#WederzijdsRespect in de praktijk

leerling die veiligheidsberoep aantoont
Bij de campagne #WederzijdsRespect draait alles om het smeden van sterke banden tussen burgers en veiligheidsberoepen. Daarom hebben we onlangs opnieuw een spetterende workshop georganiseerd bij TAJO, een plek waar kwetsbare jongeren een steuntje in de rug krijgen. Wat was het doel? Simpel: jongeren laten kennismaken met de wereld van veiligheidsberoepen.

Het draait allemaal om het bouwen van een stevig fundament van vertrouwen en begrip tussen jongeren en onze helden in uniform. Door jongeren te laten zien wat de verschillende veiligheidsberoepen doen, helpen we niet alleen bij het vormen van hun eventuele carrièrepad, maar zorgen we vooral voor een respectvolle verstandhouding tussen hen en de professionals die onze samenleving elke dag veilig houden. Want erkenning begint nu eenmaal bij herkenning.

De workshops zijn een waardevol onderdeel van onze missie om wederzijds respect te bevorderen. Ze bieden een kans om jongeren anders naar veiligheidsberoepen te laten kijken en ze aan te moedigen om op een positieve manier met hen om te gaan.

TAJO, opgericht in september 2019, is een groeiende vzw met als missie jongeren uit maatschappelijk kwetsbare contexten te ondersteunen. TAJO introduceert jongeren aan diverse beroepen en de bijbehorende competenties en talenten. Door hen bewust te maken van hun eigen vaardigheden, helpen we hen zelfstandige en gemotiveerde keuzes te maken over hun toekomstige opleiding en beroep.

Ook interessant voor u:

20 december 2023
De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft een communicatiecampagne ontwikkeld om de burger bewust te maken van het geweld tegen de brandweer en die oproept om de brandweerlieden en ambulanciers te steunen.
05 december 2023
5 december is de internationale dag van de vrijwilliger. Alsmaar meer lokale besturen en politiezones zetten burgers in, bijvoorbeeld om advies te geven tegen diefstal en hoe je (online) oplichting kan voorkomen. Wij spraken met 2 vrijwillige adviseurs, die ingezet worden door de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.
30 november 2023
Gisteren vond in Brussel de conferentie "Wederzijds Respect, Reloaded" plaats, een inspanning om het respect tussen burgers en veiligheidsberoepen verder te bevorderen. De campagne ‘Wederzijds Respect’ vierde dit jaar haar tweede verjaardag. Het vooropgestelde doel blijft hetzelfde: agressie en geweld te verminderen door het opbouwen van een respectvolle relatie tussen de burger en veiligheidsprofessional.