Sensibilisering voor online oplichting met Hortense PADUP

sensibilisation_aux_arnaques_en_ligne_avec_hortense_padup
Na een project met betrekking tot diefstal met list te hebben ontwikkeld in 2021, keert de PZ Sylle et Dendre, in samenwerking met het BIN Petit Enghien, nu terug met "De avonturen van Hortense PADUP".

Dit jaar sensibiliseert Hortense, samen met haar familie, de bevolking voor oplichting op het internet: "Hortense PADUP en de Oplichters van het Wereldwijde Web".

De goede tips van Hortense worden geïllustreerd op broodzakken. De bakkerijen van de zes gemeenten van de zone nemen deel aan de preventie-actie door de tips te verspreiden.
Naast de preventietips, staat er op de broodzak ook een quiz "Ontmasker de oplichters van het web", waarmee de burgers hun kennis over online oplichting of oplichting via telefoon kunnen testen, met als afsluiter een mooie verrassing aangeboden door de politiezone.

Een originele manier dus om de burgers te sensibiliseren voor de huidige criminele problematieken en daarbij de nabijheid met de inwoners van een wijk te bevorderen.

Het project Hortense PADUP heeft overigens de originaliteitsprijs in het kader van de projectoproep van het "Réseau Intersection" gewonnen.  Deze wedstrijd strekt ertoe projecten te belonen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de gemeenschapsgerichte politie.
 

Ook interessant voor u:

13 maart 2024
Diefstal met list zit in de lift, met nepwerkers die zich voordoen als bankmedewerkers, postbodes of vuilnismannen om zo op slinkse wijze toegang te verschaffen tot jouw huis en vervolgens diefstal te plegen. In het 1e kwartaal van 2023* registreerde de politie een stijging van 17% in aangiften van diefstal met list vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ongeacht je leeftijd kan je het slachtoffer worden van dit fenomeen. Naast waakzaamheid, kunnen andere voorzorgsmaatregelen ook helpen om dieven af te schrikken.
21 februari 2024
(persbericht in samenwerking met Febelfin en de federale politie)
Er worden steeds meer gevallen gemeld waarbij ouderen telefonisch worden gecontacteerd door een zogezegde “medewerker van de fraudedienst van een bank”, “medewerker van Cardstop” of “politie”. Ze overtuigen het slachtoffer dat er fraude werd vastgesteld op zijn/haar rekening en stellen voor om bij het slachtoffer thuis langs te gaan om “de situatie op te lossen”. De criminelen hebben hierbij maar één doel voor ogen: zo veel mogelijk stelen. We willen waarschuwen voor dit type diefstallen en roepen op tot waakzaamheid.
22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!