Fietsdiefstal

Fietsen is niet alleen gezond, maar ook plezierig! Helaas blijft fietsdiefstal een veel voorkomend fenomeen dat dat de vreugde van fietsen kan overschaduwen. Om het risico op diefstal te beperken, adviseren we om deze fietschecklist toe te passen.

affiche nationale actieweek tegen fietsdiefstal

PREVENTIETIPS OM MEE TE SCHAKELEN TEGEN FIETSDIEFSTAL


1. Maak jouw fiets uniek!

 • Label jouw fiets: Door je fiets te laten labelen wordt hij herkenbaar en identificeerbaar. Hierdoor krijgt je tweewieler een unieke visuele identiteit en wordt hij minder aantrekkelijk voor dieven, waardoor de kans kleiner wordt dat hij wordt gestolen en doorverkocht.
 • Registratie MyBike: Sinds 23 april is het gloednieuwe fietsregistratiesysteem MyBike gelanceerd. Via dit systeem vraag je een sticker met QR-code aan en kan je daarna zelf een digitaal profiel aanmaken. Hiermee vergroot je de kans dat jouw gestolen fiets terug bij jou terechtkomt wanneer deze wordt teruggevonden. Meer info: MyBike
 • RFID-chip: Een RFID-chip (Radio Frequency Identification) wordt al in sommige fietsen ingebouwd tijdens de productie. Deze chip is klein en bevindt zich meestal in het frame of het slot van de fiets. De RFID-chip bevat een uniek identificatienummer of andere informatie die kan worden gelezen door speciale RFID-lezers, meestal vanop een beperkte afstand.
 • Installeer een GPS-systeem: Je kan een GPS-systeem installeren om je fiets te lokaliseren bij diefstal. Opgelet, als je dit type systeem gebruikt in geval van diefstal, moet je altijd de politie verwittigen en vooral niet zelf op zoek te gaan naar je fiets. Als je fiets zich op een privéterrein bevindt, kan de politie enkel ingrijpen als ze een huiszoekingsbevel van een onderzoeksrechter hebben.

Let op: dieven kunnen ook onopgemerkt een GPS-systeem op je fiets installeren om je bewegingen te volgen en het beste moment te kiezen om je fiets te stelen. Wees dus extra waakzaam.

2. Gebruik anti-diefstalmateriaal

Fiets

 • Gebruik een groot beugelslot of een dik, gehard stalen kettingslot: Kies een kwalitatief slot van gehard staal met ART-keurmerk.

Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan met het juiste gereedschap gekraakt worden. Hoe meer weerstand een slot echter biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen.

Het beugelslot is relatief zwaar omdat een goed slot van gehard staal is gemaakt en groot is. Hangsloten met ART-referenties (kwaliteitslabel) zijn door sommige verzekeraars verplicht.  Voor een optimaal beveiligingsniveau wordt een ART-hangslot met minimaal 2 sterren aanbevolen.  Hiermee kunt u de fiets zowel aan het (voor)wiel, het frame en een fietsenrek of een omgekeerde U-vormige boog worden vastgemaakt. Een betrouwbaar kettingslot (schakels van minimaal 4 mm dik) is gemaakt van gehard staal en is voorzien van een versterkt slot.     

Deze sloten bieden de meeste weerstand. Enkel erg gemotiveerde (en goed uitgeruste) dieven zullen er de strijd mee aanbinden. Deze veiligheidssloten blijven onklopbaar wat de verhouding efficiëntie/prijs en de verhouding efficiëntie/gewicht betreft.

Koop dit type slot altijd samen met een systeem om het aan je fiets te bevestigen. Dit is niet alleen handig, het helpt ook om je slot niet te vergeten. Een goed beugelslot weegt ongeveer 1 kg. Beugelsloten zijn over het algemeen verkrijgbaar in twee lengtes (23 en 30 cm) zodat ze voor elke fiets gebruikt kunnen worden. Met een langer slot is het makkelijker om de fiets aan een vast object te bevestigen. Let wel op want zelfs bij dit type slot kan de kwaliteit erg verschillen naargelang het merk.

 • Gebruik een tweede sterk slot met sleutel (ringslot):

Een goed slot alleen houdt een dief niet tegen, want hij zal altijd op zoek gaan naar het zwakke punt van de beveiliging.Dieven specialiseren zich vaak in het kraken van één type slot. Daarom is het  verstandig om je fiets steeds met twee sloten te beveiligen, ook al is het maar voor even. Bovendien betekent twee sloten dat de dief twee keer zoveel tijd nodig heeft om de diefstal te plegen en hierdoor het risico loopt op heterdaad betrapt te worden.
De combinatie van een beugelslot met een ringslot biedt een goede beveiliging tegen diefstal. Het ringslot wordt bevestigd aan het frame onder het zadel. De dikte van de ring en het omhulsel bepalen de stevigheid van dit type slot.

3. Veilig parkeren op privéterrein of aan huis

 • Maak de fiets goed vast aan een vast object:
  Indien mogelijk aan een vast punt, zelfs in een beveiligde en gesloten garage. Bij een inbraak zijn fietsen ook een doelwit voor sommige dieven.  Hoewel je fiets thuis vastzetten misschien wat moeite lijkt, maakt dit het dieven aanzienlijk lastiger. Hoe meer obstakels er zijn tussen de dief en de buit die hij wil maken, hoe meer tijd er nodig zal zijn om de diefstal te kunnen plegen, en ofwel zal hij het risico nemen om op heterdaad betrapt te worden, ofwel zal hij afzien van de diefstal.

  Zet je fiets goed vast, ook op beveiligde plaatsen van derden (garages, rekken op privéterrein, box, trappenhuis,...). ​Het kan voldoende zijn dat iemand de toegangsdeur niet op slot doet of een onbevoegde persoon binnenlaat, met een diefstal tot gevolg.
   
 • Plaats de fiets uit het zicht:
  Als de fiets niet duidelijk zichtbaar is, weet de dief niet van zijn bestaan af. Net als bij diefstalpreventie in auto's, is het belangrijk om jouw fiets niet in het zicht plaatsen om te voorkomen dat het bestaan ervan bekend wordt. In het algemeen zal een dief bij een auto niet proberen in te breken in een kofferbak of garage zonder te weten wat zich daarin bevindt. Hij kiest zijn doelwit aan de hand van verschillende parameters, met als eerste parameter: wat is het voorwerp dat ik wil stelen?

  Bevestig je fiets daarbij steeds aan een vast object. Zo voorkom je dat een dief je fiets optilt en meeneemt. Dit doe je door het slot door het frame en (voor)wiel te steken en vervolgens rondom een stevig vast object (fietsenrek, hek, verankeringselement, …) te bevestigen. Zorg er zeker voor dat het frame aan een vast object bevestigd wordt, indien het niet mogelijk is om zowel frame als wiel ergens aan vast te binden. Maak waar mogelijk gebruik van (bewaakte) fietsenstallingen en stal je fiets zo dat je andere personen niet hindert.

  Een gedeeltelijk of ongelukkig verborgen fiets is de droom van elke dief. Enerzijds zal hij weten dat het publiek er niet veel aandacht aan zal schenken, en anderzijds zal hij meer op zijn gemak sloten kunnen openbreken of doorknippen, aangezien hij ook gedeeltelijk aan het oog van het publiek onttrokken zal zijn. Met een medeplichtige op de uitkijk, zal het des te makkelijker zijn. 
   

4. Veilig parkeren op de openbare weg

 • Maak het frame en het (voor)wiel vast aan een vast, stevig punt, en plaats de fiets in het zicht:
  Zoek van tevoren uit waar er parkeermogelijkheden zijn in de buurt van je bestemming en hoe je deze kan gebruiken. Laat je fiets 's nachts niet op de openbare weg staan. 's Nachts is er minder beweging op straat, dus hebben dieven niet veel tijd nodig. Zoek naar een oplossing om 's nachts te parkeren, zodat je fiets niet een te verleidelijk doelwit wordt.
 • Neem de batterij (elektronische fiets) of verwijderbare accessoires mee:
  Laat ook geen verwijderbare onderdelen of accessoires achter op je fiets, zoals een fietscomputer, fietspomp, accu, afneembare verlichting, drinkbus of persoonlijke bezittingen in de eventuele fietstassen of op de bagagedrager.
  Voorkom dat je gelegenheidsdieven of opportunistische dieven in de verleiding brengt of helpt, en verwijder alle onderdelen die niet integraal deel uitmaken van de fiets.
   

5. Privacy bij sportapps

 • Registreer je fietstocht pas als je al een eindje van huis bent:
  Toon je traject bij voorkeur alleen aan mensen die je kent. Deel je gegevens niet zomaar met iedereen, maar enkel met mensen die je kent. Hoe breder je je gegevens deelt, hoe groter de kans dat iemand met slechte bedoelingen er misbruik van maakt.

  Wil je toch je prestaties en routes delen met mensen die je niet kent, dan doe je er goed aan om niet je volledige traject openbaar te maken. Je kan het begin- en eindpunt van je fietstocht verbergen of pas wanneer je al even onderweg bent, je route manueel starten.
   
 • Vermeld niet je volledige naam, adres of plaats van vertrek of aankomst als deze plaats je huis is:
  Je geeft ook best niet je volledige naam op in deze apps, maar bijvoorbeeld enkel de eerste letter van je familienaam. Via je naam kunnen criminelen immers ook achterhalen waar je woont.

Meer info: https://www.besafe.be/nl/besafenieuws/de-gevaren-van-sportapps-bij-fietsdiefstal

6. Tweedehandsaankoop

Bij de aankoop van een fiets is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te voorkomen dat je per ongeluk een gestolen fiets koopt. Heling van gestolen fietsen is net zoals fietsdiefstal strafbaar en kan leiden tot zware strafrechtelijke sancties, of dit nu bewust is of niet. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je een gestolen fiets aanschaft:

 1. Controleer of de fiets is gemarkeerd, gelabeld of geregistreerd: Vraag de verkoper of de fiets is voorzien van een unieke markering, label of registratie. Deze markeringsmethoden kunnen helpen bij het identificeren van gestolen fietsen.
 2. Vraag naar de factuur of aankoopbewijs: Zorg ervoor dat de verkoper een factuur of aankoopbewijs kan overleggen waarop de naam van de vorige eigenaar staat vermeld. Dit bewijs helpt te verifiëren dat de fiets legitiem is verkregen.
 3. Wees alert op verdachte situaties: Let op voor aanbiedingen van relatief nieuwe fietsen tegen een lage prijs, vooral als de verkoper geen geldige reden kan geven voor de verkoop. Wees waakzaam voor misleidende verklaringen zoals verhuizingen, geschenken van ex-partners, of dringende financiële behoeften.
 4. Vermijd aankopen op onbeveiligde locaties: Koop geen fietsen op rommelmarkten, beurzen of van onbekende websites zonder een geldige factuur met vermelding van de vorige eigenaar.
 5. Gebruik betrouwbare verkoopkanalen: Geef de voorkeur aan veilige websites die identificatie van de eigenaar vereisen of koop fietsen op beurzen georganiseerd door erkende fietsverenigingen.
 6. Controleer daarnaast de staat van de fiets:
  Let extra op wanneer:
  - een ringslot zwaar beschadigd is, sporen van braak vertoont en/of niet meer functioneert;
  - er deuken in het spatbord zijn en lakschade aan het kader, daar waar normaal een slot hoort te zitten;
  - een nieuwe fiets geen gemonteerd ringslot heeft;
  - een fiets overschilderd of herspoten werd;
  - de sticker van de leverancier verwijderd of overschilderd werd;
  - het framenummer en/of de barcode van recentere fietsen geheel of gedeeltelijk verwijderd werd(en);
  - het kader zichtbare slijpplekken vertoont die verraden dat een eerder gegraveerd rijksregisternummer verwijderd werd
 7. Stel samen met de verkoper een aankoopbewijs op met daarin het volgende vermeld:
  - de omschrijving (merk, model, type, soort, kleur, bijzondere kenmerken, etc.);
  - eventueel het framenummer van de fiets of een merkteken;
  - het aankoopbedrag;
  - de datum van aankoop;
  - de identiteit en de handtekening van de verkoper en de koper.
  - Indien je de gemerkte fiets wilt verkopen, vermeld je best uitdrukkelijk het merkteken op het aankoopbewijs dat je samen met de koper opstelt.

Indien je de gemerkte fiets wilt verkopen, vermeld je best uitdrukkelijk het merkteken op het aankoopbewijs dat je samen met de koper opstelt.

7. Verzekeringsopties

 • Overweeg of je een diefstalverzekering moet afsluiten en neem de juiste beslissing: Een verzekering tegen fietsdiefstal is bedoeld om financieel verlies in geval van diefstal te vermijden, maar zal niet kunnen voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Onderzoek de verschillende verzekeringsaanbiedingen op de markt en beslis zelf. Analyseer de risico's die je loopt met betrekking tot het gebruik van je fiets, de aankoopprijs van je fiets, de plaatsen waar je je fiets kan stallen, de aanwezige preventiemiddelen, enz. 

  De vereniging Pro Velo VZW heeft een vergelijking gemaakt van verzekeringen. Aarzel niet om het te raadplegen: https://www.provelo.org/nl/page/fietsverzekeringen-vergelijkingstabel 

Werd jouw fiets gestolen? Doe zeker aangifte!

Aangifte kun je doen bij de lokale politie of elektronisch via de website www.police-on-web.be of via de website van jouw politiezone.

 • de omschrijving (merk, model, type, soort, kleur, bijzondere kenmerken, …);
 • eventueel het framenummer van de fiets of een merkteken;
 • het aankoopbedrag;
 • de datum van aankoop;
 • de identiteit en de handtekening van de verkoper en de koper.

Extra info

Brochure / affiche
14 september 2023

Folder NMBS

Brochure met praktische informatie om fietsdiefstal te voorkomen. Daarnaast worden er ook tips gegeven wat je als slachtoffer kan doen.