De rol van gemeenschapswachten in de strijd tegen fietsdiefstal

De rol van gemeenschapswachten in de strijd tegen fietsdiefstal
Van 22 tot 28 april 2024 is het de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal.” Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.

Schakel gemeenschapswacht

Vandaag richten we de aandacht op de tweede schakel van de preventieketting: de gemeenschapswacht. Gemeenschapswachten fungeren als de ogen en oren van de gemeente en houden een waakzaam oog op jouw fiets, vooral op plaatsen met een hoog risico op fietsdiefstal, zoals treinstations en parkeerplaatsen.

Preventietips

Gemeenschapswachten hebben als taak het veiligheidsgevoel bij burgers te vergroten en maatschappelijke overlast en criminaliteit te verminderen door hun preventieve aanwezigheid. Ze sensibiliseren en informeren over veiligheid en criminaliteitspreventie en staan je maar al te graag bij voor tips tegen fietsdiefstal.

Een belangrijke preventieve maatregel tegen fietsdiefstal is het labelen van je fiets. Gemeenschapswachten kunnen je hierbij helpen. Door je fiets te labelen, vergroot je de kans dat een teruggevonden fiets snel aan de rechtmatige eigenaar kan worden gekoppeld.

Nationaal fietsregister

Op 23 april 2024 wordt ook het nationaal fietsregister Mybike gelanceerd door de ministers van mobiliteit. Fietsbezitters en lokale besturen kunnen via het platform Mybike stickers aanvragen die op het frame van de fiets worden aangebracht en niet kunnen worden verwijderd zonder de fiets te beschadigen. Via de unieke code op de sticker kunnen eigenaars de gegevens van hun fiets opslaan en aangifte doen van diefstal. Bij de aankoop van een tweedehands fiets kunnen potentiële kopers de code op de fiets scannen en nagaan of deze door de eigenaar als gestolen is opgegeven.

Sluit je aan bij de preventieketting

De symbolische ketting staat centraal in deze campagne en vertegenwoordigt alle belangrijke schakels in de strijd tegen fietsdiefstal: fietsers, gemeenschapswachten, getuigen, politie en tal van andere partners in preventie. Elke dag van de actieweek zoomen we in op één van deze schakels met praktische tips en informatie.

Acties in jouw buurt

Ontdek hier welke acties lokale overheden en politiezones in jouw buurt hebben gepland om fietsdiefstal tegen te gaan. Neem contact op met jouw lokaal bestuur of politiezone voor meer informatie.

Wil je meer tips en informatie rond fietsdiefstalpreventie? Bezoek de fietsdiefstalpagina op onze website.

 

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.