
Volg onderstaande tips om je zoveel mogelijk tegen fietsdiefstal te beschermen:
Sloten
Maak je fiets steeds op een correcte manier vast!
Een goed slot alleen houdt een dief niet tegen, want hij zal altijd op zoek gaan naar het zwakke punt van de beveiliging. Daarom is het belangrijk er een goede gewoonte van te maken om je fiets overal steeds met twee sloten te sluiten, ook al is het maar voor even. Op openbaar terrein plaats je de fiets bij voorkeur goed in het zicht. Op privéterrein (bv. tuin, oprit, garage, …) stal je deze daarentegen beter uit het zicht en eveneens achter slot. Doe dit zeker wanneer je je fiets in gemeenschappelijke ruimten stalt, zoals in de gang of garage wanneer je op kot zit of een appartement huurt.
Bevestig je fiets daarbij steeds aan een vast object. Zo voorkom je dat een dief je fiets optilt en meeneemt. Dit doe je door het slot door het frame en (voor)wiel te steken en vervolgens rondom een stevig vast object (fietsenrek, hek, verankeringselement, …) te bevestigen. Zorg er zeker voor dat het frame aan een vast object bevestigd wordt, indien het niet mogelijk is om zowel frame als wiel ergens aan vast te binden. Maak waar mogelijk gebruik van (bewaakte) fietsenstallingen en stal je fiets zo dat je andere personen niet hindert.
Laat ook geen verwijderbare onderdelen of accessoires achter op je fiets, zoals een fietscomputer, fietspomp, afneembare verlichting, drinkbus of persoonlijke bezittingen in de eventuele fietstassen of op de bagagedrager.
Gebruik een goed slot!
Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan met het juiste gereedschap gekraakt worden. Hoe meer weerstand een slot echter biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen.
Gebruik steeds twee sloten, bij voorkeur van een verschillend type.
Dieven specialiseren zich vaak maar in het kraken van één type slot.
Hieronder vind je een overzicht van enkele sloten die je kunt gebruiken:


Het ringslot
Het ringslot is een slot dat vastzit op het frame onder het zadel en dat vaak bij stadsfietsen is aangebracht. Het vormt een goede basis tegen fietsdiefstal, maar een tweede slot wordt zeker aangeraden omdat je met dit slot de fiets immers nergens aan kunt vastbinden. De dikte van de ring en het omhulsel bepalen de stevigheid van dit type slot.
Het beugelslot in U-vorm
-
Dit type sloten bieden de meeste weerstand. Enkel erg gemotiveerde (en goed uitgeruste) dieven zullen er de strijd mee aanbinden. Deze veiligheidssloten blijven onklopbaar wat de verhouding efficiëntie/prijs en de verhouding efficiëntie/gewicht betreft.
-
Koop dit type slot altijd samen met een systeem om het aan je fiets te bevestigen. Dit is niet alleen handig, het helpt ook om je slot niet te vergeten.
-
Een goed beugelslot weegt ongeveer 1 kg.
-
Beugelsloten zijn over het algemeen verkrijgbaar in twee lengtes (23 en 30 cm) zodat ze voor elke fiets gebruikt kunnen worden. Met een langer slot is het makkelijker om de fiets aan een vast object te bevestigen.
-
Let wel op want zelfs voor dit type slot kan de kwaliteit erg verschillen naargelang het merk.
De combinatie van dit type slot met een ringslot is één van de beste beveiligingen tegen fietsdieven.

Het vouwslot
Erg stevig (dankzij het gehard staal waaruit ze bestaan), daarnaast biedt het vouwslot de volgende voordelen:
-
Een grote flexibiliteit bij het vastmaken (geen beperkingen door een vaste breedte). Vanaf 85 cm kun je het wiel en het frame van je fiets vastmaken aan een lantaarnpaal, een boom, ...;
-
Ze zijn erg compact, waardoor ze makkelijk te vervoeren zijn;
-
Dit slot weegt ongeveer evenveel als een beugelslot (ongeveer één kg).
Toch maakt de platte vorm van de 'armen' en gewrichten dit type slot kwetsbaarder dan een goed beugelslot.

Het kettingslot
Een betrouwbaar kettingslot wordt gemaakt uit gehard staal en heeft een degelijk (discus)slot. De schakels zijn meer dan 4 mm dik. Dit slot wordt vaak gebruikt als motorslot. Het biedt de mogelijkheid om je tweewieler ergens aan vast te binden. De kwaliteit van het slot wordt bepaald door de hardheid van de schakels.
Een ketting uit gehard staal kan even stevig zijn als een degelijk beugelslot. In vergelijking met een beugelslot biedt een kettingslot een grotere polyvalentie voor het vastmaken van je fiets, maar het weegt wel zwaarder (ongeveer 3 kg). Wanneer de fiets elke dag op dezelfde plaats wordt geparkeerd en je de toestemming hebt om je kettingslot daar achter te laten, is dit een heel interessant type slot.
Het kettingslot en het ringslot in één
De nieuwste fietsmodellen beschikken vaak over een combinatie van een ringslot en een insteek kettingslot. Deze sloten zitten aan elkaar vast, zodat je maar één sleutel nodig hebt. Je kunt het frame er ook mee vastmaken aan een vast voorwerp. Bij dit type slot is het van groot belang dat het kettingslot van goede kwaliteit is.
Maak je fiets uniek
Voorzie je fiets van een uniek merkteken. Daardoor wordt je fiets herkenbaar en kan men je fiets makkelijker terugbezorgen indien deze teruggevonden wordt. Zo geef je de fiets ook een visuele identiteit waardoor een dief je fiets minder makkelijk kan doorverkopen.
Je fiets van een merkteken voorzien, kan op verschillende manieren:
-
Graveren: je rijksregisternummer wordt in het frame gegraveerd waardoor je fiets zichtbaar gemerkt wordt. Deze gravering kan extra benadrukt worden door een sticker. Niet alle fietsen kunnen echter gegraveerd worden.
-
Sticker: in het Brussels Gewest kun je een sticker krijgen met een uniek identificatienummer en een QR-code om op het frame van je fiets te kleven. Meer info op www.mybike.be.
-
Chip: bij aankoop van fietsen van bepaalde merken zit al een RFID-chip in het frame (of slot) verwerkt.
Voor dit merkteken kun je onder meer terecht bij de preventiedienst van je stad, gemeente of politiezone.
Hier vind je een overzicht van alle steden en gemeentes waar je je fiets kan laten graveren:
Wallonië
Doornik - Moeskroen - Nijvel - Peruwelz
Vlaanderen
Antwerpen - Asse - Blankenberge - Boom - Brugge - De Panne - Dendermonde - Genk - Gent - Haaltert - Halle - Hasselt -Herentals - Heusden-Zolder - Houthalen-Helchteren - Knokke-Heist - Koksijde - Kortemark - Kortenberg - Leuven - Liedekerke - Lommel - Maasmechelen - Machelen - Mechelen - Meise - Menen - Middelkerke - Nieuwpoort - Ninove -Oostende - Poperinge - Roeselare - Ronse - Schoten - Sint-Niklaas - Tienen - Tongeren - Vilvoorde - Wemmel - Wevelgem - Wijnegem
Koop nooit een gestolen fiets
Heling van fietsen is, net zoals fietsdiefstal, strafbaar. Zorg er bij de aankoop van een fiets voor dat je geen gestolen fiets koopt. Vraag bij aankoop van een tweedehands fiets ook steeds (een kopie van) de originele factuur. Let extra op wanneer:
-
een ringslot zwaar beschadigd is, sporen van braak vertoont en/of niet meer functioneert;
-
er deuken in het spatbord zijn en lakschade aan het kader, daar waar normaal een slot hoort te zitten;
-
een nieuwe fiets geen gemonteerd ringslot heeft;
-
een fiets overschilderd of herspoten werd;
-
de sticker van de leverancier verwijderd of overschilderd werd;
-
het framenummer en/of de barcode van recentere fietsen geheel of gedeeltelijk verwijderd werd(en);
-
het kader zichtbare slijpplekken vertoont die verraden dat een eerder gegraveerd rijksregisternummer verwijderd werd.
Stel bij aankoop van een fiets samen met de verkoper altijd een aankoopbewijs op waarop je het volgende vermeldt:
-
de omschrijving (merk, model, type, soort, kleur, bijzondere kenmerken, …);
-
eventueel het framenummer van de fiets of een merkteken;
-
het aankoopbedrag;
-
de datum van aankoop;
-
de identiteit en de handtekening van de verkoper en de koper.
Indien je de gemerkte fiets wilt verkopen, vermeld je best uitdrukkelijk het merkteken op het aankoopbewijs dat je samen met de koper opstelt.
Fiets toch gestolen? Doe aangifte!
Aangifte kun je doen bij de lokale politie of elektronisch via de website www.police-on-web.be of via de website van jouw politiezone.
Centraal Fietsregister
Tegen eind 2023 komt er een Centraal Fietsregister. Dankzij dit Centraal Fietsregister zal je je fiets kunnen registreren op een regionaal digitaal platform en kunnen markeren met behulp van een unieke sticker om het risico op diefstal en heling te beperken.
Dit register heeft als doel:
- de preventie en de daling van het aantal fietsdiefstallen, de organisatie van de strijd tegen fietsdiefstal,
- het opstellen van statistieken,
- de gewestelijke, federale en lokale overheden de mogelijkheid bieden om de teruggevonden fietsen te beheren.
In de FAQ hieronder vindt u meer informatie over dit Centraal Fietsregister:
Veelgestelde vragen
Wat is de belangrijkste troef van het Centraal Fietsregister?
Dit systeem is nationaal en zal van toepassing zijn op alle fietsen (fietsen, gemotoriseerde fietsen en speed pedelecs, zoals gedefinieerd in de Wegcode) die zich voornamelijk (dit wil zeggen meestal) op het Belgische grondgebied bevinden.
Dit systeem zal gebruikt worden door de lokale politie over het hele land om de eigenaar van een gestolen fiets op te sporen. Zo zal een in Aarlen gestolen en in Oostende teruggevonden fiets gemakkelijker teruggegeven kunnen worden aan de eigenaar. Wanneer de fiets gemarkeerd en geregistreerd is op basis van een provinciaal of lokaal systeem, verloopt de zoektocht veel ingewikkelder, aangezien men reeds moet kunnen identificeren welke instelling de fiets gemarkeerd heeft en niet alle politiediensten hebben toegang tot deze verschillende registratiesystemen (naast het markeren of graveren van het rijksregisternummer op het fietsframe).
Het is de bedoeling om een uniek systeem te hebben dat voor heel België werkt.
Hoe zal het Centraal Fietsregister werken?
Door u op het platform te registreren, zal u de mogelijkheid hebben om uw fiets gratis te registreren en om met een simpele muisklik aan de regionale overheden te vragen om u per post een sticker met een uniek nummer met een QR-code op te sturen, die u vervolgens op het frame van uw fiets zal moeten kleven (de te volgen instructies zullen eveneens worden meegedeeld).
Indien uw fiets helaas gestolen is (om uw fiets zo goed mogelijk te beveiligen, raadpleeg onze webpagina ‘Preventie fietsdiefstal’), zal u dit moeten melden op het platform en klacht moeten indienen bij de politie.
De lokale politie (die territoriaal werkt), zal over het hele land toegang hebben tot het Centraal Register en zal dus snel contact met u kunnen opnemen indien ze uw fiets teruggevonden heeft en uw fiets terug kunnen geven.
Welke informatie zal gevraagd worden voor registratie in het Centraal Fietsregister?
Naast uw persoonlijke identificatie (naam, voornaam, adres, telefoon, mail,…), zal u een aankoopbewijs van uw fiets moeten voorleggen en zal u verschillende fietskenmerken moeten kunnen vermelden (merk, kleur, type, nuttig identificatie-element zoals de reeds uitgevoerde vorige markering,…). De bedoeling hiervan is de fiets te kunnen identificeren en zo vlot mogelijk contact met u te kunnen opnemen.
Mijn fiets is reeds gegraveerd of gemarkeerd. Wat verandert er voor mij met het nieuwe Centraal Fietsregister?
Indien u uw fiets hebt laten graveren of markeren met uw rijksregisternummer (via de gemeenschapswachten of de diefstalpreventieadviseurs van uw gemeente of van de lokale politie), zal het nog steeds mogelijk zijn om het momenteel actieve systeem te gebruiken. Om de toegang tot uw contactgegevens (met name het in het nieuwe systeem gevraagde telefoonnummer of e-mailadres) te vergemakkelijken, is het evenwel verkieslijk dat u zich in het Centraal Fietsregister registreert en dat u uw rijksregisternummer vermeldt in het daartoe voorziene vak (ander fietsidentificatie-element). Zo zal de politie, zelfs indien u geen nieuwe sticker aanvraagt, een opzoeking kunnen doen op basis van het op de teruggevonden fiets vermelde nummer, uw registratie kunnen terugvinden en gemakkelijker contact met u kunnen opnemen. Dit zal ieders werk vergemakkelijken.
Indien uw fiets geregistreerd is in een lokale of provinciale databank (zie onderstaande niet-limitatieve lijst) en gemarkeerd is, moet u zich bewust zijn van het risico dat deze databanken mettertijd zullen verdwijnen. Ze zullen niet meer gevoed worden (aangezien we het gebruik van het nieuwe centraal register promoten) en zullen op termijn ook niet meer geraadpleegd worden door de politiediensten die er momenteel toegang toe hebben. Het is dus sterk aan te raden om uw fiets in het nieuwe systeem te registreren met vermelding van de markering (over het algemeen een uniek nummer) dat zich reeds op uw fietsframe bevindt, in het daartoe voorziene vak (ander fietsidentificatie-element). Zo zal de politie, zelfs indien u geen nieuwe sticker aanvraagt, een opzoeking kunnen doen op basis van het op de teruggevonden fiets vermelde nummer, uw registratie kunnen terugvinden en gemakkelijker contact met u kunnen opnemen.
De betrokken databanken zijn met name:
- BIKEBANK (provincies Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg).
- GEVONDENFIETSEN.BE (provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg).
Bovendien werd melding gemaakt van verschillende lokale werkwijzes bij de uitvoering van een enquête bij de gemeenschappelijke preventiediensten en bij de gemeenschapswachten. Deze werkwijzes hebben geen bestaansrecht meer wanneer het nieuwe Centraal Fietsregister actief zal zijn. De eigenaar van een gemarkeerde fiets zal steeds de mogelijkheid hebben om zijn/haar fiets op het nieuwe platform te registreren.
Tot slot blijven de verschillende websites, zoals verlorenofgestolen.be (Antwerpen en Leuven), van bepaalde lokale politiediensten of Facebook-pagina's (Page Veloflic Polbru, Facebook-pagina gevonden in Oostende, Gevonden fietsen Blankenberge,…) uiteraard actief. Het zijn geen fietsregistratieplatformen. Ze verstrekken informatie over teruggevonden fietsen (en soms andere voorwerpen) die helaas niet over een markering beschikken om hun eigenaar te kunnen identificeren.