Beveilig je fietsen nog beter

cle_polonaise-polensleutel
Fietsendieven maken steeds vaker gebruik van de "Poolse sleutel" om uw fiets te stelen. Vanuit Algemene Directie Veiligheid & Preventie wensen we jou hierbij te informeren wat dit is en hoe je hiertegen preventief kan optreden.

De ‘Poolse sleutel’ is een soort loper waarmee fietsdieven bepaalde ringsloten open kunnen maken. Dit wordt gebruikt door georganiseerde bendes, gezien zo’n sleutel een tamelijk hoge kostprijs heeft en het maar enkele keren kan gebruikt worden alvorens het afbreekt.
Om fietsdiefstal tegen te gaan, raden we aan om steeds gebruik te maken van een tweede fietsslot dat je voor extra veiligheid vastmaakt aan een vast en stevig object. Op die manier heeft de fietsdief meer tijd nodig om toe te kunnen slaan en verhoog je de kans dat deze betrapt wordt.
Wanneer je op stap bent, raden we aan om jouw fiets te parkeren op een zichtbare plaats met veel sociale controle. Zo maak je het de fietsdief lastiger om ongemerkt de diefstal te kunnen plegen.
Ben je thuis? Parkeer dan jouw fiets zo veel mogelijk buiten beeld, liefst op een goed afgesloten plek. Home sweet home. Dat geldt ook voor jouw geliefde tweewieler.
Deze en meer preventietips om fietsdiefstal tegen te gaan kan je vinden op onze vernieuwde fietsdiefstalpagina
 

Ook interessant voor u:

19 april 2023
Na een lange winter is het eindelijk lente! Dat betekent dat we er meer op uit trekken, bijvoorbeeld voor een fietstocht.
07 maart 2023
De burger maakt zich zorgen om woninginbraken. Dat leren ons de resultaten van de recentste Veiligheidsmonitor, die eind vorig jaar werden gepubliceerd. Opvallend is ook dat hoewel de meerderheid van de burgers de lokale inbraakpreventiemogelijkheden kent, slechts een klein deel van de bevolking er een beroep op doet. Om het risico op inbraak én het onveiligheidsgevoel te verkleinen, doet de burger er goed aan deze mogelijkheden meer te benutten. Ook biedt de AD Veiligheid & Preventie de burger via de website besafe.be enkele tips aan om de eigen woning en die van de buren beter tegen inbraak te beschermen.
01 februari 2023
De AD Veiligheid & Preventie kreeg vorige week het bezoek van een delegatie van medewerkers van de Marokkaanse veiligheidsdiensten. De insteek van hun bezoek was de strijd tegen geweld op meisjes en vrouwen. Ze werden uitgebreid te woord gestaan door, onder andere, onze experten inzake stedelijk, seksueel en intrafamiliaal geweld. Ook in het zopas verschenen BeSafe magazine staan enkele van deze experten in het spotlicht: Béatrice Decant en Tessa Schenk geven er meer duiding bij het impulsproject Intrafamiliaal geweld.