Wapen jezelf tegen diefstal met list

Une personne âgée ouvrant sa porte tenue par une chaîne
De torenhoge gas- en elektriciteitsprijzen houden iedereen bezig. Wie is er niet op zoek naar een goedkoper energiecontract of een manier om te besparen? Helaas hebben ook mensen met slechte bedoelingen dat begrepen.

Frauduleuze deur-aan-deur verkopers

Zo bood zich begin deze maand een malafide verkoper van valse energiecontracten aan in een Aalsters appartementsblok. Hij verklaarde dat hij voor de stad werkte en probeerde zich zo de toegang tot de appartementen te verschaffen. En sinds oktober vorig jaar wordt er steeds meer melding gemaakt van valse vertegenwoordigers van de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, die proberen bij mensen binnen te komen. Ze doen dit zogezegd om "te onderhandelen over een nieuw energiecontract" of "te helpen besparen" maar in werkelijkheid zijn deze mensen er enkel op uit om te stelen.

Veiligheidsberoepen

Dit fenomeen is niet nieuw. Dieven misbruiken al langer de veiligheidsberoepen om zich toegang te verschaffen tot de woningen van goedgelovige burgers. Zo doen ze zich soms voor als politieagenten of gemeenschapswachten. Nu mensen door de coronapandemie steeds vaker thuis zijn, gebruiken dieven steeds vaker dit soort listen om hun slag te kunnen slaan.

Enkele tips

Er zijn echter enkele handige tips die je kan volgen om te vermijden dat je zelf het slachtoffer wordt van een dergelijke diefstal met list:

  • Wees niet te vlug om onbekenden binnen te laten in je huis en blijf voldoende kritisch.
  • Laat je niet zomaar om de tuin leiden door een uniform. Het is voor dieven immers niet zo moeilijk om in het bezit hiervan te komen. Vraag dus altijd om een identificatiebewijs. 
  • Kijk ook of je de firma- of politiewagen ziet staan in de straat. Is dit niet het geval, dan mag er een alarmbelletje gaan rinkelen.
  • Om zeker te zijn kan je ook bellen naar de firma of de officiële instantie die de persoon aan je voordeur zogezegd vertegenwoordigt. De CREG zal je dan vertellen dat ze helemaal geen deur-aan-deur vertegenwoordigers in dienst hebben. En de politie of energieleverancier in kwestie kan je dan bevestigen of ze inderdaad iemand langs hebben gestuurd.

Met deze eenvoudige tips kan je makkelijk een onderscheid maken tussen bonafide vertegenwoordigers en criminelen. Zo vermijd je dat je in een list trapt en het slachtoffer wordt van een diefstal.

Meer weten?

In deze brochure kan je meer lezen over het fenomeen van diefstal met list.

Hier vind je meer informatie over de veiligheidsberoepen, wat ze doen en hoe je ze kan herkennen.

Ook interessant voor u:

21 februari 2024
(persbericht in samenwerking met Febelfin en de federale politie)
Er worden steeds meer gevallen gemeld waarbij ouderen telefonisch worden gecontacteerd door een zogezegde “medewerker van de fraudedienst van een bank”, “medewerker van Cardstop” of “politie”. Ze overtuigen het slachtoffer dat er fraude werd vastgesteld op zijn/haar rekening en stellen voor om bij het slachtoffer thuis langs te gaan om “de situatie op te lossen”. De criminelen hebben hierbij maar één doel voor ogen: zo veel mogelijk stelen. We willen waarschuwen voor dit type diefstallen en roepen op tot waakzaamheid.
22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
22 december 2023
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.