Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op uw vragen in onze FAQ’s en de lijst met meestgestelde vragen op deze website. De FAQ / veelgestelde vragen zijn gesorteerd per thema.
24 resultaten

Cybercriminaliteit

Is het delen van seksueel getinte beelden zonder wederzijdse toestemming strafbaar?

Ja, sinds begin 2016 werd het expliciet strafbaar gesteld. Belangrijk om te weten is dat de omschrijving in het Belgische strafrecht vrij breed is. Het materiaal kan gaan om een beeld, een beeldopname of een geluidsopname. Het kan daarnaast zowel gaan om een expliciete seksuele daad (bijvoorbeeld masturbatie), als een ontbloot persoon. Ten slotte is zowel het tonen, verspreiden of toegankelijk maken zonder het medeweten of de toestemming van de persoon strafbaar. Zo valt bijvoorbeeld het tonen van een naaktfoto van je lief aan een vriend ook onder deze wet. Het maakt ook niet uit of het materiaal vrijwillig naar jou werd verzonden. Als je het zonder toestemming doorstuurt is het strafbaar, ook als je niet de oorspronkelijke ontvanger was van het materiaal. Het misdrijf wordt gestraft met een gevangenisstraf tot vijf jaar (bron: IGVM).

Wat is de niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte beelden?

Het gaat hierbij om het delen van seksueel materiaal zonder de toestemming of medeweten van de personen die op de beelden voorkomen. Vaak wordt er gedacht aan mensen die naaktbeelden verspreiden van hun ex-partner met als doel hen te vernederen uit wraak, bijvoorbeeld om dat hun relatie werd beëindigd. Het gevolg is dat het fenomeen vaak ‘wraakporno’ wordt genoemd. Dit is echter niet de meest geschikte term, aangezien plegers zeker niet allemaal ex-partners zijn die gemotiveerd zijn door wraak. Zo worden beelden ook vaak – al dan niet zonder bedreiging - verzonden naar vrienden met als doel om af te persen, op te scheppen, vermaak of worden ze verzonden vanuit afgunst tegenover vrouwen.

Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)

n. Wat kan het slachtoffer doen als bemiddeling niet slaagt ?

Bij weigering of niet slagen van de bemiddeling, moet de sanctionerend ambtenaar het slachtoffer inlichten over de andere mogelijkheden die nog voorhanden zijn om zijn rechten te doen gelden.

m. Wat is de termijn om GAS-boete op te leggen?

De termijn om een GAS-boete op te leggen bedraagt 6 maanden, of 12 maanden als er bemiddeling of gemeenschapsdienst tussenkomt. Als er afbetalingstermijnen worden afgesproken in het kader van de bemiddeling kan de termijn van 12 maanden om een boete op te leggen, worden verlengd tot 15 maanden.

o. Welke procedure geldt voor de sanctionering van de gedepenaliseerde parkeerinbreuken ?

Voortaan kunnen ook de gedepenaliseerde parkeerovertredingen (o.a. betalend parkeren, parkeren in blauwe zone, bewonerskaart) via de versnelde procedure voor de inbreuken op artikel 3,3° van de GAS-wet (de verkeersgerelateerde inbreuken) afgehandeld worden. Er is dus geen aangetekende briefwisseling nodig in het kader van de afhandeling van deze gedepenaliseerde parkeerovertredingen. De gemeente bepaalt autonoom of zij de gedepenaliseerde parkeerinbreuken wil afhandelen via GAS of via retributies.

p. Is een GAS-boete met uitstel mogelijk?

Voor de inbreuken op artikel 3,3° van de GAS-wet  (de verkeersgerelateerde inbreuken) is het mogelijk een GAS-boete met uitstel op te leggen. Er moet daarbij wel rekening worden gehouden met een referte- en een proefperiode. In de referteperiode wordt nagegaan of de overtreder niet reeds een GAS-boete heeft opgelopen voor een verkeersgerelateerde inbreuk.  In de proefperiode mag evenmin een nieuwe verkeersgerelateerde inbreuk begaan worden. Zowel in de referteperiode als de proefperiode hoeft het niet om een zelfde verkeersgerelateerde inbreuk te gaan. Bovendien wordt enkel rekening gehouden met eerder opgelegde boetes (voor de referteperiode) of nieuwe inbreuken (voor de proefperiode) binnen éénzelfde gemeente. Deze mogelijkheid van uitstel bestaat niet voor de andere inbreuken.   

q. Wanneer geldt de regeling van kentekenaansprakelijkheid?

De regeling van de kentekenaansprakelijkheid geldt zowel voor de inbreuken op artikel 3,3° GAS-wet (de verkeersgerelateerde inbreuken) als voor de afhandeling van de gedepenaliseerde parkeerovertredingen. Er kan geen beroep gedaan worden op deze kentekenaansprakelijkheid bij de afhandeling van de overige (gemengde) inbreuken. Bij de vaststelling van sluikstort bij voorbeeld zal de kentekenaansprakelijkheid niet gelden.

a. Wijziging antecedentenregeling

Personen die in het verleden een veroordeling opliepen voor onvrijwillige slagen en verwondingen naar aanleiding van een verkeersongeval kunnen voortaan in aanmerking komen voor een aanstelling als GAS-vaststeller. Een zelfde regeling geldt in de wet op de private en bijzondere veiligheid  en de wet gemeenschapswachten zodat voortaan dezelfde antecedentenregeling geldt voor al deze veiligheidsberoepen. 

 

c. Diplomavereiste

De diplomavereiste voor GAS-vaststellers is gewijzigd. Om in aanmerking te komen voor een aanstelling als GAS-vaststeller dien je te beschikken over ofwel:

      • een diploma van het secundair onderwijs (6de jaar ASO, TSO of KSO of 7de jaar BSO (= derde jaar derde graad)), ofwel;
      • een getuigschrift van tweede graad van het secundair onderwijs of een getuigschrift van het lager secundair onderwijs, aangevuld met een nuttige ervaring van 5 jaar ten dienst van de gemeente of overheid/entiteit bedoeld in artikel21 §1, 2° GAS-wet (hiermee worden de niet-gemeentelijke vaststellers bedoeld zoals bij voorbeeld de provinciale of gewestelijke vaststellers). Het is de gemeente/overheid/entiteit die nagaat of de ervaring van de kandidaat – vaststeller al dan niet nuttig is.

b. Wijziging in opleidingsmodules

Iedere kandidaat GAS-vaststeller dient voortaan alle opleidingsmodules te volgen en er examen voor af te leggen. De vrijstelling die voorheen gold voor gemeenschapswacht-vaststellers die geslaagd waren in de opleiding tot gemeenschapswacht geldt niet meer.