Goede en gratis gewoonten tegen woninginbraken

inbraak
De burger maakt zich zorgen om woninginbraken. Dat leren ons de resultaten van de recentste Veiligheidsmonitor, die eind vorig jaar werden gepubliceerd. Opvallend is ook dat hoewel de meerderheid van de burgers de lokale inbraakpreventiemogelijkheden kent, slechts een klein deel van de bevolking er een beroep op doet. Om het risico op inbraak én het onveiligheidsgevoel te verkleinen, doet de burger er goed aan deze mogelijkheden meer te benutten. Ook biedt de AD Veiligheid & Preventie de burger via de website besafe.be enkele tips aan om de eigen woning en die van de buren beter tegen inbraak te beschermen.

Enkele cijfers

Volgens de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2021 ervaart 33% van de burgers woninginbraken als een groot buurtprobleem. Liefst 60% duidt dit criminaliteitsfenomeen aan als topprioriteit voor de politie. De burger maakt zich niet onterecht zorgen om woninginbraak. Na een uitzonderlijke daling van de woninginbraken door de coronacrisis en maatregelen die de crisis met zich meebracht, worden er opnieuw meer woninginbraken gemeld. Uit de halfjaarlijke criminaliteitsstatistieken van de politie blijkt dat tijdens de eerste helft van 2022 (de meest recente beschikbare cijfers) 18 115 woninginbraken werden geregistreerd, terwijl dit voor het volledige jaar 2021 34 460 was.

Uit de Veiligheidsmonitor blijkt verder nog dat 62% van de burgers de lokale inbraakpreventiemogelijkheden kent, maar dat slechts 13% er ook effectief beroep op doet. Lokale overheden en politiezones doen er daarom goed aan hun aanbod in de kijker zetten en de burger aan te sporen om er gebruik van te maken. Dit kan via informatiekanalen zoals websites en sociale media maar ook bij monde van de wijkagent en, waar mogelijk, ook de diefstalpreventieadviseur.

Enkele preventietips

  • Wees een alerte buur. Zie je verdachte situaties in jouw buurt, aarzel niet om de politie te contacteren op 112.
  • Ben je even op reis: vraag afwezigheidstoezicht aan en vraag jouw buren/vrienden/familieleden om jouw brievenbus leeg te maken. Zo valt jouw afwezigheid minder op. Verraad je afwezigheid thuis niet op sociale media!
  • Bij een opengebroken brievenbus: wees in de periode nadien extra aandachtig voor valse facturen.
  • Sluit je deur goed af en neem je sleutel mee wanneer je je woning verlaat, zelfs al ben je maar heel even weg.
  • Maak een inventaris van alle waardevolle objecten (computer, laptop, smartphone, tablet, geld, juwelen…) in je woning. Deze informatie kan de politie helpen bij hun onderzoek in geval van inbraak.
  • Berg waardevolle objecten op en laat ze niet in het zicht liggen.
  • Zet verpakkingsmateriaal - zoals dozen van nieuw aangekochte apparatuur -  zoveel mogelijk uit het zicht om potentiële inbrekers niet op ideeën te brengen.
  • Geef een bewoonde indruk aan je woning als je weg bent: gebruik voorgeprogrammeerde lampen, laat de radio aanstaan, laat jouw brievenbus regelmatig leeg maken bij langdurige afwezigheid,…
  • Beveilig jouw slimme toestellen goed: Voer updates zo snel mogelijk uit, beveilig jouw WIFI-netwerk met een sterk wachtwoord en contacteer deskundigen, vooraleer je een slim toestel aankoopt.

Voor meer tips, raadpleeg onze website!

Ook interessant voor u:

08 september 2023
Op 8 september lichtte Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, de 'digitale gids voor de preventie van seksueel en gendergerelateerd geweld in de publieke ruimte' toe tijdens haar bezoek aan het 'Safer Cities'-project van Plan International.
28 juli 2023
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 8739* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
30 juni 2023
Vandaag, op 30 juni 2023, lanceert de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) een sensibiliseringscampagne die burgers bewust wil maken van de problematiek rond gauwdiefstal op festivals en andere drukke plaatsen. We richten onze pijlen deze keer op alle omstaanders, want samen staan we sterker tegen gauwdiefstal.