Zesde Europese dag tegen inbraak: welke preventiemaatregelen hebben hun efficiëntie bewezen?

affiche Europese dag tegen inbraak
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.
Externe video URL

Stevige deursloten

Een cilinder die meer dan 2 mm uitsteekt, vormt een potentieel inbraakrisico. De inbreker zal deze makkelijk kunnen lostrekken of breken. Het is dus belangrijk om je cilinder te beschermen met een langschild of een veiligheidsrozet zonder zichtbare schroeven aan de buitenkant, maar vastgeschroefd langs de binnenkant. Op deze manier zal de cilinder beter beschermd zijn tegen braak en boren. 
Heb je geen veiligheidsslot? Plaats een opbouwslot om meer weerstand te bieden.

serrure de porte
 

Buitenverlichting met een bewegingsdetector

Buitenverlichting zet niet alleen je woning of tuin in de kijker, maar heeft als voordeel dat het ongewenste bezoekers afschrikt en het veiligheidsgevoel - zeker in smalle steegjes - vergroot. Verlichting is dus één van de grootste vijanden van de inbreker. Maar niet altijd. In bepaalde gevallen kan het ook een hulpmiddel zijn, a fortiori indien deze geplaatst is op plaatsen waar geen enkele sociale controle mogelijk is. Hou hier rekening mee. Zorg er daarnaast voor dat je woning zichtbaar is vanaf de straat door regelmatig de beplanting te onderhouden.

Kies voor een ledbuitenverlichting met bewegingsdetector. Wanneer de verlichting aanspringt, heeft dit een verrassingseffect op de inbrekers. Het is belangrijk om een detector van goede kwaliteit te plaatsen en dit op een strategische plaats. Plaats de verlichting hoog genoeg om te voorkomen dat de potentiële inbrekers deze vernielen.
 

lampe extérieure
 

Kwalitatieve venstersloten

Kies voor vergrendelbare raamkrukken en opbouwsloten op het frame van je ramen. Venstersloten kunnen, als ze zichtbaar zijn, een ontradend effect hebben op inbrekers.
Vergeet niet om de sleutels eraf te halen! 
Vraag om dezelfde sleutel te kunnen gebruiken voor alle raamkrukken en sloten.
 

serrure de fenêtre         poignets de fenêtre

Binnenverlichting met timer

Geef, wanneer je de woning verlaat, steeds een bewoonde indruk door één of twee lampen aan te sluiten op een programmeerbaar stopcontact. Voorzie verlichting in verschillende ruimtes en op verschillende momenten.
 

Weet je niet waar te beginnen?

Neem contact op met jouw gemeentebestuur of politiezone. Zij zullen jou kunnen informeren over de lokale diefstalpreventiemogelijkheden. Meer info over inbraakpreventie:  https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/inbraakpreventie

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
07 juni 2024
De zomer is in aantocht en dat betekent tijd voor ontspanning op festivals en andere evenementen. Helaas zijn deze plaatsen ook een trekpleister voor zakkenrollers. Met deze handige tips kan je jezelf beschermen tegen gauwdiefstal en zorgeloos genieten van je zomer. Wees alert, wees voorbereid en heb plezier!