25 november: internationale dag tegen geweld op vrouwen

Vrouwen zijn vandaag ook nog steeds vaak het slachtoffer van verschillende soorten van geweld. Ook wanneer het gaat over intrafamiliaal geweld zijn de slachtoffers in het merendeel van de gevallen vrouwen. De FOD Binnenlandse Zaken investeert €1,5 miljoen in vijftien lokale innovatieve projecten die de strijd aangaan met intrafamiliaal geweld. Op 25 oktober zijn deze projecten officieel van start gegaan.

Om de lokale en bovenlokale samenwerking te stimuleren, deed minister Verlinden eind 2021 een oproep aan alle Belgische steden en gemeenten om projectenvoorstellen in te dienen. De projecten hebben tot doel om intrafamiliaal geweld integraal aan te pakken, alle betrokken doelgroepen krijgen hierbij de nodige ondersteuning en begeleiding. Daarnaast is het doel ook om kennis, ervaring en expertise met andere steden en gemeenten uit te wisselen.

Na een onderzoek door een expertencommissie werden 15 projecten geselecteerd. Deze projecten worden gedurende twee jaar van nabij opgevolgd door de ADVP. Begin 2025 zullen de projecten door de gemeenten zelf maar ook door de ADVP worden geëvalueerd en zal worden gemeten wat werkt en wat niet werkt. Hierna kunnen de goede praktijken dienen als voorbeeld en inspiratie voor andere gemeenten. Want de strijd tegen intrafamiliaal geweld kan alleen samen worden gestreden.

Hier vind je meer informatie over deze projecten.

Ook interessant voor u:

22 april 2024
Met de groeiende populariteit van digitale sportapps delen mensen hun trainingsroutes met vrienden en zelfs met onbekenden, wat niet zonder risico's is. Dergelijke apps zijn geëvolueerd tot echte sociale netwerken waarin gebruikers gedetailleerde informatie over hun activiteiten delen, wat potentieel gevoelige informatie onthult zoals regelmatige vertrek- en aankomstlocaties, zowel thuis als op het werk.
22 april 2024
Op 22 april 2024 lanceert Besafe de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal”. Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.
20 april 2024
Nu de lente in het land is, stappen steeds meer mensen op de fiets. Helaas brengt dit ook een verhoogd risico op fietsdiefstal met zich mee. Daarom vindt op initiatief van de AD Veiligheid & Preventie een nationale actieweek tegen fietsdiefstal plaats van 22 tot 28 april 2024.