Een supporter kan op vier verschillende manieren het verbod krijgen om een voetbalstadion te betreden:
- door de politie, onmiddellijk na de vaststelling van de overtreding op de voetbalwet, voor 14 dagen. Dit is een stadionverbod als beveiligingsmaatregel. Dit kan verlengd worden door de FOD Binnenlandse tot maximum 3 maanden.
- door de Dienst Voetbalveiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken. Dit is een administratief stadionverbod.
- door de rechtbank. Dit betreft een gerechtelijk stadionverbod.
- door de Nationale Kamer voor Burggerechtelijke Uitsluitingen (NKBU). Dit betreft de burgerrechtelijke uitsluiting.
In dit artikel wordt aan de hand van veelgestelde vragen (FAQ) dieper ingegaan op de inhoud van deze types van stadionverboden.
Wat betekent een stadionverbod?
Een stadionverbod houdt in dat de betrokkene voetbalstadions niet mag betreden gedurende de volledige periode waarin het stadion toegankelijk is voor het publiek in het kader van een voetbalwedstrijd. Dit geldt voor internationale wedstrijden, nationale vrouwenwedstrijden, nationale jeugdwedstrijden en alle wedstrijden waaraan minstens één ploeg uit de nationale afdelingen deelneemt.
Dus, voor welke voetbalwedstrijden en welke voetbalreeksen geldt nu concreet een stadionverbod?
Het stadionverbod geldt voor alle stadions met voetbalwedstrijden waar minstens één voetbalploeg uit de hieronder vermelde nationale voetbalreeksen en alle voetbalwedstrijden van de Belgische nationale voetbalploeg van de mannen, vrouwen en de jeugd (vanaf U13).
Dus concreet:
- Het Profvoetbal: 1A – Jupiler Pro League en 1B – Challenger Pro League
- Het Amateurvoetbal: 1ste nationale en de amateurreeksen 2 en 3
- Het Vrouwenvoetbal: de 2 hoogste nationale afdelingen – de Lotto Super League en 1ste nationale.
- De Belgische nationale voetbalploegen bij de mannen en de vrouwen.
- De nationale jeugdwedstrijden vanaf de U13 van de clubs die uitkomen in 1A of 1B.
Dit betekent dat het opgelegde stadionverbod dus ook geldt voor elke bekerwedstrijd of vriendschappelijke wedstrijd van ploegen uit provinciale of andere reeksen tegen ploegen uit de hierboven vermelde reeksen.
Hoeveel uur voor en hoeveel uur na de wedstrijd mag een supporter met een stadionverbod een voetbalstadion niet betreden?
Er zijn geen concrete uren bepaald. Het is voor die supporter verboden om het voetbalstadion te betreden gedurende de ganse periode waarin het stadion, waarin de hierboven vermelde wedstrijd plaatsvindt, toegankelijk is.
Anders gesteld: het stadionverbod is van toepassing vanaf het openen tot het sluiten van de stadionpoorten. Dit houdt in dat wanneer er een activiteit/evenement voorafgaand of na de wedstrijd doorgaat in het stadion, het stadionverbod ook van toepassing is.
Kan een supporter meerdere stadionverboden krijgen voor dezelfde feiten?
Dit is mogelijk.
Een supporter kan voor dezelfde feiten een burgerrechtelijke uitsluiting krijgen van de NKBU en dus zo het verbod krijgen om een stadion te betreden in combinatie met:
- een stadionverbod als beveiligingsmaatregel opgelegd door de politie en bevestigd door de FOD Binnenlandse Zaken.
- een administratief stadionverbod opgelegd door de FOD Binnenlandse Zaken.
- een gerechtelijk stadionverbod opgelegd door een rechtbank.
De burgerrechtelijke uitsluiting straft de overtreder voor het schenden van de privaatrechtelijke overeenkomst die hij bij de aankoop van zijn ticket of abonnement is aangegaan met de organisator van de wedstrijd. De burgerrechtelijke uitsluiting kan worden opgelegd bij een overtreding op het Reglement van Inwendige Orde (RIO).
Het volgende is niet mogelijk voor dezelfde feiten: een administratief stadionverbod in combinatie met een gerechtelijk stadionverbod.
Het stadionverbod als beveiligingsmaatregel is slechts geldig voor een termijn van maximaal drie maanden te rekenen van de datum van de feiten, en houdt op te bestaan indien voor de feiten een administratief of gerechtelijk stadionverbod wordt uitgesproken.
Wat zijn de gevolgen voor het overtreden van het stadionverbod?
Het overtreden van het stadionverbod is een inbreuk op artikel 21 van de Voetbalwet.
Als een persoon wordt betrapt in overtreding met het stadionverbod, kan de politie een proces-verbaal opstellen. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan de Dienst Voetbalveiligheid, die een sanctie kan opleggen.
De minimumsanctie voor het overtreden van een stadionverbod is een administratief stadionverbod van 2 jaar en een administratieve geldboete van 2.000 euro.