Uniforme identificatiekaart voor alle gemeenschapswachten

Gemeenschapswachten zijn in vele steden en gemeenten het eerste, laagdrempelige aanspreekpunt voor burgers op het gebied van veiligheid en preventie. Zij sensibiliseren en informeren de burgers en vormen de brug met de verschillende diensten in de gemeente.

Om de functie van gemeenschapswacht verder te professionaliseren werden er verschillende initiatieven genomen. Zo werd eenzelfde psychotechnische test voor alle gemeenschapswachten (via Selor) geïntroduceerd. Ook is er nu een slaagverplichting binnen de opleiding voor alle gemeenschapswachten. Op de planning staat verder ook nog het uniformiseren van de opleiding tot gemeenschapswacht en het nationaal gelijkstellen van de uniformen. We hopen dat deze professionalisering zal bijdragen aan een verbetering van het imago van de gemeenschapswachten. 

Om de gemeenschapswachten herkenbaar en identificeerbaar te maken voor alle burgers, werd een uniforme identificatiekaart uitgewerkt door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De gemeenschapswachten kunnen hun taken enkel uitoefenen als ze de identificatiekaart op een duidelijk zichtbare plaats dragen. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden overhandigde op woensdag 25 mei de eerste identificatiekaarten aan Philippe Jespers (gemeenschapswacht in Herent) en Aurélien Babuin (gemeenschapswacht in Charleroi). 

“Gemeenschapswachten zijn van essentieel belang in het lokale veiligheidsbeleid. Ze zijn letterlijk een vertrouwd gezicht in het straatbeeld. Door hun aanwezigheid in de straten vormen ze een belangrijke link tussen de burgers en de overheidsdiensten. Deze uniforme identificatiebadge is belangrijk voor de herkenbaarheid en draagt bij tot de verdere professionalisering”, aldus minister Annelies Verlinden. 

Ook interessant voor u:

02 juli 2025
Wanneer de zon schijnt, trekken we er graag op uit om te ontspannen en te genieten van het prachtige weer. Recreatiegebieden worden dan ook druk bezocht door vele burgers die op zoek zijn naar een moment van rust en plezier. Om ervoor te zorgen dat iedereen zorgeloos kan genieten en het recreatiedomein geen strijdtoneel wordt, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.
De AD Veiligheid & Preventie wil graag enkele tips geven om overlast te vermijden en een prettige sfeer te behouden:
12 juni 2025
Op 12 juni organiseerde de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) van de FOD Binnenlandse Zaken een colloquium rond het thema: ‘Een geïntegreerd veiligheidsbeleid als prioriteit’. In aanwezigheid van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Bernard Quintin, kwamen tal van professionals uit het veiligheidsveld samen in Brussel.
07 maart 2025
Iedereen die ooit al in een stadion of op televisie naar een voetbalwedstrijd keek, heeft wel al eens een voetbalsteward gezien. In hun kenmerkende oranje vesten of hesjes onthalen ze supporters in de stadions, verzorgen ze de ticketcontrole, bemannen ze de evacuatiepoorten en kijken ze erop toe dat het reglement van inwendige orde wordt nageleefd. Met hun rug naar de actie op het veld gekeerd, houden ze de tribunes constant in de gaten. Het takenpakket van een steward is heel uitgebreid. Bovendien voeren de meeste stewards hun functie vrijwillig uit. Besafe interviewde 2 stewards van KVC Westerlo over hun rol.