VERTREK ZONDER ZORGEN OP VAKANTIE: Wat kan JIJ doen?

vertrek voor de vakantie
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 8739* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?

ACHTER SLOT EN GRENDEL


Steek voor je vertrek al jouw waardevolle spullen achter slot en grendel. Juwelen en cash kan je best veilig opbergen in een kluis. Laat ook jouw laptop en accessoires niet zichtbaar rondslingeren. Wanneer in huis alles netjes opgeborgen is, trek dan niet zomaar de voordeur dicht. Check eerst of al jouw ramen en deuren goed afgesloten zijn. Dat geldt ook voor je tuinhuis en garage, want ook daar nemen inbrekers graag een kijkje!


EEN GOEDE BUUR IS BETER DAN EEN VERRE VRIEND


Laat altijd een bewoonde indruk achter van jouw woning. Schakel hiervoor mensen in die je vertrouwt. Laat ze house sitten, de auto parkeren op jouw oprit, de brievenbus leegmaken of af en toe de rolluiken en gordijnen op een andere stand positioneren. Aarzel niet om ook je vrienden en buren in te lichten. Een goede buur is beter dan een verre vriend. Verder kan je je ook aansluiten bij een buurtinformatienetwerk (BIN). In een alerte buurt zal men sneller de politie contacteren wanneer er zich iets verdacht voordoet.


SCHERM ONLINE INFO AF 


Maar eigenlijk begint het online. Vermijd het aankondigen van jouw vakantieplannen met toeters en bellen op sociale media. Meteen jouw vakantiekiekjes de wijde wereld insturen, is ook niet zo’n goed idee. Iemands adres achterhalen kan voor inbrekers namelijk een koud kunstje zijn. Let dus goed op je privacy-instellingen en zorg ervoor dat jouw profiel niet openbaar staat. Kijk op voorhand na of enkel mensen die je vertrouwt kunnen meegenieten van jouw reisavonturen. Zo niet, geniet dan liever van een digitale detox en post jouw foto’s en filmpjes pas wanneer je terug thuis bent.


VRAAG VAKANTIETOEZICHT AAN BIJ DE POLITIE


TIP: Je kan via police-on-web een gratis aanvraag tot vakantietoezicht indienen bij de politie. Let er wel op dat je jouw reisplannen tijdig doorgeeft. 

Je hebt meer in de hand dan je denkt als het op preventie aankomt. Wil je jouw woning nog beter beschermen? Lees dan zeker verder op onze inbraakpagina voor meer preventietips.


(*Bron: statistieken federale politie)

Ook interessant voor u:

22 april 2024
Met de groeiende populariteit van digitale sportapps delen mensen hun trainingsroutes met vrienden en zelfs met onbekenden, wat niet zonder risico's is. Dergelijke apps zijn geëvolueerd tot echte sociale netwerken waarin gebruikers gedetailleerde informatie over hun activiteiten delen, wat potentieel gevoelige informatie onthult zoals regelmatige vertrek- en aankomstlocaties, zowel thuis als op het werk.
22 april 2024
Op 22 april 2024 lanceert Besafe de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal”. Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.
20 april 2024
Nu de lente in het land is, stappen steeds meer mensen op de fiets. Helaas brengt dit ook een verhoogd risico op fietsdiefstal met zich mee. Daarom vindt op initiatief van de AD Veiligheid & Preventie een nationale actieweek tegen fietsdiefstal plaats van 22 tot 28 april 2024.