Slimme toestellen in huis: opgepast voor inbrekers

cambrioleur pirate votre wifi
Slimme toestellen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar zijn ze wel altijd veilig? Wat zijn de inbraakrisico's in geval van hacking? De campagne BeSafe@home van de FOD Binnenlandse Zaken keert terug van 17 tot 23 oktober met een actieweek gewijd aan de inbraakrisico's via de slimme toestellen.

Wat zijn de risico's van slimme toestellen?


Slimme toestellen zijn echt overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme bel, de installatie van zonnepanelen,... met internet verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?
Slimme toestellen kunnen een aantal risico's inhouden wanneer ze gehackt worden. Het COSIC-onderzoek  van de KULeuven maakt melding van 54 veiligheidslekken die werden ontdekt bij 16 onderzochte slimme toestellen.
Daarom wenst de AD Veiligheid en Preventie de burgers te sensibiliseren om eenvoudige gewoontes aan te nemen zoals het beveiligen van je wifi-verbinding, regelmatig updates van je slimme toestellen uit te voeren,...
Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: " Veel huishoudtoestellen zijn vandaag verbonden met het internet. Dergelijke toepassingen bieden veel voordelen en maken ons leven eenvoudiger. Naast de voordelen zijn er ook risico’s. Zo kunnen inbrekers gebruik maken van onbeveiligde netwerken om toegang te krijgen tot een woning. Het is daarom een goede zaak dat de campagne BeSafe van de FOD Binnenlandse Zaken dit jaar focust op deze problematiek en een aantal concrete tips onder de aandacht brengt.”."

Preventietips 

  • Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je overweegt aan te kopen en vraag advies aan een technisch deskundige. 
  • Opgepast voor ‘witte’ producten: Webshops bieden vaak goedkopere alternatieven voor merktoestellen aan. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.
  • Volg de instructies van de gebruikshandleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan. Wijzig de standaard paswoorden.
  • Voer tijdig updates uit: Om je toestellen te beveiligen tegen personen met slechte bedoelingen, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren.
  • Beveilig je Wifi-verbinding!

Campagnemateriaal

Je vindt al het campagnemateriaal op www.besafe.be/nl/diefstal/campagnemateriaal.
 

Ook interessant voor u:

22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
22 december 2023
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.
21 december 2023
Tijdens de eindejaarsperiode bedanken we elkaar graag. Velen willen hun waardering tonen door een fooi geven aan hun afvalophaler, postbode of pakjesbezorger. Een mooie traditie, maar helaas zien we dat oplichters deze goede intenties misbruiken door zich als deze hardwerkende individuen voor te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw vrijgevigheid op de juiste plek terechtkomt, delen we enkele tips.