Gemeenschapswachten actief in 156 gemeenten

In België hebben 156 gemeenten een Dienst Gemeenschapswacht: 94 in Vlaanderen, 43 in Wallonië en 19 in Brussel. Als laagdrempelig aanspreekpunt voor burgers op het gebied van veiligheid en preventie hebben gemeenschapswachten een zeer belangrijke publieke veiligheidsfunctie met een uitgebreid takenpakket.

Gemeenschapswachten sensibiliseren en informeren de burgers en vormen de brug met de verschillende gemeentelijke diensten. Gemeenschapswacht-vaststellers hebben daarnaast ook de bevoegdheid om Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) op te leggen.

Om de gemeenschapswachten herkenbaar en identificeerbaar te maken voor alle burgers, werd een uniforme identificatiekaart uitgewerkt door de FOD Binnenlandse Zaken. Dit draagt bij tot de professionalisering en uniformisering van deze veiligheidsfunctie. Het is de bedoeling dat de gemeenschapswachten deze identificatiekaart op een duidelijk zichtbare plaats dragen bij het uitvoeren van hun taken. 

Sinds de invoering van deze identificatiekaart werden er 1.132 gemeenschapswachten geregistreerd bij de AD Veiligheid & Preventie. Hiervan nemen er 325 de functie van gemeenschapswacht-vaststeller op. Deze gemeenschapswacht-vaststellers zijn vooral in Vlaanderen actief (205). De stad die de meeste gemeenschapswachten in dienst heeft, is Brussel (160). Er werden al 815 identificatiekaarten afgeleverd aan de steden en gemeenten. Een volgende productieronde volgt eind december.

Ook interessant voor u:

23 juli 2024
De zon schijnt volop en de schoolperiode is op haar einde gelopen. De zomervakantie zal voor extra drukte zorgen in onze recreatiedomeinen. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van deze dagen, willen we enkele belangrijke punten benadrukken.
17 juli 2024
Op zondag 21 juli 2024 opent de FOD Binnenlandse Zaken, ter gelegenheid van de Nationale Feestdag, de deuren van haar veiligheidsdorp op de Zavel in Brussel. Ook dit jaar staat er weer een overvloed aan activiteiten op je te wachten.
19 maart 2024
Bij de campagne #WederzijdsRespect draait alles om het smeden van sterke banden tussen burgers en veiligheidsberoepen. Daarom hebben we onlangs opnieuw een spetterende workshop georganiseerd bij TAJO, een plek waar kwetsbare jongeren een steuntje in de rug krijgen. Wat was het doel? Simpel: jongeren laten kennismaken met de wereld van veiligheidsberoepen.