Cyberinspiratie voor lokale overheden

Différentes serrures qui s'emboîtent
De AD Veiligheid & Preventie biedt lokale overheden een toolkit voor online veiligheid.

De Europese cybersecuritymaand bestaat 10 jaar. Om dit te vieren, stelt BeSafe een inspiratiedocument voor zodat alle lokale overheden ook op hun niveau zich nog meer kunnen inzetten rond cyberveiligheid voor hun inwoners.

Deze cyberinspiratiebox is gemaakt op vraag van de kleinere lokale politiezones en gemeenten, die in België met de nieuwe cyberuitdagingen worden geconfronteerd. Zij hebben vaak een beperkte kennis van deze nieuwe fenomenen en zoeken naar manieren om hiermee om te kunnen gaan. In het bijzonder wordt ingegaan op verschillende actuele vormen van online oplichting en enkele basispreventietips gegeven. Daarnaast bevat dit document enkele inspirerende lokale praktijken, waarmee iedere lokale overheid aan de slag kan gaan.

Op deze manier wil BeSafe alle lokale overheden overtuigen om hun inwoners verder te sensibiliseren rond online oplichting. Het document bevat geen nieuwe informatie, maar is een verzameling van bestaande informatie. Door dit te bundelen wordt verdere versnippering tegengegaan.

In het bijzonder het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) wordt vaak als bron aangehaald, doordat zij als hét aanspreekpunt in België worden gezien. Met hun website SafeOnWeb maken zij ook hun informatie voor het grote publiek toegankelijk. Zij hebben momenteel een campagne lopen omtrent de beveiliging van smartphones. De centrale boodschap daarbij is “OK is niet altijd OK!”, waarbij burgers wordt aangeraden om apps steeds langs de officiële appstores te downloaden en niet via een link.
 

Ook interessant voor u:

22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
22 december 2023
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.
21 december 2023
Tijdens de eindejaarsperiode bedanken we elkaar graag. Velen willen hun waardering tonen door een fooi geven aan hun afvalophaler, postbode of pakjesbezorger. Een mooie traditie, maar helaas zien we dat oplichters deze goede intenties misbruiken door zich als deze hardwerkende individuen voor te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw vrijgevigheid op de juiste plek terechtkomt, delen we enkele tips.