Oog voor elkaar: De tijd tikt in Sint-Truiden

visual gauwdiefstal
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.

Vertel eens iets meer over jullie actie, wat gaan jullie precies doen?

Op zaterdag 23 december wordt in Sint-Truiden de campagne ‘Timeless & The Warning’ tegen gauwdiefstal gelanceerd. Opvallende figuren sensibiliseren burgers tijdens de Haspengouwmarkt over het risico van zakkenrollerij. Zij waarschuwen voor openstaande handtassen, grijpbare gsm’s, zichtbare portefeuilles in broekzakken, … De tijd tikt en voor bezoekers het weten stopt de tijd met tikken als gauwdieven beginnen te pikken! Vooralle mensen die het wel correct doen, hebben zij een MERCI (het bekende chocolaatje) mee in hun time-tas, want ook goede zaken mogen ruimschoots en opvallend beloond worden. De campagne blijft niet beperkt tot preventie van gauwdiefstal. In kader van cyberveiligheid komen ook de risico’s van het online shoppen op een ludieke manier aan bod.

Waarom precies een actie tegen gauwdiefstal?

De campagne is een initiatief om de burgers te sensibiliseren over het risico van zakkenrollerij, vooral op drukke plaatsen zoals markten en hen tips te geven om zich ertegen te beschermen. Een preventieve campagne rond gauwdiefstal draagt zo bij aan een veiliger en aangenamer leefklimaat voor iedereen. We kiezen voor de maand december om de campagne te lanceren omdat in deze periode het risico om bestolen te worden groter is. Een mogelijke reden waarom er meer gauwdiefstal is in de eindejaarsperiode is omdat er dan meer mensen op straat zijn om te winkelen, te feesten of te genieten van de kerstsfeer. Dit creëert meer gelegenheden voor gauwdieven om toe te slaan, vooral op drukke plaatsen zoals winkelstraten, markten, openbaar vervoer of horeca. Bovendien hebben mensen vaak meer cash geld of waardevolle voorwerpen bij zich tijdens de eindejaarsperiode, wat hen aantrekkelijker maakt voor gauwdieven. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn en enkele preventietips te volgen om gauwdiefstal te voorkomen.

Als je één preventietip tegen gauwdiefstal aan de lezer zou meegeven, welke zou dat zijn?

Gauwdiefstal kan iedereen overkomen. Bewust zijn van de risico’s en op de hoogte zijn van preventietips is belangrijk om schade te voorkomen. Loop dus niet te koop met je waardevolle voorwerpen en wees, vooral op drukke plaatsen, waakzaam en alert voor elke vorm van afleiding. Zo kunt u samen met uw familie en vrienden genieten van een veilige en gezellige eindejaarsperiode.

Oog voor elkaar

Met de najaarsactie “Oog voor elkaar” sensibiliseert ook ADVP actief rond gauwdiefstal. Hiermee moedigen we aan om tijdens deze feestperiode op drukke plaatsen – zoals stations en winkelgebieden - extra alert te zijn voor gauwdiefstal. Deze plekken brengt namelijk veel mensen bij elkaar, waarbij zakkenrollers ongemerkt kunnen toeslaan en snel in de massa kunnen verdwijnen. De daders werken vaak in kleine groepen, dus is het essentieel dat slachtoffers er ook niet alleen voor staan! Daarbij doen gauwdieven er alles aan om iemands aandacht af te leiden. Gaande van morsen, een vraag stellen tot zelfs jongleren tussen de benen van het potentiële slachtoffer.

Zie je iemand bestolen worden? Ga naar het slachtoffer toe, verwittig de politie (101) en help bij de beschrijving van de verdachte. Meer informatie om pickpocket tegen te gaan, kan je vinden op onze gauwdiefstalpagina (https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/gauwdiefstal )

Ook interessant voor u:

21 februari 2024
(persbericht in samenwerking met Febelfin en de federale politie)
Er worden steeds meer gevallen gemeld waarbij ouderen telefonisch worden gecontacteerd door een zogezegde “medewerker van de fraudedienst van een bank”, “medewerker van Cardstop” of “politie”. Ze overtuigen het slachtoffer dat er fraude werd vastgesteld op zijn/haar rekening en stellen voor om bij het slachtoffer thuis langs te gaan om “de situatie op te lossen”. De criminelen hebben hierbij maar één doel voor ogen: zo veel mogelijk stelen. We willen waarschuwen voor dit type diefstallen en roepen op tot waakzaamheid.
22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
21 december 2023
Tijdens de eindejaarsperiode bedanken we elkaar graag. Velen willen hun waardering tonen door een fooi geven aan hun afvalophaler, postbode of pakjesbezorger. Een mooie traditie, maar helaas zien we dat oplichters deze goede intenties misbruiken door zich als deze hardwerkende individuen voor te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw vrijgevigheid op de juiste plek terechtkomt, delen we enkele tips.