Samen tegen illegaal gebruik van pyrotechnische middelen in het voetbal:de Minister en de ADVP zij aan zij met de Stichting Brandwonden

De gevaren van rook in stadions voorkomen: de minister en de ADVP zij aan zij met de Stichting Brandwonden
De Minister van Binnenlandse Zaken heeft op 25 april 2023 een bezoek gebracht aan de Stichting Brandwonden. Dit bezoek kadert in de beleidsvisie van de Minister en de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) om het gebruik van pyrotechnische middelen in de Belgische voetbalstadions te weren.

Annelies Verlinden en haar ADVP-diensten zetten zich volledig in voor de organisatie van veilige voetbalwedstrijden en maakten van de gelegenheid gebruik om een preventieproject te lanceren ter voorkoming van de gevaren van het gebruik van pyrotechnische middelen, d.w.z. rook en rotjes, in stadions.

Het project van de Stichting Brandwonden dat werd opgezet in samenwerking met het team voetbal samen met de andere actoren op het gebied van voetbalveiligheid, werd vandaag toegelicht.

Het project focust zich hoofdzakelijk op twee domeinen, zijnde: BEELDVORMING (het in kaart brengen van het gebruik van pyrotechnische middelen in het Belgische voetbal, het inventariseren van de types van pyrotechnisch materiaal, alsook het opstellen van daderprofielen) en SENSIBILISERING (het opzetten van sensibiliseringscampagnes in stadions gericht op zowel gebruikers van pyro als supporters).

Het lanceren van een preventie- en sensibiliseringscampagne is een goede start voor het verwezenlijken van een echte mentaliteitsverandering rond het gebruik van pyro. Veiligheid is een topprioriteit in onze voetbalstadions. Alleen samen kunnen we een veilige voetbalervaring garanderen.

 

Ook interessant voor u:

25 januari 2024
De Dienst Voetbalveiligheid zal financiële ondersteuning bieden aan drie veelbelovende projecten naar aanleiding van de recentelijke projectoproep. Met een sterke focus op innovatie en preventie gaan twee initiatieven van Universiteit Gent en één van Pro League vooruitstrevende uitdagingen aan binnen het voetbalveiligheidslandschap.
04 oktober 2023
De Algemene Directie Veiligheid & Preventie (ADVP) kondigt de lancering aan van de projectoproep voor preventie-initiatieven rond voetbalveiligheid. De ADVP stelt € 75.000 beschikbaar. Een project dat aan de criteria voldoet, kan maximaal € 50.000 aan steun ontvangen.
28 juli 2023
Deze 28 juli 2023 wordt het nieuwe voetbalseizoen officieel afgetrapt. Voetbal is een feest voor jong en oud. In de loop van vorig seizoen zijn er heel wat stappen ondernomen richting een meer veilige voetbalbeleving.