“oog voor elkaar” een nieuwe campagne in de strijd tegen gauwdiefstal!

affiche campagne gauwdiefstal op festivals
Vandaag, op 30 juni 2023, lanceert de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) een sensibiliseringscampagne die burgers bewust wil maken van de problematiek rond gauwdiefstal op festivals en andere drukke plaatsen. We richten onze pijlen deze keer op alle omstaanders, want samen staan we sterker tegen gauwdiefstal.

Onder de naam "oog voor elkaar tegen gauwdiefstal" zal de campagne uit twee waves bestaan. De eerste wave “when we dance, we dance together” richt zich op zakkenrollers tijdens festivals en dansevents. De tweede wave “ken uw kracht” is gepland voor het najaar en zal zich richten op gauwdiefstal in bredere context.

WHEN WE DANCE, WE DANCE TOGETHER

Nu de zomer op volle gang is, worden er op veel plaatsen deze zomer festivals en dansevents georganiseerd. Zo’n festiviteit moet een leuke ervaring zijn waar feestvierders volop kunnen genieten van muziek, eten en andere activiteiten. Helaas creëert deze drukte ook de ideale gelegenheid voor feestdieven om hun slag te slaan.

Het doel van deze campagne is om iedereen net dat duwtje in de rug te geven om meer oog te hebben voor elkaar tegen gauwdiefstal. Dit zowel preventief (bijv. elkaar wijzen op de zichtbaarheid van waardevolle spullen en verdachte situaties) alsook wanneer men getuige wordt van gauwdiefstal (bijv. door het slachtoffer bij te staan, samen naar het aanwezige veiligheidspersoneel te stappen en aangifte te doen bij de politie). Kortom, zowel voor als na gauwdiefstal moedigen wij aan om niet zomaar de ogen te sluiten, maar om er te zijn voor elkaar.

"Op een festival kunnen we samen genieten van muziek, maar ook elkaars oren en ogen zijn. En dat is nodig, want waar veel mensen samen komen is er meer kans op gauwdiefstal. Hou mee een oogje in het zeil en waak over elkaars bezittingen. Samen zorgen we voor een veilige zomer!"

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

SLIMME TRUCJES, MAAR NOG SLIMMERE TIPS

Feestdieven kunnen bijzonder inventief zijn om hun doel te bereiken. Ze passen heel wat slimme trucjes toe om jouw waardevolle spullen te kunnen stelen. Soms werkt de dader alleen, maar vaak is er een georganiseerde samenwerking tussen meerdere personen. 

Besef dat je op elk moment een potentieel doelwit kan vormen voor een zakkenroller. Om dus op een veilige manier al feestend de festivalzomer door te komen, kan je best rekening houden met de tips op onze gauwdiefstalpagina. Daar gidsen we je langs het parcours dat start vóór vertrek en eindigt bij thuiskomst.

OOG VOOR ELKAAR

Je hebt zelf heel wat in de hand om gauwdiefstal te voorkomen. Hou je de slimme trucjes die feestdieven toepassen in je achterhoofd en neem je de preventietips in acht, dan ben je al een heel eind op weg. Wees je er echter van bewust dat je hier als omstaander ook het verschil kan maken. Ken uw kracht. Hou je dus niet in als je een mede festival- of feestganger kan wijzen op de zichtbaarheid van waardevolle spullen of naar aanleiding van een verdachte situatie. Kijk niet weg wanneer je getuige wordt van gauwdiefstal, maar probeer elkaar te helpen. Samen zorgen we voor een veilige festivalzomer. 

Je kan het campagnemateriaal hier terugvinden.

Ook interessant voor u:

22 april 2024
Met de groeiende populariteit van digitale sportapps delen mensen hun trainingsroutes met vrienden en zelfs met onbekenden, wat niet zonder risico's is. Dergelijke apps zijn geëvolueerd tot echte sociale netwerken waarin gebruikers gedetailleerde informatie over hun activiteiten delen, wat potentieel gevoelige informatie onthult zoals regelmatige vertrek- en aankomstlocaties, zowel thuis als op het werk.
22 april 2024
Op 22 april 2024 lanceert Besafe de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal”. Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.
20 april 2024
Nu de lente in het land is, stappen steeds meer mensen op de fiets. Helaas brengt dit ook een verhoogd risico op fietsdiefstal met zich mee. Daarom vindt op initiatief van de AD Veiligheid & Preventie een nationale actieweek tegen fietsdiefstal plaats van 22 tot 28 april 2024.