Dag van de Veiligheidsverantwoordelijken

De veiligheidsverantwoordelijken zijn in overleg over pyro
De Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) heeft op dinsdag 30 mei de veiligheidsverantwoordelijken van de profclubs uit het voetbal verwelkomd in haar kantoren. Dit bezoek kadert in de organisatie van de allereerste Dag van de Veiligheidsverantwoordelijken.

Deze ontmoeting heeft twee hoofddoelen: Als eerste het versterken van de samenwerking tussen de ADVP, haar partners en de veiligheidsverantwoordelijken opdat wij zo samen actuele en toekomstige uitdagingen kunnen tackelen. Ten tweede, de veiligheidsverantwoordelijken naar de toekomst toe meer te betrekken bij het uitstippelen van het voetbalbeleid. De focus ligt vandaag dan ook op het tot stand brengen van een duurzame dialoog aangaande hun visies, inzichten en ervaringen met betrekking tot verschillende relevante thematieken. Tijdens rondetafelgesprekken worden er gedachten uitgewisseld over tal van onderwerpen zoals onder meer opleiding, het gebruik van pyrotechniek en het ticketingsysteem.

De veiligheidsverantwoordelijke is een essentiële schakel binnen het veiligheidsbeleid van onze voetbalstadions. Daarom leek het voor de ADVP de uitgelezen kans om hen uit te nodigen voor een eerste kennismaking met enkele partners. De Koninklijke Belgische Voetbalbond en Pro League maakten van de gelegenheid gebruik om een coherente informatie-uitwisseling te initiëren met oog op het uitbouwen van een langdurige samenwerking.

Om de veiligheid in onze voetbalstadia te verzekeren, werken heel wat veiligheidsactoren samen. Denk maar aan stewards, brandweer en politie. Maar ook de veiligheidsverantwoordelijke is een zeer belangrijke speler op het terrein. Die fungeert namelijk als contactpersoon tussen de verschillende veiligheidsprofessionals. Ze sturen onder meer hun stewards aan, maar lichten bijvoorbeeld ook de politie in over de veiligheidsaspecten in het stadion.

Na een grondige analyse door de ADVP zal de concrete en praktische input van de veiligheidsverantwoordelijken een aanzet kunnen geven tot het formuleren van strategische aanbevelingen. Want alleen samen kunnen we zorgen voor een veiligere voetbalbeleving.

Ook interessant voor u:

13 juni 2024
Deze zomer vinden grote sportevenementen plaats, zoals het Europees Kampioenschap voetbal (EURO2024) en de Olympische Spelen. Op verschillende plaatsen in ons land zullen naar gewoonte publieke bijeenkomsten met uitzendingen op groot scherm worden georganiseerd.
02 mei 2024
In het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie organiseert de AD Veiligheid & Preventie op 30 april 2024 een bijeenkomst met EU-deskundigen over veiligheid en beveiliging binnen de voetbalwereld. Tijdens deze conferentie wordt een nieuw initiatief gepresenteerd: een hybride digitaal platform dat als waardevolle bron van informatie en best practices zal dienen voor beleidsmakers en instanties die zich bezighouden met voetbalveiligheid.
08 april 2024
In de afgelopen jaren hebben verschillende voetbalveiligheidsprojecten financiële steun ontvangen om racisme, discriminatie en andere veiligheidskwesties binnen het Belgische voetbal aan te pakken. Al deze projecten hebben ook tastbare resultaten geboekt en concrete acties ondernomen om de voetbalgemeenschap veiliger en inclusiever te maken.