Slimme toestellen in huis: opgepast voor inbrekers

cambrioleur pirate votre wifi
Slimme toestellen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar zijn ze wel altijd veilig? Wat zijn de inbraakrisico's in geval van hacking? De campagne [email protected] van de FOD Binnenlandse Zaken keert terug van 17 tot 23 oktober met een actieweek gewijd aan de inbraakrisico's via de slimme toestellen.

Wat zijn de risico's van slimme toestellen?


Slimme toestellen zijn echt overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme bel, de installatie van zonnepanelen,... met internet verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?
Slimme toestellen kunnen een aantal risico's inhouden wanneer ze gehackt worden. Het COSIC-onderzoek  van de KULeuven maakt melding van 54 veiligheidslekken die werden ontdekt bij 16 onderzochte slimme toestellen.
Daarom wenst de AD Veiligheid en Preventie de burgers te sensibiliseren om eenvoudige gewoontes aan te nemen zoals het beveiligen van je wifi-verbinding, regelmatig updates van je slimme toestellen uit te voeren,...
Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: " Veel huishoudtoestellen zijn vandaag verbonden met het internet. Dergelijke toepassingen bieden veel voordelen en maken ons leven eenvoudiger. Naast de voordelen zijn er ook risico’s. Zo kunnen inbrekers gebruik maken van onbeveiligde netwerken om toegang te krijgen tot een woning. Het is daarom een goede zaak dat de campagne BeSafe van de FOD Binnenlandse Zaken dit jaar focust op deze problematiek en een aantal concrete tips onder de aandacht brengt.”."

Preventietips 

  • Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je overweegt aan te kopen en vraag advies aan een technisch deskundige. 
  • Opgepast voor ‘witte’ producten: Webshops bieden vaak goedkopere alternatieven voor merktoestellen aan. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.
  • Volg de instructies van de gebruikshandleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan. Wijzig de standaard paswoorden.
  • Voer tijdig updates uit: Om je toestellen te beveiligen tegen personen met slechte bedoelingen, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren.
  • Beveilig je Wifi-verbinding!

Campagnemateriaal

Je vindt al het campagnemateriaal op www.besafe.be/nl/diefstal/campagnemateriaal.
 

Ook interessant voor u:

03 mei 2023
Fietsendieven maken steeds vaker gebruik van de "Poolse sleutel" om uw fiets te stelen. Vanuit Algemene Directie Veiligheid & Preventie wensen we jou hierbij te informeren wat dit is en hoe je hiertegen preventief kan optreden.
19 april 2023
Na een lange winter is het eindelijk lente! Dat betekent dat we er meer op uit trekken, bijvoorbeeld voor een fietstocht.
07 maart 2023
De burger maakt zich zorgen om woninginbraken. Dat leren ons de resultaten van de recentste Veiligheidsmonitor, die eind vorig jaar werden gepubliceerd. Opvallend is ook dat hoewel de meerderheid van de burgers de lokale inbraakpreventiemogelijkheden kent, slechts een klein deel van de bevolking er een beroep op doet. Om het risico op inbraak én het onveiligheidsgevoel te verkleinen, doet de burger er goed aan deze mogelijkheden meer te benutten. Ook biedt de AD Veiligheid & Preventie de burger via de website besafe.be enkele tips aan om de eigen woning en die van de buren beter tegen inbraak te beschermen.