'Wederzijds Respect, Reloaded': op weg naar meer verbinding

affiche wederzijds respect, twee vuistjes tegen elkaar
Gisteren vond in Brussel de conferentie "Wederzijds Respect, Reloaded" plaats, een inspanning om het respect tussen burgers en veiligheidsberoepen verder te bevorderen. De campagne ‘Wederzijds Respect’ vierde dit jaar haar tweede verjaardag. Het vooropgestelde doel blijft hetzelfde: agressie en geweld te verminderen door het opbouwen van een respectvolle relatie tussen de burger en veiligheidsprofessional.

De conferentie, georganiseerd door de AD Veiligheid & Preventie, bracht een divers gezelschap samen, waaronder politieagenten, bewakingsagenten, gemeenschapswachten, brandweerlieden,  veiligheidsagenten, voetbalstewards en vertegenwoordigers van lokale besturen. De nadruk van deze bijeenkomst lag op de cruciale rol van lokale verbinding en het opbouwen van vertrouwen.

“Lokale verbinding gaat verder dan veiligheidsmaatregelen; het draait om het versterken van burgerschap en het bevorderen van een gevoel van verantwoordelijkheid.”

Veerle Van Crombrugge, program manager lokale veiligheid & politie

Een primeur op de conferentie was de onthulling van de "Toolbox Verbindend Communiceren". Deze toolbox, voortgekomen uit aanbevelingen van de eerste conferentie in 2022, biedt handvaten voor het opzetten van een positieve dialoog tussen burger en veiligheidsprofessionals. Vanuit het geloof in de kracht van een verbindende dialoog, wordt de lezer stap voor stap begeleid in een proces waardoor gemeenten, veiligheidsprofessionals en burgers op lokaal niveau zelf dialoogmomenten kunnen organiseren.

Naast de toolbox stonden ook andere topics op de agenda, zoals onder meer professioneel profileren, communicatie- en gesprekstechnieken en voetbalveiligheid. Ook de AD Civiele Veiligheid leverde een waardevolle bijdrage met een oproep tot een gezamenlijke inzet tegen geweld en agressie gericht op brandweer.

Zoals Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, in haar beleidsverklaring op 28 november aanhaalde, zullen we blijvend inzetten op de verspreiding van de belangrijke boodschap van deze campagne en op de verdere verspreiding van het campagnemateriaal op het lokale niveau.

De conferentie "Wederzijds Respect, Reloaded" markeert een belangrijke stap naar een veiligere, meer verbonden samenleving waar wederzijds respect de norm is. De organisatoren danken alle deelnemers en partners voor hun bijdrage aan het succes van dit evenement.

De ‘toolbox verbindend communiceren’ kan je terugvinden op onze pagina 'Wederzijds Respect'

Ook interessant voor u:

20 december 2023
De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft een communicatiecampagne ontwikkeld om de burger bewust te maken van het geweld tegen de brandweer en die oproept om de brandweerlieden en ambulanciers te steunen.
05 december 2023
5 december is de internationale dag van de vrijwilliger. Alsmaar meer lokale besturen en politiezones zetten burgers in, bijvoorbeeld om advies te geven tegen diefstal en hoe je (online) oplichting kan voorkomen. Wij spraken met 2 vrijwillige adviseurs, die ingezet worden door de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.
08 november 2023
Onlangs heeft Emeline Stiers, lid van de gemeenschapswachten van Charleroi, de functie van Franstalig ambassadrice van de gemeenschapswachten overgenomen van Aurélien Babuin. Ze werkt voortaan samen met haar Nederlandstalige collega Philippe Jespers.