Fietsdiefstal

Hoe kan je jezelf beschermen tegen fietsdiefstal?

Volg onderstaande tips om je zoveel mogelijk tegen fietsdiefstal te beschermen:

Sloten

Maak je fiets steeds op een correcte manier vast!

Een goed slot alleen houdt een dief niet tegen, want hij zal altijd op zoek gaan naar het zwakke punt van de beveiliging. Daarom is het belangrijk er een goede gewoonte van te maken om je fiets overal steeds met twee sloten te sluiten, ook al is het maar voor even. Op openbaar terrein plaats je de fiets bij voorkeur goed in het zicht. Op privéterrein (bv. tuin, oprit, garage, …) stal je deze daarentegen beter uit het zicht en eveneens achter slot. Doe dit zeker wanneer je je fiets in gemeenschappelijke ruimten stalt, zoals in de gang of garage wanneer je op kot zit of een appartement huurt.

Bevestig je fiets daarbij steeds aan een vast object. Zo voorkom je dat een dief je fiets optilt en meeneemt. Dit doe je door het slot door het frame en (voor)wiel te steken en vervolgens rondom een stevig vast object (fietsenrek, hek, verankeringselement, …) te bevestigen. Zorg er zeker voor dat het frame aan een vast object bevestigd wordt, indien het niet mogelijk is om zowel frame als wiel ergens aan vast te binden. Maak waar mogelijk gebruik van (bewaakte) fietsenstallingen en stal je fiets zo dat je andere personen niet hindert.

Laat ook geen verwijderbare onderdelen of accessoires achter op je fiets, zoals een fietscomputer, fietspomp, afneembare verlichting, drinkbus of persoonlijke bezittingen in de eventuele fietstassen of op de bagagedrager.

Gebruik een goed slot!

Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan met het juiste gereedschap gekraakt worden. Hoe meer weerstand een slot echter biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen.

Gebruik steeds twee sloten, bij voorkeur van een verschillend type.

Dieven specialiseren zich vaak maar in het kraken van één type slot.

Hieronder vind je een overzicht van enkele sloten die je kunt gebruiken:

  Het ringslot

  Het ringslot is een slot dat vastzit op het frame onder het zadel en dat vaak bij stadsfietsen is aangebracht. Het vormt een goede basis tegen fietsdiefstal, maar een tweede slot wordt zeker aangeraden omdat je met dit slot de fiets immers nergens aan kunt vastbinden. De dikte van de ring en het omhulsel bepalen de stevigheid van dit type slot.

   Het beugelslot in U-vorm

   • Dit type sloten bieden de meeste weerstand. Enkel erg gemotiveerde (en goed uitgeruste) dieven zullen er de strijd mee aanbinden. Deze veiligheidssloten blijven onklopbaar wat de verhouding efficiëntie/prijs en de verhouding efficiëntie/gewicht betreft.

   • Koop dit type slot altijd samen met een systeem om het aan je fiets te bevestigen. Dit is niet alleen handig, het helpt ook om je slot niet te vergeten.

   • Een goed beugelslot weegt ongeveer 1 kg.

   • Beugelsloten zijn over het algemeen verkrijgbaar in twee lengtes (23 en 30 cm) zodat ze voor elke fiets gebruikt kunnen worden. Met een langer slot is het makkelijker om de fiets aan een vast object te bevestigen.

   • Let wel op want zelfs voor dit type slot kan de kwaliteit erg verschillen naargelang het merk.

   De combinatie van dit type slot met een ringslot is één van de beste beveiligingen tegen fietsdieven.

   Het vouwslot

   Erg stevig (dankzij het gehard staal waaruit ze bestaan), daarnaast biedt het vouwslot de volgende voordelen:

   • Een grote flexibiliteit bij het vastmaken (geen beperkingen door een vaste breedte). Vanaf 85 cm kun je het wiel en het frame van je fiets vastmaken aan een lantaarnpaal, een boom, ...;

   • Ze zijn erg compact, waardoor ze makkelijk te vervoeren zijn;

   • Dit slot weegt ongeveer evenveel als een beugelslot (ongeveer één kg).

   Toch maakt de platte vorm van de 'armen' en gewrichten dit type slot kwetsbaarder dan een goed beugelslot.

   Het kettingslot 

   Een betrouwbaar kettingslot wordt gemaakt uit gehard staal en heeft een degelijk (discus)slot. De schakels zijn meer dan 4 mm dik. Dit slot wordt vaak gebruikt als motorslot. Het biedt de mogelijkheid om je tweewieler ergens aan vast te binden. De kwaliteit van het slot wordt bepaald door de hardheid van de schakels.

   Een ketting uit gehard staal kan even stevig zijn als een degelijk beugelslot. In vergelijking met een beugelslot biedt een kettingslot een grotere polyvalentie voor het vastmaken van je fiets, maar het weegt wel zwaarder (ongeveer 3 kg). Wanneer de fiets elke dag op dezelfde plaats wordt geparkeerd en je de toestemming hebt om je kettingslot daar achter te laten, is dit een heel interessant type slot.

   Het kettingslot en het ringslot in één

   De nieuwste fietsmodellen beschikken vaak over een combinatie van een ringslot en een insteek kettingslot. Deze sloten zitten aan elkaar vast, zodat je maar één sleutel nodig hebt. Je kunt het frame er ook mee vastmaken aan een vast voorwerp. Bij dit type slot is het van groot belang dat het kettingslot van goede kwaliteit is.

   Maak je fiets uniek

   Voorzie je fiets van een uniek merkteken. Daardoor wordt je fiets herkenbaar en kan men je fiets makkelijker terugbezorgen indien deze teruggevonden wordt. Zo geef je de fiets ook een visuele identiteit waardoor een dief je fiets minder makkelijk kan doorverkopen.

   Je fiets van een merkteken voorzien, kan op verschillende manieren:

   • Graveren: je rijksregisternummer wordt in het frame gegraveerd waardoor je fiets zichtbaar gemerkt wordt. Deze gravering kan extra benadrukt worden door een sticker. Niet alle fietsen kunnen echter gegraveerd worden.

   • Sticker: in het Brussels Gewest kun je een sticker krijgen met een uniek identificatienummer en een QR-code om op het frame van je fiets te kleven. Meer info op www.mybike.be.

   • Chip: bij aankoop van fietsen van bepaalde merken zit al een RFID-chip in het frame (of slot) verwerkt.

   Voor dit merkteken kun je onder meer terecht bij de preventiedienst van je stad, gemeente of politiezone.

   Hier vind je een overzicht van alle steden en gemeentes waar je je fiets kan laten graveren:

   Wallonië


   Doornik - Moeskroen - Nijvel - Peruwelz

   Vlaanderen

   Antwerpen - Asse - Blankenberge - Boom - Brugge - De Panne - Dendermonde - Genk - Gent - Haaltert - Halle - Hasselt -Herentals - Heusden-Zolder - Houthalen-Helchteren - Knokke-Heist - Koksijde - Kortemark - Kortenberg - Leuven - Liedekerke - Lommel - Maasmechelen - Machelen - Mechelen - Meise - Menen - Middelkerke - Nieuwpoort - Ninove -Oostende - Poperinge - Roeselare - Ronse - Schoten - Sint-Niklaas - Tienen - Tongeren - Vilvoorde - Wemmel - Wevelgem - Wijnegem

   Koop nooit een gestolen fiets

   Heling van fietsen is, net zoals fietsdiefstal, strafbaar. Zorg er bij de aankoop van een fiets voor dat je geen gestolen fiets koopt. Vraag bij aankoop van een tweedehands fiets ook steeds (een kopie van) de originele factuur. Let extra op wanneer:

   • een ringslot zwaar beschadigd is, sporen van braak vertoont en/of niet meer functioneert;

   • er deuken in het spatbord zijn en lakschade aan het kader, daar waar normaal een slot hoort te zitten;

   • een nieuwe fiets geen gemonteerd ringslot heeft;

   • een fiets overschilderd of herspoten werd;

   • de sticker van de leverancier verwijderd of overschilderd werd;

   • het framenummer en/of de barcode van recentere fietsen geheel of gedeeltelijk verwijderd werd(en);

   • het kader zichtbare slijpplekken vertoont die verraden dat een eerder gegraveerd rijksregisternummer verwijderd werd.

   Stel bij aankoop van een fiets samen met de verkoper altijd een aankoopbewijs op waarop je het volgende vermeldt:

   • de omschrijving (merk, model, type, soort, kleur, bijzondere kenmerken, …);

   • eventueel het framenummer van de fiets of een merkteken;

   • het aankoopbedrag;

   • de datum van aankoop;

   • de identiteit en de handtekening van de verkoper en de koper.

   Indien je de gemerkte fiets wilt verkopen, vermeld je best uitdrukkelijk het merkteken op het aankoopbewijs dat je samen met de koper opstelt.

   Fiets toch gestolen? Doe aangifte!

   Aangifte kun je doen bij de lokale politie of elektronisch via de website www.police-on-web.be of via de website van jouw politiezone.