Veiligheid centraal in het nieuwe voetbalseizoen

Een persoon met een voetbal onder zijn armen
Deze 28 juli 2023 wordt het nieuwe voetbalseizoen officieel afgetrapt. Voetbal is een feest voor jong en oud. In de loop van vorig seizoen zijn er heel wat stappen ondernomen richting een meer veilige voetbalbeleving.

Het actieplan “samen voor veilig voetbal” trad in werking. Er werden verschillende preventieprojecten gelanceerd. And last but not least, de nieuwe voetbalwet trad in werking. Wat verandert er precies voor de fans en het veiligheidspersoneel?
De gewijzigde voetbalwet voorziet in verzwaarde straffen bij inbreuken om wangedrag uit onze stadions te bannen. Dit betekent voor de supporters onder meer dat: 

  • fysiek geweld, onrechtmatig gebruik van pyrotechniek en racisme en discriminatie absoluut niet worden getolereerd;
  • het dragen van een bivakmuts of andere maskers verboden is;
  • het onrechtmatig gebruik van pyrotechnisch materiaal uiterst streng zal bestraft worden;
  • feiten gepleegd tegen het aanwezige veiligheidspersoneel niet zonder gevolgen zijn.  

Het veiligheidspersoneel wordt door de nieuwe wet dus extra beschermd. 
Stewards, veiligheidsverantwoordelijken, alsook bewakingsagenten mogen sinds de inwerkingtreding van de nieuwe wet voortaan een conformiteitscontrole uitvoeren. Zo vermijden we dat supporters met een stadionverbod ook effectief het stadion betreden. Zo’n controle houdt in dat dan men bevoegd is om te verifiëren dat de naam op het ticket of abonnement effectief overeenstemt met de naam op het identiteitsbewijs van de persoon die zich ermee aanbiedt. Zorg er dus altijd voor dat jouw naam op jouw ticket of abonnement vermeld staat.
Dit seizoen, samen zorgen ervoor dat we voetbal op een veilige en prettige manier kunnen beleven.

Ook interessant voor u:

13 juni 2024
Deze zomer vinden grote sportevenementen plaats, zoals het Europees Kampioenschap voetbal (EURO2024) en de Olympische Spelen. Op verschillende plaatsen in ons land zullen naar gewoonte publieke bijeenkomsten met uitzendingen op groot scherm worden georganiseerd.
02 mei 2024
In het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie organiseert de AD Veiligheid & Preventie op 30 april 2024 een bijeenkomst met EU-deskundigen over veiligheid en beveiliging binnen de voetbalwereld. Tijdens deze conferentie wordt een nieuw initiatief gepresenteerd: een hybride digitaal platform dat als waardevolle bron van informatie en best practices zal dienen voor beleidsmakers en instanties die zich bezighouden met voetbalveiligheid.
08 april 2024
In de afgelopen jaren hebben verschillende voetbalveiligheidsprojecten financiële steun ontvangen om racisme, discriminatie en andere veiligheidskwesties binnen het Belgische voetbal aan te pakken. Al deze projecten hebben ook tastbare resultaten geboekt en concrete acties ondernomen om de voetbalgemeenschap veiliger en inclusiever te maken.