Buurtinformatienetwerken en lokale veiligheid

afbeelding boek buurtinformatienetwerken
Op vraag van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie lanceerde de UGent het eerste grootschalige onderzoek naar Buurtinformatienetwerken (BIN) in België. Deze studie resulteerde in een zeer uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van buurten met en buurten zonder BIN.

Tijdens een live Youtube event op dinsdag 7 juni via YouTube werden de meest opvallende en interessante resultaten besproken.

Via deze link kan je de opname herbekijken:

Externe video URL

Inleidend bespraken professor Wim Hardyns (UGent) en doctoraatsonderzoeker Thom Snaphaan (UGent) de meest opvallende en interessante onderzoeksresultaten. In een tweede deel gingen de verschillende relevante stakeholders dieper in op enkele thema’s die vanuit het publiek werden aangereikt: Joke Claesen (AD Veiligheid & Preventie), Benno Gekiere (vzw BIN Kenniscentrum), Danny Devisscher (Politiezone Maldegem), Luc Dupas (BIN Hoog-Blanden + 5 BIN Heverlee). Moderator Eddie Groenwals leidde het gesprek in goede banen.

Uit het onderzoek kwam naar voor dat de aanwezigheid van BINs leidt tot meer sociale cohesie, een hoger veiligheidsgevoel en een betere relatie tussen burger en politie. De studie stelt ook informele buurt(preventie)netwerken vast in de vorm van digitale platformen (zoals Facebookgroepen, WhatsApp en Hoplr). Die zorgen voor opportuniteiten maar ook uitdagingen voor de traditionele BIN’s.

Meer lezen over dit onderzoek en BINS? Klik dan hier!

Ook interessant voor u:

22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
22 december 2023
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.
21 december 2023
Tijdens de eindejaarsperiode bedanken we elkaar graag. Velen willen hun waardering tonen door een fooi geven aan hun afvalophaler, postbode of pakjesbezorger. Een mooie traditie, maar helaas zien we dat oplichters deze goede intenties misbruiken door zich als deze hardwerkende individuen voor te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw vrijgevigheid op de juiste plek terechtkomt, delen we enkele tips.