Trauma bij kinderen na Intrafamiliaal geweld

Uit onderzoek weten we dat de gevolgen bij kinderen en jongeren die getuige zijn van geweld binnen het gezin even zwaar en ernstig kunnen zijn als bij kinderen en jongeren die rechtstreeks slachtoffer zijn van het geweld.

Met het Family Justice Centre (FJC) Mechelen willen we gezinnen die met intrafamiliaal geweld (IFG) te maken hebben zo goed mogelijk helpen. Dit doen we door te luisteren naar de cliënten en een aanbod op maat van het gezin uit te werken. We stimuleren en coördineren de samenwerking tussen de verschillende partners op het terrein (politie, parket, hulp- en dienstverlening en bestuur). We spelen in op hiaten in het bestaande hulpverleningsaanbod, door nieuwe samenwerkingen op te zetten of door een eigen aanbod te ontwikkelen. We vergroten de expertise rond IFG bij de partners zodat de alertheid en ‘gevoeligheid’ voor het detecteren van mogelijk problematieken binnen gezinnen optimaal is. Het FJC-Mechelen werkt regionaal en richt zich tot het hele grondgebied van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, Afdeling Mechelen:  

  • de 6 lokale politiezones Mechelen-Willebroek, Berlaar-Nijlen, Klein-Brabant, Bodukap, Heist-op-den-Berg en Lier;
  • de 12 lokale besturen, te weten: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Daarom ontwikkelt het FJC-Mechelen 3 nieuwe krachtlijnen die het intergenerationele geweld binnen gezinnen moet helpen tegengaan. Ten eerste, een psycho-educatief groepsaanbod voor ouders. Ten tweede, een groepswerking voor kinderen tussen 8 en 14 jaar en tot slot, prioritaire individuele begeleidingen om partnergeweld binnen koppels te stoppen. Over een periode van 2 jaar wil het FJC-Mechelen in de regio Welzijnskoepel Rivierenland 100 volwassenen en 60 kinderen bereiken met het groepsaanbod en minstens 20 prioritaire individuele begeleidingen opstarten. De impact van het pilootproject wordt na 2 jaar geëvalueerd en afgerond met het oog op het inbedden van het aanbod in de reguliere hulpverlening.
 

Contact

Team Intrafamiliaal geweld

Stuur een mail

Wenst u meer informatie omtrent een bepaald preventieproject? Vul onderstaand formulier in.

* Verplicht in te vullen

Gegevens

Contactdetails:

Team Intrafamiliaal geweld

Plaats: Mechelen - Berlaar - Bonheiden - Bornem - Duffel - Heist-op-den-Berg - Lier - Nijlen - Putte - Puurs - Sint-Amands - Sint-Katelijne-Waver -Willebroek
Datum:
01.10.2022

Ook interessant voor u:

01 oktober 2022
Gent - Evergem - Assenede - Nazareth - De Pinte - Gavere - Sint-Martens-Latem - Laarne - Wetteren - Aalter - Maldegem - Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins - Zulte
Het ISP wordt getrokken door Stad Gent en telt daarnaast nog 15 steden/gemeenten die intekenden op het ISP-Impuls project: Aalter, Assenede, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Laarne, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wetteren, Zelzate en Zulte.
01 oktober 2022
Verviers - Dison
Om de strijd tegen intrafamiliaal geweld op hun grondgebied op te voeren, hebben de stad Verviers, via haar gemeentelijke vrouwenadviesraad, de gemeente Dison en de politiezone Vesdre een project ontwikkeld.
01 oktober 2022
Sint-Gillis - Vorst - Anderlecht
De gemeenten Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht hebben beslist om samen met de politiezone Midi het project "RéZone Midi#VIF" ter bestrijding van intrafamilaal en echtelijk geweld op te richten.