Beveilig je fietsen nog beter

cle_polonaise-polensleutel
Fietsendieven maken steeds vaker gebruik van de "Poolse sleutel" om uw fiets te stelen. Vanuit Algemene Directie Veiligheid & Preventie wensen we jou hierbij te informeren wat dit is en hoe je hiertegen preventief kan optreden.

De ‘Poolse sleutel’ is een soort loper waarmee fietsdieven bepaalde ringsloten open kunnen maken. Dit wordt gebruikt door georganiseerde bendes, gezien zo’n sleutel een tamelijk hoge kostprijs heeft en het maar enkele keren kan gebruikt worden alvorens het afbreekt.
Om fietsdiefstal tegen te gaan, raden we aan om steeds gebruik te maken van een tweede fietsslot dat je voor extra veiligheid vastmaakt aan een vast en stevig object. Op die manier heeft de fietsdief meer tijd nodig om toe te kunnen slaan en verhoog je de kans dat deze betrapt wordt.
Wanneer je op stap bent, raden we aan om jouw fiets te parkeren op een zichtbare plaats met veel sociale controle. Zo maak je het de fietsdief lastiger om ongemerkt de diefstal te kunnen plegen.
Ben je thuis? Parkeer dan jouw fiets zo veel mogelijk buiten beeld, liefst op een goed afgesloten plek. Home sweet home. Dat geldt ook voor jouw geliefde tweewieler.
Deze en meer preventietips om fietsdiefstal tegen te gaan kan je vinden op onze vernieuwde fietsdiefstalpagina
 

Ook interessant voor u:

22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
22 december 2023
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.
21 december 2023
Tijdens de eindejaarsperiode bedanken we elkaar graag. Velen willen hun waardering tonen door een fooi geven aan hun afvalophaler, postbode of pakjesbezorger. Een mooie traditie, maar helaas zien we dat oplichters deze goede intenties misbruiken door zich als deze hardwerkende individuen voor te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw vrijgevigheid op de juiste plek terechtkomt, delen we enkele tips.