Bezoek Senegalese delegatie aan de ADVP

Séance de travail avec la délégation sénégalaise
Vorige week ontving de Algemene Directie voor Veiligheid en Preventie (ADVP) een Senegalese delegatie, onder leiding van de heer Yves Van De Vloet van EFUS (European Forum for Urban Security), om enkele veiligheids- en preventievraagstukken te bespreken.

Na een overzicht van de Belgische instellingen en het beheer van veiligheid en preventie in ons land, konden de gasten kennismaken met het werk dat wij binnen het thema ‘voetbal’ verrichten. Aangezien Senegal de volgende editie van de Olympische Jeugdspelen organiseert, was de beveiliging van sportevenementen een hoofdthema van dit bezoek. Bovendien is voor de winnaar van de African Cup of Nations 2021 de veiligheid in en rond voetbalstadions een absolute prioriteit.

De ADVP stelde tijdens het bezoek ook twee belangrijke projecten voor: de campagne Wederzijds Respect en het project Kindtoets dat daaruit volgt. Net als België vertrouwt ook Senegal op een preventieve en veiligheidsbenadering waarbij niet alleen de veiligheidsprofessionals maar ook de burgers worden betrokken.

Zoals de heer Niang, Directeur-Generaal van het Bureau voor bijstand aan de plaatselijke veiligheid, ons zei: “Dankzij een goede preventie kunnen we besparen op repressie. We willen de politie dichter bij de bevolking brengen. We kunnen niets doen zonder de burgers. [...] We hebben dezelfde doelstellingen, maar niet dezelfde aanpak. Wij zullen de uitwisselingen tussen onze landen zeker moeten versterken.”

Na een gevulde week waarin de delegatie heeft kennis gemaakt met een breed scala aan personen, organisaties en instellingen die deel uitmaken van het veiligheidslandschap, is de delegatie inmiddels terug in Senegal. We kijken vanuit de ADVP uit naar een verdere uitwisseling met onze Senegalese tegenhangers en zullen de Olympische Jeugdspelen van nabij volgen!

Alle informatie, foto's en interviews van deze bijeenkomst kan je vinden in ons BesafeMag #59 dat in juni zal verschijnen.

Heb je interesse om je te abonneren op ons tijdschrift, op papier of in digitale versie? Stuur dan een mail naar [email protected]

Ook interessant voor u:

25 augustus 2022
Het EUCPN (European Crime Prevention Network) organiseert de komende maanden opnieuw enkele webinars waaraan u kan deelnemen.
Deelname is gratis, maar registreren is verplicht.
28 juli 2022
Op 30 juli is het Werelddag voor de slachtoffers van mensenhandel en voert UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) jaarlijks de Blue Heart Campaign om de problematiek van mensenhandel onder de aandacht te brengen, om sterker te kunnen optreden tegen de daders en om de slachtoffers te voorzien in de nodige en gepaste opvang en zorg.

25 november 2022
Vrouwen zijn vandaag ook nog steeds vaak het slachtoffer van verschillende soorten van geweld. Ook wanneer het gaat over intrafamiliaal geweld zijn de slachtoffers in het merendeel van de gevallen vrouwen. De FOD Binnenlandse Zaken investeert €1,5 miljoen in vijftien lokale innovatieve projecten die de strijd aangaan met intrafamiliaal geweld. Op 25 oktober zijn deze projecten officieel van start gegaan.