Buurtinformatienetwerken en lokale veiligheid

afbeelding boek buurtinformatienetwerken
Op vraag van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie lanceerde de UGent het eerste grootschalige onderzoek naar Buurtinformatienetwerken (BIN) in België. Deze studie resulteerde in een zeer uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van buurten met en buurten zonder BIN.

Tijdens een live Youtube event op dinsdag 7 juni via YouTube werden de meest opvallende en interessante resultaten besproken.

Via deze link kan je de opname herbekijken:

Externe video URL

Inleidend bespraken professor Wim Hardyns (UGent) en doctoraatsonderzoeker Thom Snaphaan (UGent) de meest opvallende en interessante onderzoeksresultaten. In een tweede deel gingen de verschillende relevante stakeholders dieper in op enkele thema’s die vanuit het publiek werden aangereikt: Joke Claesen (AD Veiligheid & Preventie), Benno Gekiere (vzw BIN Kenniscentrum), Danny Devisscher (Politiezone Maldegem), Luc Dupas (BIN Hoog-Blanden + 5 BIN Heverlee). Moderator Eddie Groenwals leidde het gesprek in goede banen.

Uit het onderzoek kwam naar voor dat de aanwezigheid van BINs leidt tot meer sociale cohesie, een hoger veiligheidsgevoel en een betere relatie tussen burger en politie. De studie stelt ook informele buurt(preventie)netwerken vast in de vorm van digitale platformen (zoals Facebookgroepen, WhatsApp en Hoplr). Die zorgen voor opportuniteiten maar ook uitdagingen voor de traditionele BIN’s.

Meer lezen over dit onderzoek en BINS? Klik dan hier!

Ook interessant voor u:

25 november 2022
Vrouwen zijn vandaag ook nog steeds vaak het slachtoffer van verschillende soorten van geweld. Ook wanneer het gaat over intrafamiliaal geweld zijn de slachtoffers in het merendeel van de gevallen vrouwen. De FOD Binnenlandse Zaken investeert €1,5 miljoen in vijftien lokale innovatieve projecten die de strijd aangaan met intrafamiliaal geweld. Op 25 oktober zijn deze projecten officieel van start gegaan.
27 oktober 2022
De AD Veiligheid & Preventie biedt lokale overheden een toolkit voor online veiligheid.
20 oktober 2022
Naar aanleiding van de nieuwe [email protected] zetten vele lokale overheden de komende tijd extra in op diefstalpreventie. Opmerkelijk dit jaar daarbij is de toegenomen aandacht voor digitale veiligheid.