Wapen jezelf tegen diefstal met list

Une personne âgée ouvrant sa porte tenue par une chaîne
De torenhoge gas- en elektriciteitsprijzen houden iedereen bezig. Wie is er niet op zoek naar een goedkoper energiecontract of een manier om te besparen? Helaas hebben ook mensen met slechte bedoelingen dat begrepen.

Frauduleuze deur-aan-deur verkopers

Zo bood zich begin deze maand een malafide verkoper van valse energiecontracten aan in een Aalsters appartementsblok. Hij verklaarde dat hij voor de stad werkte en probeerde zich zo de toegang tot de appartementen te verschaffen. En sinds oktober vorig jaar wordt er steeds meer melding gemaakt van valse vertegenwoordigers van de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, die proberen bij mensen binnen te komen. Ze doen dit zogezegd om "te onderhandelen over een nieuw energiecontract" of "te helpen besparen" maar in werkelijkheid zijn deze mensen er enkel op uit om te stelen.

Veiligheidsberoepen

Dit fenomeen is niet nieuw. Dieven misbruiken al langer de veiligheidsberoepen om zich toegang te verschaffen tot de woningen van goedgelovige burgers. Zo doen ze zich soms voor als politieagenten of gemeenschapswachten. Nu mensen door de coronapandemie steeds vaker thuis zijn, gebruiken dieven steeds vaker dit soort listen om hun slag te kunnen slaan.

Enkele tips

Er zijn echter enkele handige tips die je kan volgen om te vermijden dat je zelf het slachtoffer wordt van een dergelijke diefstal met list:

  • Wees niet te vlug om onbekenden binnen te laten in je huis en blijf voldoende kritisch.
  • Laat je niet zomaar om de tuin leiden door een uniform. Het is voor dieven immers niet zo moeilijk om in het bezit hiervan te komen. Vraag dus altijd om een identificatiebewijs. 
  • Kijk ook of je de firma- of politiewagen ziet staan in de straat. Is dit niet het geval, dan mag er een alarmbelletje gaan rinkelen.
  • Om zeker te zijn kan je ook bellen naar de firma of de officiële instantie die de persoon aan je voordeur zogezegd vertegenwoordigt. De CREG zal je dan vertellen dat ze helemaal geen deur-aan-deur vertegenwoordigers in dienst hebben. En de politie of energieleverancier in kwestie kan je dan bevestigen of ze inderdaad iemand langs hebben gestuurd.

Met deze eenvoudige tips kan je makkelijk een onderscheid maken tussen bonafide vertegenwoordigers en criminelen. Zo vermijd je dat je in een list trapt en het slachtoffer wordt van een diefstal.

Meer weten?

In deze brochure kan je meer lezen over het fenomeen van diefstal met list.

Hier vind je meer informatie over de veiligheidsberoepen, wat ze doen en hoe je ze kan herkennen.