Burgers tonen toenemende betrokkenheid bij hun veiligheid!

hand in hand
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!

Wat is een BIN?

BIN staat voor BuurtInformatieNetwerk. Het is een samenwerkingsverband tussen burgers en lokale overheden. Alerte burgers melden daarbij aan hun lokale politie een verdachte handeling in hun buurt. Wanneer de lokale politie oordeelt dat het nuttig is om andere buurtbewoners hiervan op de hoogte te brengen, wordt er een bericht vanuit de lokale politie naar de BIN-leden van de buurt verzonden. Ook krijgen BIN-leden feedback om de tweerichtingscommunicatie tussen burgers en de lokale politie te verbeteren.

Samen met de vzw BIN-Kenniscentrum ondersteunt de Algemene Directie Veiligheid & Preventie de lokale en provinciale overheden hierbij. Zo is er onder meer de omzendbrief, die de richtlijnen bevat om een BIN op te starten en de dagelijkse werking hiervan.

Stijging in hele land

In het hele land neemt het aantal BIN’s toe! Zowel in het Waals, Brussels Hoofdstedelijk als Vlaams gewest is een stijging op te merken (in vergelijking met 2022). Zo waren er eind 2023 namelijk 15 BIN’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+66,7%), 311 in Wallonië (+9,5%), en 1060 in Vlaanderen (+7,4%).

Op provinciaal niveau bekeken telt provincie Waals-Brabant (77 BIN’s) het meeste BIN’s in Wallonië, terwijl provincie Antwerpen (544 BIN’s) overtuigend koploper blijft in Vlaanderen. In Limburg is het aantal BIN’s op één jaar tijd met liefst 57% toegenomen (44 BIN’s). Dit is onder meer te verklaren door de inspanningen die genomen werden vanuit de Limburgse federale diensten van de gouverneur.

Lidmaatschap BIN

Bestaat er reeds een BIN in jouw buurt en wens je ook hiervan lid te worden? Neem dan zeker contact op met jouw lokale politiezone. Zij zullen jou de verdere info bezorgen. Vervolgens zal de BIN-coördinator – die de BIN-leden van de buurt vertegenwoordigt - jouw aanspreekpunt worden.

Merk je dat er nog geen BIN in jouw buurt bestaat en wens je dit op te starten? Contacteer dan zeker eerst jouw lokale politie en bespreek met hen de mogelijkheden. Daarbij dient de BIN-omzendbrief toegepast te worden. Dit alles is nodig om te vermijden dat het initiatief zorgt voor valse beschuldigingen, toegenomen onrust en onveiligheidsgevoelens.

Meer info over BIN’s en de voorwaarden, kunnen worden teruggevonden op de volgende infopagina: Buurtinformatienetwerken (BIN) | BeSafe

U kan een wetenschappelijk onderzoek over de impact en het belang van BIN’s terugvinden op BIN en lokale veiligheid | BeSafe

Veiligheid begint bij ons allemaal!

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.