Slimme toestellen in huis: opgepast voor inbrekers

cambrioleur pirate votre wifi
Slimme toestellen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar zijn ze wel altijd veilig? Wat zijn de inbraakrisico's in geval van hacking? De campagne [email protected] van de FOD Binnenlandse Zaken keert terug van 17 tot 23 oktober met een actieweek gewijd aan de inbraakrisico's via de slimme toestellen.

Wat zijn de risico's van slimme toestellen?


Slimme toestellen zijn echt overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme bel, de installatie van zonnepanelen,... met internet verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?
Slimme toestellen kunnen een aantal risico's inhouden wanneer ze gehackt worden. Het COSIC-onderzoek  van de KULeuven maakt melding van 54 veiligheidslekken die werden ontdekt bij 16 onderzochte slimme toestellen.
Daarom wenst de AD Veiligheid en Preventie de burgers te sensibiliseren om eenvoudige gewoontes aan te nemen zoals het beveiligen van je wifi-verbinding, regelmatig updates van je slimme toestellen uit te voeren,...
Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: " Veel huishoudtoestellen zijn vandaag verbonden met het internet. Dergelijke toepassingen bieden veel voordelen en maken ons leven eenvoudiger. Naast de voordelen zijn er ook risico’s. Zo kunnen inbrekers gebruik maken van onbeveiligde netwerken om toegang te krijgen tot een woning. Het is daarom een goede zaak dat de campagne BeSafe van de FOD Binnenlandse Zaken dit jaar focust op deze problematiek en een aantal concrete tips onder de aandacht brengt.”."

Preventietips 

  • Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je overweegt aan te kopen en vraag advies aan een technisch deskundige. 
  • Opgepast voor ‘witte’ producten: Webshops bieden vaak goedkopere alternatieven voor merktoestellen aan. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.
  • Volg de instructies van de gebruikshandleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan. Wijzig de standaard paswoorden.
  • Voer tijdig updates uit: Om je toestellen te beveiligen tegen personen met slechte bedoelingen, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren.
  • Beveilig je Wifi-verbinding!

Campagnemateriaal

Je vindt al het campagnemateriaal op www.besafe.be/nl/diefstal/campagnemateriaal.
 

Ook interessant voor u:

25 november 2022
Vrouwen zijn vandaag ook nog steeds vaak het slachtoffer van verschillende soorten van geweld. Ook wanneer het gaat over intrafamiliaal geweld zijn de slachtoffers in het merendeel van de gevallen vrouwen. De FOD Binnenlandse Zaken investeert €1,5 miljoen in vijftien lokale innovatieve projecten die de strijd aangaan met intrafamiliaal geweld. Op 25 oktober zijn deze projecten officieel van start gegaan.
27 oktober 2022
De AD Veiligheid & Preventie biedt lokale overheden een toolkit voor online veiligheid.
20 oktober 2022
Naar aanleiding van de nieuwe [email protected] zetten vele lokale overheden de komende tijd extra in op diefstalpreventie. Opmerkelijk dit jaar daarbij is de toegenomen aandacht voor digitale veiligheid.