 

Brochure / affiche
14 juli 2022

Raadpleeg het stappenplan over het bemiddelingsproces

De bemiddelingsdienst

Alle publieke lokale overheden of instanties kunnen een bemiddelingsdienst oprichten. Maar wie stel je dan aan om burenbemiddeling op te starten? Welke partners moet je betrekken? Moet je een project bekendmaken bij de bevolking? En welke succesfactoren spelen een rol?

Brochure / affiche
14 juli 2022

Raadpleeg het stappenplan over de bemiddelingsdienst

Buurconflicten vermijden

  • Heeft u een probleem met uw buur of ergert u zich aan iets? Bespreek dit dan met hem. Als u hem uw standpunt toelicht, en u toont begrip voor zijn standpunt, dan is de kans groot dat u tot een oplossing komt.
  • Ook de buurman kan zich ergeren aan iets of ergens hinder van ondervinden. Luister naar hem en toon interesse voor zijn bemerkingen.
  • Laat u niet provoceren door uw buur. Blijf beleefd en rustig, ook als uw buurman dat niet doet. Probeer desnoods een ander moment af te spreken om de situatie te bespreken.
  • Als dit alles niet helpt, kunt u beroep doen op een burenbemiddelaar

Nuttige links

Heb je nog vragen?

Stel ze via [email protected]