Emeline Stiers is de nieuwe Franstalige ambassadrice van de gemeenschapswachten

Emeline Stiers, nieuwe ambassadeur voor de gemeenschapswachten
Onlangs heeft Emeline Stiers, lid van de gemeenschapswachten van Charleroi, de functie van Franstalig ambassadrice van de gemeenschapswachten overgenomen van Aurélien Babuin. Ze werkt voortaan samen met haar Nederlandstalige collega Philippe Jespers.

Twee jaar geleden lanceerde onze AD Veiligheid & Preventie de campagne "Wederzijds respect". Eén van de belangrijkste doelstellingen van deze campagne was om de verschillende veiligheidsberoepen dichter bij de burgers te brengen. In dit kader werd de rol van ambassadeur in het leven geroepen teneinde deze verschillende beroepen te vertegenwoordigen. 

De rol van ambassadeur van de gemeenschapswachten is tweeledig: de functie belichamen bij de burgers en tegelijkertijd ook het standpunt van de gemeenschapswachten vertolken tijdens overlegvergaderingen met de AD Veiligheid & Preventie.

We stellen Emeline graag aan jullie voor aan de hand van een klein interview.

Wat heeft jou ertoe gebracht om gemeenschapswacht te worden, Emeline?

"Om gemeenschapswacht te worden, heb ik een 7de jaar preventie en veiligheid gevolgd bij het 'Collège des Aumôniers du Travail' van Charleroi. Voorheen wilde ik politieagente worden. Na verloop van tijd leerde ik het beroep van gemeenschapswacht kennen. Een beroep waarbij men werken in buitenlucht, preventie, veiligheid en permanent contact met de burgers combineert."

Wat waardeer je in je beroep van gemeenschapswacht?

"Ik houd ervan voortdurend in contact te staan met de burgers: naar hen luisteren, hen kunnen helpen en hen sensibiliseren omtrent verschillende criminaliteitsfenomenen. Ik houd er ook van om buiten te werken."

Met welke moeilijkheden word je geconfronteerd?

"De samenwerking met bepaalde diensten ligt niet altijd voor de hand. Daarnaast is onze functie nog onvoldoende gekend bij het publiek. Soms verwart men ons met de politie of de agenten die instaan voor betalend parkeren."

Wat heeft u ertoe aangezet om deze rol van ambassadrice van de gemeenschapswachten op te nemen?

"Het kunnen bijdragen aan een mentaliteitswijziging.  Maar ook het vertegenwoordigen van de vrouwelijke kant van het beroep."

Ben je door Emeline geïnspireerd? Hier vind je alle info om zelf gemeenschapswacht te worden.

 

Ook interessant voor u:

20 december 2023
De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft een communicatiecampagne ontwikkeld om de burger bewust te maken van het geweld tegen de brandweer en die oproept om de brandweerlieden en ambulanciers te steunen.
05 december 2023
5 december is de internationale dag van de vrijwilliger. Alsmaar meer lokale besturen en politiezones zetten burgers in, bijvoorbeeld om advies te geven tegen diefstal en hoe je (online) oplichting kan voorkomen. Wij spraken met 2 vrijwillige adviseurs, die ingezet worden door de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.
30 november 2023
Gisteren vond in Brussel de conferentie "Wederzijds Respect, Reloaded" plaats, een inspanning om het respect tussen burgers en veiligheidsberoepen verder te bevorderen. De campagne ‘Wederzijds Respect’ vierde dit jaar haar tweede verjaardag. Het vooropgestelde doel blijft hetzelfde: agressie en geweld te verminderen door het opbouwen van een respectvolle relatie tussen de burger en veiligheidsprofessional.