Geniet veilig van je festivalzomer

Circulaire sur les festivals
Het festivalseizoen gaat van start op 1 mei 2023. Om de veiligheid te garanderen van zowel de organisatoren als de festivalgangers is het belangrijk om enkele regels in acht te nemen.

De regels die zijn opgenomen in de omzendbrief "Private bewaking bij festivals en evenementen" richten zich vooral op organisatoren. Voor hen is het dus uiterst belangrijk deze te kennen en correct toe te passen.Maar ook de festivalgangers zijn een belangrijke schakel in de veiligheidsketen. Ook zij moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen zodat zij met een gerust hart van een veilige festivalzomer kunnen genieten.

 

Laat de festivals geen feest zijn voor gauwdieven

Als u naar een festival gaat let dan goed op uw spullen. Op festivals worden steeds vaker gauwdiefstallen gepleegd. Komt dat omdat gauwdieven van muziek houden? Nee, ze houden van veel volk op één plek. Laat dus thuis wat u niet nodig heeft en berg alles goed op.

  • Deel geen foto’s van uw ticket op sociale media

Zo vermijd u dat de streepjescode op uw ticket gekopieerd en gebruikt wordt waardoor u zelf niet meer naar binnen kan.

  • Gebruik uw bankkaart

Beperk de hoeveelheid cash geld en gebruik zo veel mogelijk uw bankkaart. Indien u toch cash geld wil meenemen, kan u een veiligheidstasje dragen onder uw kledij. Hier kan u uw geld in opbergen. Hou uw toegangsticket klaar, zodat u in de mensenmassa uw portefeuille niet hoeft uit te halen.

  • Laat overbodige zaken thuis

Waardevolle spullen bewaart u beter niet in uw tent. Het openen van een ritssluiting is een fluitje van een cent.  Laat ze thuis of leg ze in een locker.

  • Noteer uw IMEI-nummer

Via *#06# kan u het IMEI-nummer van uw gsm, smartphone of tablet opvragen. Dit nummer heeft u nodig om het toestel te blokkeren bij verlies of diefstal en bij de aangifte van diefstal van het toestel aan de politie. Bewaar het dus goed.

  • Beveilig uw telefoon met een wachtwoord

Een voldoende veilig wachtwoord kan voorkomen dat uw gestolen toestel wordt gebruikt. Dit kan tevens een ontradend effect hebben om het toestel te stelen.
Let wel op voor shouldersurfing. Daarbij kijkt een dief over uw schouder mee om uw wachtwoord achterhalen. Toets het dus steeds discreet in.

  • Gebruik een app om je smartphone te beveiligen en traceren

Er bestaan apps die uw toestel kunnen terugvinden bij verlies of diefstal. Soms kan u deze apps zelfs vanop afstand installeren.
Elk mobiel besturingssysteem biedt een eigen oplossing om uw toestel terug te vinden. Vaak laten die apps zelfs toe om op een kaart te zien waar uw toestel zich bevindt, kan u de inhoud vanop afstand wissen en berichten laten verschijnen op het vergrendelingsscherm.

  • Lockers op een festival? Gebruik ze!

Vaak zijn er lockers aanwezig op festivals. Leg er uw kostbare spullen in. Let er wel op dat u de sleutel niet verliest.
Openbare hotspots? Opletten geblazen!
Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak minder goed beveiligd. Cybercriminelen kunnen hiervan handig gebruik maken om persoonlijke informatie te stelen.
 


 

Externe video URL

Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal?

  • Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie en doe aangifte van de diefstal. Geef hen een duidelijke beschrijving van wat gestolen is en indien mogelijk ook van de vermoedelijke dader. Jouw hulp kan voorkomen dat anderen die dag ook het slachtoffer worden en helpt hen bij het bestrijden van deze plaag.
  • Vermijd dat de schade groter wordt. Blokkeer je documenten en kaarten:

Je bank- en/of kredietkaarten via Card Stop: 078 170 170. Meer info: https://cardstop.be/nl/home/ik-wil-blokkeren.html
Je identiteitskaart en reisdocumenten via Doc Stop: 00800 2123 2123
Je simkaart via je operator
Nuttige nummers bij noodgevallen : Internationaal noodnummer: 112

Ook interessant voor u:

15 juli 2024
Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.
26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.