Uniforme identificatiekaart voor alle gemeenschapswachten

Gemeenschapswachten zijn in vele steden en gemeenten het eerste, laagdrempelige aanspreekpunt voor burgers op het gebied van veiligheid en preventie. Zij sensibiliseren en informeren de burgers en vormen de brug met de verschillende diensten in de gemeente.

Om de functie van gemeenschapswacht verder te professionaliseren werden er verschillende initiatieven genomen. Zo werd eenzelfde psychotechnische test voor alle gemeenschapswachten (via Selor) geïntroduceerd. Ook is er nu een slaagverplichting binnen de opleiding voor alle gemeenschapswachten. Op de planning staat verder ook nog het uniformiseren van de opleiding tot gemeenschapswacht en het nationaal gelijkstellen van de uniformen. We hopen dat deze professionalisering zal bijdragen aan een verbetering van het imago van de gemeenschapswachten. 

Om de gemeenschapswachten herkenbaar en identificeerbaar te maken voor alle burgers, werd een uniforme identificatiekaart uitgewerkt door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De gemeenschapswachten kunnen hun taken enkel uitoefenen als ze de identificatiekaart op een duidelijk zichtbare plaats dragen. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden overhandigde op woensdag 25 mei de eerste identificatiekaarten aan Philippe Jespers (gemeenschapswacht in Herent) en Aurélien Babuin (gemeenschapswacht in Charleroi). 

“Gemeenschapswachten zijn van essentieel belang in het lokale veiligheidsbeleid. Ze zijn letterlijk een vertrouwd gezicht in het straatbeeld. Door hun aanwezigheid in de straten vormen ze een belangrijke link tussen de burgers en de overheidsdiensten. Deze uniforme identificatiebadge is belangrijk voor de herkenbaarheid en draagt bij tot de verdere professionalisering”, aldus minister Annelies Verlinden. 

Ook interessant voor u:

19 maart 2024
Bij de campagne #WederzijdsRespect draait alles om het smeden van sterke banden tussen burgers en veiligheidsberoepen. Daarom hebben we onlangs opnieuw een spetterende workshop georganiseerd bij TAJO, een plek waar kwetsbare jongeren een steuntje in de rug krijgen. Wat was het doel? Simpel: jongeren laten kennismaken met de wereld van veiligheidsberoepen.
20 december 2023
De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft een communicatiecampagne ontwikkeld om de burger bewust te maken van het geweld tegen de brandweer en die oproept om de brandweerlieden en ambulanciers te steunen.
05 december 2023
5 december is de internationale dag van de vrijwilliger. Alsmaar meer lokale besturen en politiezones zetten burgers in, bijvoorbeeld om advies te geven tegen diefstal en hoe je (online) oplichting kan voorkomen. Wij spraken met 2 vrijwillige adviseurs, die ingezet worden door de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.