Vertrek zonder zorgen op vakantie: Wat kan jij doen?

Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?

Achter slot en grendel

Steek voor je vertrek al jouw waardevolle spullen achter slot en grendel. Juwelen en cash kan je best veilig opbergen in een kluis. Laat ook jouw laptop en accessoires niet zichtbaar rondslingeren. Wanneer in huis alles netjes opgeborgen is, trek dan niet zomaar de voordeur dicht. Check eerst of al jouw ramen goed afgesloten zijn. Maak alle toegangsdeuren slotvast. Dat geldt ook voor je tuinhuis en garage, want ook daar nemen inbrekers graag een kijkje!

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Laat altijd een bewoonde indruk achter van jouw woning. Schakel hiervoor mensen in die je vertrouwt. Laat ze housesitten, de auto parkeren op jouw oprit, de brievenbus leegmaken of af en toe de rolluiken en gordijnen op een andere stand positioneren. Aarzel niet om ook je vrienden en buren in te lichten. Een goede buur is beter dan een verre vriend. Verder kan je je ook aansluiten bij een buurtinformatienetwerk (BIN). In een alerte buurt zal men sneller de politie contacteren wanneer er zich iets verdacht voordoet.

Uw vaste lijn omleiden

Wil je oproepen die toekomen op jouw vaste telefoon naar jouw gsm doorschakelen tijdens jouw vakantie? Ga bij jouw provider (vaste telefoon) na wat je hiervoor moet doen.

Scherm online info af 

Maar eigenlijk begint het online. Vermijd het aankondigen van jouw vakantieplannen met toeters en bellen op sociale media. Meteen jouw vakantiekiekjes de wijde wereld insturen, is ook niet zo’n goed idee. Iemands adres achterhalen kan voor inbrekers namelijk een koud kunstje zijn. Let dus goed op je privacy-instellingen en zorg ervoor dat jouw profiel niet openbaar staat. Kijk op voorhand na of enkel mensen die je vertrouwt kunnen meegenieten van jouw reisavonturen. Of geniet van een digitale detox en post jouw foto’s en filmpjes pas wanneer je terug thuis bent. Zo kan je achteraf extra van jouw uitstap nagenieten.

Check de lokale diefstalpreventiemogelijkheden

Tip: Ga verder ook na of jouw lokale politie ook diensten aanbiedt die inbraken tijdens de vakantie kunnen tegengaan. Je hebt meer in de hand dan je denkt als het op preventie aankomt. Wil je jouw woning nog beter beschermen? Lees dan zeker verder op onze inbraakpagina voor meer preventietips.


(*Bron: statistieken federale politie) 

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.
07 juni 2024
De zomer is in aantocht en dat betekent tijd voor ontspanning op festivals en andere evenementen. Helaas zijn deze plaatsen ook een trekpleister voor zakkenrollers. Met deze handige tips kan je jezelf beschermen tegen gauwdiefstal en zorgeloos genieten van je zomer. Wees alert, wees voorbereid en heb plezier!