Samen sterk tegen seksueel geweld in de openbare ruimte

minister met plan international en gids
Op 8 september lichtte Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, de 'digitale gids voor de preventie van seksueel en gendergerelateerd geweld in de publieke ruimte' toe tijdens haar bezoek aan het 'Safer Cities'-project van Plan International.

Ongewenste aanrakingen, achtervolgingen, obscene gebaren... Het zijn slechts enkele voorbeelden van seksisme en seksueel geweld die we helaas nog te vaak tegenkomen. De meest recente veiligheidsmonitor onthulde zelfs dat seksueel geweld behoort tot de 'top 5' van meest voorkomende vormen van slachtofferschap. Hoog tijd om de krachten te bundelen en daarin verandering te brengen.

Deze gids fungeert als een inspiratiebron voor het opzetten van initiatieven in de strijd tegen seksueel geweld in de openbare ruimte. Bovendien moedigt het lokale partners aan om projecten te delen die in steden, gemeenten, verenigingen, organisaties en politiezones in heel België ontwikkeld zijn.

"Deze gids is absoluut een stap voorwaarts. Het is geen wondermiddel, wel een oproep tot actie. Het succes ervan zal afhangen van hoezeer we als samenleving bereid zijn samen te werken en ons in te zetten voor echte verandering."

Philip Willekens, Directeur-Generaal van de ADVP

'Safer Cities', opgezet door Plan International, is een voorbeeld van zo'n preventieproject. Dit project biedt jongeren een digitaal platform waar ze kunnen pinnen waar ze zich in hun stad of gemeente onveilig voelen. Vervolgens worden ze ondersteund en begeleid bij het formuleren van concrete beleidsaanbevelingen., die op hun beurt worden voorgelegd aan lokale beleidsmakers. Zo nemen jongeren actief deel aan de strijd tegen seksuele intimidatie in hun stad of gemeente.

Wil je meer informatie over de inspiratiegids en andere inspirerende praktijken, waaronder het 'Safer Cities'-project? Je vindt alles wat je zoekt via deze link.

Heb je als partner zelf zulke initiatieven op touw gezet of ben je bezig er een op te starten? Laat het ons weten via [email protected].

Onze toekomst, onze veiligheid, samen.

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.