Rupel-mycorrhiza - het onzichtbaar versterkend netwerk

Lokale besturen Boom, Aartselaar, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle gaan de strijd tegen intrafamiliaal geweld samen aan. Met (ex-)slachtoffers en (ex-)plegers, professionals en het brede publiek, met een geïntegreerde en coherente aanpak. Welzijnsorganisatie Vlotter is coördinator van het project.

Het project Rupelmycorrhiza wil in de Rupelstreek een fijnmazig, versterkend netwerk in de strijd tegen intrafamiliaal geweld realiseren. Vandaar de naam Rupelmycorrhiza. Er wordt ingezet op het versterken en gezond maken van mensen en relaties en op het doorbreken van geweldpatronen en van schuld-denken. Het project zet in op het verhogen van kennis en expertise bij professionals met het oog op vroeg-detectie en vroeg-interventie.

Belangrijke professionele partners zijn politie, het Family Justice Center en het CAW. Door consequent data te verzamelen aan de hand van een risicotaxatie-instrument zal ook meer zicht verkregen worden op het vermoedelijk grote dark number. Voor plegers worden een laagdrempelig contactpunt en een peer-to-peer werking gestart, gericht op het verminderen en beheersen van het risico op herval. Koppels krijgen ondersteuning om stressoorzaken van intrafamiliaal geweld beter te leren herkennen en te beheersen. In samenwerking met partners als bibliotheken en culturele centra wil het project intrafamiliaal geweld uit de taboesfeer halen bij het brede publiek.  

Meer info: 

  • Belinda Mestiaen, stafmedewerker regionaal sociaal beleid.
    [email protected] 0475 69 04 27
  • Tim Van Camp, intergemeentelijke preventiemedewerker gezondheid.
    [email protected]  0489 84 43 41

Contact

Team Intrafamiliaal geweld

Stuur een mail

Wenst u meer informatie omtrent een bepaald preventieproject? Vul onderstaand formulier in.

* Verplicht in te vullen

Gegevens

Contactdetails:

Team Intrafamiliaal geweld

Plaats: Boom - Hemiksem - Schelle - Niel - Rumst - Aartselaar
Datum:
01.10.2022

Ook interessant voor u:

01 oktober 2022
Gent - Evergem - Assenede - Nazareth - De Pinte - Gavere - Sint-Martens-Latem - Laarne - Wetteren - Aalter - Maldegem - Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins - Zulte
Het ISP wordt getrokken door Stad Gent en telt daarnaast nog 15 steden/gemeenten die intekenden op het ISP-Impuls project: Aalter, Assenede, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Laarne, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wetteren, Zelzate en Zulte.
01 oktober 2022
Verviers - Dison
Om de strijd tegen intrafamiliaal geweld op hun grondgebied op te voeren, hebben de stad Verviers, via haar gemeentelijke vrouwenadviesraad, de gemeente Dison en de politiezone Vesdre een project ontwikkeld.
01 oktober 2022
Sint-Gillis - Vorst - Anderlecht
De gemeenten Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht hebben beslist om samen met de politiezone Midi het project "RéZone Midi#VIF" ter bestrijding van intrafamilaal en echtelijk geweld op te richten.