Vijfde Europese dag tegen inbraak: welke preventiemaatregelen hebben hun efficiëntie bewezen?

open ramen die toegang geven tot je huis
Op woensdag 21 juni 2023 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.
Externe video URL

Stevige deursloten

Een cilinder die meer dan 2 mm uitsteekt, vormt een potentieel inbraakrisico. De inbreker zal deze makkelijk kunnen lostrekken of breken. Het is dus belangrijk om je cilinder te beschermen met een langschild of een veiligheidsrozet zonder zichtbare schroeven aan de buitenkant, maar vastgeschroefd langs de binnenkant. Op deze manier zal de cilinder beter beschermd zijn tegen braak en boren. 
Heb je geen veiligheidsslot? Plaats een opbouwslot om meer weerstand te bieden.

serrure de porte
 

Buitenverlichting met een bewegingsdetector

Buitenverlichting zet niet alleen je woning of tuin in de kijker, maar heeft als voordeel dat het ongewenste bezoekers afschrikt en het veiligheidsgevoel - zeker in smalle steegjes - vergroot. Verlichting is dus één van de grootste vijanden van de inbreker. Maar niet altijd. In bepaalde gevallen kan het ook een hulpmiddel zijn, a fortiori indien deze geplaatst is op plaatsen waar geen enkele sociale controle mogelijk is. Hou hier rekening mee. Zorg er daarnaast voor dat je woning zichtbaar is vanaf de straat door regelmatig de beplanting te onderhouden.

Kies voor een ledbuitenverlichting met bewegingsdetector. Wanneer de verlichting aanspringt, heeft dit een verrassingseffect op de inbrekers. Het is belangrijk om een detector van goede kwaliteit te plaatsen en dit op een strategische plaats. Plaats de verlichting hoog genoeg om te voorkomen dat de potentiële inbrekers deze vernielen.
 

lampe extérieure
 

Kwalitatieve venstersloten

Kies voor vergrendelbare raamkrukken en opbouwsloten op het frame van je ramen. Venstersloten kunnen, als ze zichtbaar zijn, een ontradend effect hebben op inbrekers.
Vergeet niet om de sleutels eraf te halen! 
Vraag om dezelfde sleutel te kunnen gebruiken voor alle raamkrukken en sloten.
 

serrure de fenêtre         poignets de fenêtre

Binnenverlichting met timer

Geef, wanneer je de woning verlaat, steeds een bewoonde indruk door één of twee lampen aan te sluiten op een programmeerbaar stopcontact. Voorzie verlichting in verschillende ruimtes en op verschillende momenten.
 

Weet je niet waar te beginnen?

Neem contact op met jouw gemeentebestuur of politiezone. Zij zullen jou kunnen informeren over de lokale diefstalpreventiemogelijkheden. Meer info over inbraakpreventie:  https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/inbraakpreventie

Wat werkt er om woninginbraken te voorkomen?

Studierapport
20 juni 2023

Wat werkt er om woninginbraken te voorkomen?

Wat werkt er om woninginbraken te voorkomen?

Ook interessant voor u:

22 april 2024
Met de groeiende populariteit van digitale sportapps delen mensen hun trainingsroutes met vrienden en zelfs met onbekenden, wat niet zonder risico's is. Dergelijke apps zijn geëvolueerd tot echte sociale netwerken waarin gebruikers gedetailleerde informatie over hun activiteiten delen, wat potentieel gevoelige informatie onthult zoals regelmatige vertrek- en aankomstlocaties, zowel thuis als op het werk.
22 april 2024
Op 22 april 2024 lanceert Besafe de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal”. Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.
20 april 2024
Nu de lente in het land is, stappen steeds meer mensen op de fiets. Helaas brengt dit ook een verhoogd risico op fietsdiefstal met zich mee. Daarom vindt op initiatief van de AD Veiligheid & Preventie een nationale actieweek tegen fietsdiefstal plaats van 22 tot 28 april 2024.