Zomerfestivals in zicht: wees voorbereid tegen zakkenrollers!

affiche campagne gauwdiefstal op festivals
De zomer is in aantocht en dat betekent tijd voor ontspanning op festivals en andere evenementen. Helaas zijn deze plaatsen ook een trekpleister voor zakkenrollers. Met deze handige tips kan je jezelf beschermen tegen gauwdiefstal en zorgeloos genieten van je zomer. Wees alert, wees voorbereid en heb plezier!

TIP 1: Laat overbodige spullen thuis

Bekijk voor vertrek je waardevolle spullen en vraag je af: heb ik dit wel echt nodig? Moet die dure smartwatch mee of gebruik je die alleen om je dansstappen te tellen? Laat waardevolle spullen die je niet nodig hebt thuis om het risico op diefstal te verminderen.

TIP 2: Beperk je cash

Neem zo min mogelijk contant geld mee. Gebruik in plaats daarvan je bankkaart of betaalapp. Veel festivals hebben hun eigen contactloze betaalsystemen. Controleer dit best eens van tevoren. Als je toch cash meeneemt, neem alleen mee wat je verwacht uit te geven. Wanneer geld op de grond valt, kan zelfs een eerlijke vinder er niet voor zorgen dat jouw geld terug bij jou terechtkomt.

Overweeg ook om de betaallimiet van je kaart tijdelijk te verlagen en/of contactloos betalen tijdelijk uit te schakelen. Zo kan je de schade beperken als je kaart gestolen wordt. Na het event kan je dit gewoon weer aanpassen.

Wist je dat, afhankelijk van je bank, je tot maximaal 150 euro contactloos kunt betalen (begrensd tot 50 euro per transactie) zonder je pincode in te geven?

TIP 3: Denk na over je kleding

Je hebt waarschijnlijk je gsm en bankkaart nodig tijdens het event. Kies daarom kleding met ritsen en veilige opbergmogelijkheden. Als het te warm is voor deze kleding, gebruik dan een heuptasje met een ritssluiting die je naar je toe kan dragen.

TIP 4: Noteer je IMEI-nummer

Noteer thuis het International Mobile Equipment Identity-nummer (IMEI) van je gsm. Dit kan je opvragen door *#06# in te toetsen op jouw toestel. Wanneer jouw toestel gestolen is, kan de politie het op die manier seinen en kan jouw provider eveneens de SIM blokkeren.

TIP 5: Hou het Hoofd Koel met ICE

Ice, ice, baby? ICE staat voor “In case of emergency” en zijn de noodcontactpersonen die je in jouw toestel kan opslaan. Hou het hoofd koel en sla jouw noodcontacten thuis in jouw smartphone op! Zo kan de persoon die jouw toestel zou vinden, jouw contactpersonen contacteren. Op die manier kan het toestel terug snel bij jou terechtkomen, wanneer dit op het terrein zou teruggevonden worden. Via de instellingen van jouw smartphone kan je de ICE in jouw toestel plaatsen.

Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie en doe aangifte. Geef een duidelijke beschrijving van wat er gestolen is en, indien mogelijk, van de vermoedelijke verdachte(n). Ga naar het slachtoffer toe, indien je een pickpocket ziet gebeuren. Alle steun is op zo’n moment welkom, waarbij je mee kan helpen bij het beschrijven van de verdachte(n).

Werd je bankkaart gestolen? Bel dan zo snel mogelijk naar Card Stop via het nummer 078 170 170.

Meer informatie kan je terugvinden op onze pagina over gauwdiefstal. 

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.