Wist je dat… in de eerste helft van 2025 bijna 6000 aanvragen voor identificatiekaarten in de private veiligheidssector werden afgehandeld?

wist je dat?
Tussen 1 januari en 30 juni 2025 hebben onze diensten 5.792 aanvragen voor identificatiekaarten afgehandeld. Deze kaarten zijn verplicht voor iedereen die actief is in de private veiligheidssector: van bewakingsagenten en installateurs van alarmsystemen tot veiligheidsadviseurs... maar ook voor de vele jobstudenten die deze zomer zullen worden ingeschakeld bij evenementen.

Wat houdt dat in: een aanvraag ‘afhandelen’? 

Een aanvraag doorloopt meerder stappen. Eerst wordt nagegaan of het dossier ontvankelijk is. Daarna volgt een controle op de uitvoeringsvoorwaarden zoals bepaald in de wetgeving*. Pas wanneer aan alle voorwaarden voldaan is, wordt de identificatiekaart aangemaakt en bezorgd aan de sector. Dankzij deze strikte controle kunnen we garanderen dat iedereen die in deze sector actief is, aan de nodige eisen voldoet. 

Wie heeft een identificatiekaart nodig? 

Iedereen die werkzaamheden uitvoert in de private veiligheidssector moet over een geldige identificatiekaart beschikken.** Denk aan bewakingsagenten, installateurs van alarm- en camerasystemen, veiligheidsadviseurs, lesgevers in de sector… maar ook een significant aantal jobstudenten die deze zomer tijdelijk zullen worden ingezet op evenementen voor bewakingsdoeleinden. Een belangrijk signaal dat de sector zich voorbereidt op drukke periodes met veel evenementen en verhoogde veiligheidsbehoeften. 

Wat is een identificatiekaart precies? 

De identificatiekaart toont aan dat de houder gescreend is, over de nodige opleiding beschikt en aan alle wettelijke voorwaarden voldoet om bepaalde functies in de sector uit te oefenen. Zonder deze kaart mag men deze activiteiten niet uitoefenen. De identificatiekaart is vijf jaar geldig en wordt uitgereikt door de Directie Private Veiligheid binnen de Algemene Directie Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken. 

Meer weten? 

Op onze website besafe.be vind je uitgebreide informatie over de wetgeving rond private en bijzondere veiligheid, de aanvraagprocedure voor identificatiekaarten en de rol van deze kaarten in het garanderen van een betrouwbare sector. 

* De specifieke voorwaarden zijn opgesomd in de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid opgesomd (art. 61 tot 75) 
**Artikel 76 in de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid bepaalt welke personen houder moeten zijn van een identificatiekaart. 

 

Ook interessant voor u:

08 mei 2024
Na een grondige herziening, alle vereiste adviezen en een lange periode van overleg met de betrokken partners, is vandaag een nieuwe wet op privédetectives aangenomen. Deze wet markeert een ambitieus keerpunt in de geschiedenis van privédetectives, waarbij de huidige wetgeving wordt gemoderniseerd en aangepast aan de eisen van de 21e eeuw.
14 juli 2023
De ministerraad heeft op vrijdag 14 juli in eerste lezing het licht op groen gezet voor het nieuwe wetsontwerp tot regeling van de private opsporing. Dit ontwerp zal de wet van 19 juli 1991 tot regeling van het beroep van privédetective vervangen.
14 juni 2023
Op 13 juni stond het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid (verder ‘Wet Private Veiligheid’) op de agenda van de Commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer. Het wetsontwerp werd goedgekeurd.