Interstedelijk platform IFG referentieregio Gent

Het ISP wordt getrokken door Stad Gent en telt daarnaast nog 15 steden/gemeenten die intekenden op het ISP-Impuls project: Aalter, Assenede, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Laarne, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wetteren, Zelzate en Zulte.

Vanuit Stad Gent richten we in de recent opgerichte referentieregio Gent een Interstedelijk Platform (ISP) op dat 5 keer per jaar samenkomt om:

  • Expertise te delen rond IFG
  • Lokale noden en hiaten in kaart te brengen over de drie sporen heen (preventie, curatie, repressie)
  • Acties uit te werken op preventief vlak ter ondersteuning van professionals (rechtstreeks) en (onrechtstreeks) de burger (slachtoffer, pleger, omstaander, ervaringsdrager…)

De lokale besturen die deelnemen aan het platform, vaardigen minimaal één persoon af die aansluit op het overleg. Deze SPOC (single point of contact) heeft zicht op de noden/tekorten rond IFG op preventief, curatief en handhavend vlak binnen zijn gemeente/stad en kan deze agenderen op het interstedelijk platform.

Het platform analyseert de behoeften en zet deze om naar acties op het terrein (pilootacties, vormingen, webinars, convenanten, sensibiliseringsmateriaal …) OF indien deze signalen de scope van het platform overstijgen (bvb. case niveau, bovenlokale wetgeving,…)), signaleert het deze actief en gericht naar een geschikt platform of niveau (bvb. stuurgroep ketenaanpak, stuurgroep IFG centra,..., organisatie (parket, IGMV,...) …. De acties worden opengesteld voor de deelnemende steden en gemeenten.

Het platform is dynamisch en doorloopt continu een proces: vinger aan de pols -> analyse noden -> acties uitwerken -> beleid adviseren -> vinger aan de pols, …. (zie onderstaande figuur) Het platform haakt daarenboven maximaal in op bestaande/toekomstige structuren (zoals de ketenaanpak en een toekomstig IFG-centrum).

Dit project is innovatief omdat het voor het eerst in Oost-Vlaanderen de mogelijkheid biedt om expertise en middelen te delen tussen lokalen besturen. Bovendien bundelen we met dit platform de krachten uit verschillende sectoren (welzijn en veiligheid). Dit geeft meer slagkracht. 

Op deze manier krijgen we een omvattend beeld van het fenomeen IFG, optimaliseren we het lokale en bovenlokale IFG-aanbod en genereren we kwalitatieve output bij de aanpak van het IFG, die aansluit op de noden van professionals en laagdrempelig toegankelijk is voor de burger die betrokken is bij of begaan met een IFG-situatie. 

flyer Gent

Contact

Team Intrafamiliaal geweld

Stuur een mail

Wenst u meer informatie omtrent een bepaald preventieproject? Vul onderstaand formulier in.

* Verplicht in te vullen

Gegevens

Contactdetails:

Team Intrafamiliaal geweld

Plaats: Gent - Evergem - Assenede - Nazareth - De Pinte - Gavere - Sint-Martens-Latem - Laarne - Wetteren - Aalter - Maldegem - Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins - Zulte
Datum:
01.10.2022

Ook interessant voor u:

01 oktober 2022
Verviers - Dison
Om de strijd tegen intrafamiliaal geweld op hun grondgebied op te voeren, hebben de stad Verviers, via haar gemeentelijke vrouwenadviesraad, de gemeente Dison en de politiezone Vesdre een project ontwikkeld.
01 oktober 2022
Sint-Gillis - Vorst - Anderlecht
De gemeenten Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht hebben beslist om samen met de politiezone Midi het project "RéZone Midi#VIF" ter bestrijding van intrafamilaal en echtelijk geweld op te richten.
01 oktober 2022
Roeselare - Ardooie - Hooglede - Ingelmunster- Izegem - Ledegem - Lichtervelde - Meulebeke - Moorslede - Oostrozebeke - Pittem - Ruiselede - Staden - Tielt -Wielsbeke - Wingene
Met een krachtig en breed partnerschap, zal er aan de gemeenten van DVV Midwest, in samenwerking met CAW Centraal West-Vlaanderen, de nodige expertise en ondersteuning geboden worden inzake intrafamiliaal geweld (IFG). Dit moet de lokale actoren in staat stellen om kwetsbare gezinnen te bereiken en een passende hulpverlening te kunnen bieden.