De rol van getuigen in de strijd tegen fietsdiefstal

visual schakel getuigen met tips
Van 22 tot 28 april 2024 is het de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal.” Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.

Schakel getuigen
We richten de aandacht op de derde schakel van de preventieketting: getuigen. Als getuige van een (potentiële) fietsdiefstal speel je een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid. Ken uw kracht! Samen staan we sterker tegen fietsdiefstal.

Heb je iets verdachts gezien? Meld het meteen aan de politie!
Als je een verdachte situatie opmerkt, aarzel dan niet en meld het meteen bij de politie via 101 of de app 112. Jouw melding kan helpen om onmiddellijk actie te ondernemen en potentiële diefstallen te voorkomen. Snel reageren en de politie informeren dragen automatisch bij aan een veiligere gemeenschap. Kijk dus niet weg wanneer je getuige bent van fietsdiefstal. Jouw alertheid kan het verschil maken

Heb oog voor achtergelaten fietsen
Heb je al een tijdje een of meerdere ongebruikte fietsen opgemerkt? Dit kunnen fietsen zijn die mogelijk achtergelaten of gestolen zijn. Meld dit aan jouw politiezone of gemeente. Jouw melding draagt bij aan een schonere en veiligere omgeving én kan helpen bij het identificeren van eventueel gestolen fietsen. Win-win!

Sluit je aan bij de preventieketting
De symbolische ketting staat centraal in deze campagne en vertegenwoordigt alle belangrijke schakels in de strijd tegen fietsdiefstal: fietsers, gemeenschapswachten, getuigen, politie en tal van andere partners in preventie. Elke dag van de actieweek zoomen we in op één van deze schakels met praktische tips en informatie.

Ontdek lokale acties
Ontdek welke acties lokale overheden en politiezones in jouw buurt hebben gepland om fietsdiefstal tegen te gaan. Neem contact op met jouw lokaal bestuur of politiezone voor meer informatie.

Wil je meer tips en informatie rond fietsdiefstalpreventie? Bezoek de fietsdiefstalpagina op onze website.

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.