STOPP VIF

“STOPP VIF”(Services De Terrain Oeuvrant Pour La Prevention Et La Prise En Charge Des Violences Intrafamiliales - diensten op het terrein voor preventie en aanpak van intrafamiliaal geweld). Chaudfontaine en de gemeenten van de politiezone SECOVA zetten in op de strijd tegen intrafamiliaal geweld!

De strijd tegen echtelijk geweld, waarvan vooral vrouwen het slachtoffer zijn, en intrafamiliaal geweld (waarbij kinderen, ouderen en kwetsbare personen betrokken kunnen zijn), is een prioritaire actie in het zonaal veiligheidsplan van de politiezone SECOVA voor de periode 2020-2025.

Binnen de gemeenten en OCMW's van de politiezone Secova werden al verschillende initiatieven genomen om hulp te bieden aan slachtoffers of daders, zoals bijvoorbeeld opleiding aan politiepersoneel, een luisterlijn, noodhuisvesting en partnerschappen met gespecialiseerde diensten. Verschillende maatschappelijk werkers zijn opgeleid door de "Pôles de Ressources" (opleidingsprogramma) van het Waalse programma ter bestrijding van partnergeweld om een specifieke begeleiding aan het doelpubliek te bieden.  

Op basis van hun respectievelijke ervaring hebben de vijf gemeenten van de politiezone Secova: Aywaille, Chaudfontaine, Esneux, Sprimont en Trooz, gezamenlijk een multidisciplinair intercommunaal netwerk opgericht ter bestrijding van intrafamilaal geweld. Dankzij de reeds bestaande synergie tussen de politiële hulpverleningsdienst en de sociale diensten, en dankzij de mobilisatie binnen de politiezone met haar prioritaire aandacht voor IFG, waren de omstandigheden gunstig voor de ontwikkeling van een netwerk van partners en een geïntegreerd plan ter bestrijding van IFG waarbij gebruik gemaakt wordt van alle lokale middelen.

Onder coördinatie van de gemeente Chaudfontaine zal dit lokaal initiatief zich toespitsen op de volgende pijlers:

  • Opleiding van professionals;
  • Bundeling van de middelen voor een omkaderde noodopvang voor slachtoffers;
  • Ontwikkeling van strategieën voor een omkaderde opvang voor daders;
  • Ondersteuningsgroepen voor kinderen en jongeren, slachtoffers of getuigen;
  • Opstellen van gemeenschappelijke interventieprotocollen voor slachtoffers en daders, minderjarigen en meerderjarigen;
  • Bewustmaking van het brede publiek en het peilen naar de wensen en ideeën van de burgers via adviesraden.

Deze globale benadering zal gepaard gaan met een preventieve aanpak via het onderwijs, waardoor een andere manier van denken over de genderproblematiek en de modellen die via de verschillende activiteiten worden overgebracht, mogelijk wordt.
 

Contact

Team Intrafamiliaal geweld

Stuur een mail

Wenst u meer informatie omtrent een bepaald preventieproject? Vul onderstaand formulier in.

* Verplicht in te vullen

Gegevens

Contactdetails:

Team Intrafamiliaal geweld

Plaats: Chaudfontaine - Aywaille - Esneux - Sprimont - Trooz
Datum:
01.10.2022

Ook interessant voor u:

01 oktober 2022
Gent - Evergem - Assenede - Nazareth - De Pinte - Gavere - Sint-Martens-Latem - Laarne - Wetteren - Aalter - Maldegem - Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins - Zulte
Het ISP wordt getrokken door Stad Gent en telt daarnaast nog 15 steden/gemeenten die intekenden op het ISP-Impuls project: Aalter, Assenede, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Laarne, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wetteren, Zelzate en Zulte.
01 oktober 2022
Verviers - Dison
Om de strijd tegen intrafamiliaal geweld op hun grondgebied op te voeren, hebben de stad Verviers, via haar gemeentelijke vrouwenadviesraad, de gemeente Dison en de politiezone Vesdre een project ontwikkeld.
01 oktober 2022
Sint-Gillis - Vorst - Anderlecht
De gemeenten Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht hebben beslist om samen met de politiezone Midi het project "RéZone Midi#VIF" ter bestrijding van intrafamilaal en echtelijk geweld op te richten.