Cyberinspiratie voor lokale overheden

Différentes serrures qui s'emboîtent
De AD Veiligheid & Preventie biedt lokale overheden een toolkit voor online veiligheid.

De Europese cybersecuritymaand bestaat 10 jaar. Om dit te vieren, stelt BeSafe een inspiratiedocument voor zodat alle lokale overheden ook op hun niveau zich nog meer kunnen inzetten rond cyberveiligheid voor hun inwoners.

Deze cyberinspiratiebox is gemaakt op vraag van de kleinere lokale politiezones en gemeenten, die in België met de nieuwe cyberuitdagingen worden geconfronteerd. Zij hebben vaak een beperkte kennis van deze nieuwe fenomenen en zoeken naar manieren om hiermee om te kunnen gaan. In het bijzonder wordt ingegaan op verschillende actuele vormen van online oplichting en enkele basispreventietips gegeven. Daarnaast bevat dit document enkele inspirerende lokale praktijken, waarmee iedere lokale overheid aan de slag kan gaan.

Op deze manier wil BeSafe alle lokale overheden overtuigen om hun inwoners verder te sensibiliseren rond online oplichting. Het document bevat geen nieuwe informatie, maar is een verzameling van bestaande informatie. Door dit te bundelen wordt verdere versnippering tegengegaan.

In het bijzonder het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) wordt vaak als bron aangehaald, doordat zij als hét aanspreekpunt in België worden gezien. Met hun website SafeOnWeb maken zij ook hun informatie voor het grote publiek toegankelijk. Zij hebben momenteel een campagne lopen omtrent de beveiliging van smartphones. De centrale boodschap daarbij is “OK is niet altijd OK!”, waarbij burgers wordt aangeraden om apps steeds langs de officiële appstores te downloaden en niet via een link.
 

Ook interessant voor u:

25 november 2022
Vrouwen zijn vandaag ook nog steeds vaak het slachtoffer van verschillende soorten van geweld. Ook wanneer het gaat over intrafamiliaal geweld zijn de slachtoffers in het merendeel van de gevallen vrouwen. De FOD Binnenlandse Zaken investeert €1,5 miljoen in vijftien lokale innovatieve projecten die de strijd aangaan met intrafamiliaal geweld. Op 25 oktober zijn deze projecten officieel van start gegaan.
20 oktober 2022
Naar aanleiding van de nieuwe [email protected] zetten vele lokale overheden de komende tijd extra in op diefstalpreventie. Opmerkelijk dit jaar daarbij is de toegenomen aandacht voor digitale veiligheid.
17 oktober 2022
Slimme toestellen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar zijn ze wel altijd veilig? Wat zijn de inbraakrisico's in geval van hacking? De campagne [email protected] van de FOD Binnenlandse Zaken keert terug van 17 tot 23 oktober met een actieweek gewijd aan de inbraakrisico's via de slimme toestellen.