Samen sterk tegen seksueel geweld in de openbare ruimte

minister met plan international en gids
Op 8 september lichtte Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, de 'digitale gids voor de preventie van seksueel en gendergerelateerd geweld in de publieke ruimte' toe tijdens haar bezoek aan het 'Safer Cities'-project van Plan International.

Ongewenste aanrakingen, achtervolgingen, obscene gebaren... Het zijn slechts enkele voorbeelden van seksisme en seksueel geweld die we helaas nog te vaak tegenkomen. De meest recente veiligheidsmonitor onthulde zelfs dat seksueel geweld behoort tot de 'top 5' van meest voorkomende vormen van slachtofferschap. Hoog tijd om de krachten te bundelen en daarin verandering te brengen.

Deze gids fungeert als een inspiratiebron voor het opzetten van initiatieven in de strijd tegen seksueel geweld in de openbare ruimte. Bovendien moedigt het lokale partners aan om projecten te delen die in steden, gemeenten, verenigingen, organisaties en politiezones in heel België ontwikkeld zijn.

"Deze gids is absoluut een stap voorwaarts. Het is geen wondermiddel, wel een oproep tot actie. Het succes ervan zal afhangen van hoezeer we als samenleving bereid zijn samen te werken en ons in te zetten voor echte verandering."

Philip Willekens, Directeur-Generaal van de ADVP

'Safer Cities', opgezet door Plan International, is een voorbeeld van zo'n preventieproject. Dit project biedt jongeren een digitaal platform waar ze kunnen pinnen waar ze zich in hun stad of gemeente onveilig voelen. Vervolgens worden ze ondersteund en begeleid bij het formuleren van concrete beleidsaanbevelingen., die op hun beurt worden voorgelegd aan lokale beleidsmakers. Zo nemen jongeren actief deel aan de strijd tegen seksuele intimidatie in hun stad of gemeente.

Wil je meer informatie over de inspiratiegids en andere inspirerende praktijken, waaronder het 'Safer Cities'-project? Je vindt alles wat je zoekt via deze link.

Heb je als partner zelf zulke initiatieven op touw gezet of ben je bezig er een op te starten? Laat het ons weten via [email protected].

Onze toekomst, onze veiligheid, samen.

Ook interessant voor u:

22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
22 december 2023
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.
21 december 2023
Tijdens de eindejaarsperiode bedanken we elkaar graag. Velen willen hun waardering tonen door een fooi geven aan hun afvalophaler, postbode of pakjesbezorger. Een mooie traditie, maar helaas zien we dat oplichters deze goede intenties misbruiken door zich als deze hardwerkende individuen voor te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw vrijgevigheid op de juiste plek terechtkomt, delen we enkele tips.