Gauwdiefstalcampagne 'Oog voor elkaar': eindejaarsfeesten zonder pickpockets!

De AD Veiligheid & Preventie lanceert haar najaarscampagne tegen zakkenrollers. Onder de naam ‘Oog voor elkaar’ wil de campagne burgers sensibiliseren om tijdens de eindejaarsperiode gauwdiefstallen in winkelgebieden en openbaar vervoer tegen te gaan.

Met de feestelijke eindejaarsinkopen, kerstmarkten en winterspektakels in het verschiet, brengt de warmte van gezelligheid vaak veel mensen bij elkaar. Voor gauwdieven is dit de ideale gelegenheid om toe te slaan. In 2022 waren er in totaal 23.866 aangiftes van gauwdiefstal gemeld, een stijging van maar liefst 37% ten opzichte van 2021.

"Op kerstmarkten en tijdens eindejaarsevenementen kunnen we de komende weken samen genieten, maar ook elkaars oren en ogen zijn. En dat is nodig, want waar veel mensen samen komen is er meer kans op gauwdiefstal. Hou mee een oogje in het zeil en waak over elkaars bezittingen. Samen zorgen we voor een veilige eindejaar!"

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden

In 2022 vonden de meeste gauwdiefstallen in december plaats, met maar liefst 2486 aangiftes. Door op drukke plaatsen meer oog te hebben voor elkaar staan we sterker tegen gauwdiefstal.

Ken uw kracht:

 • Zie je iemands zak of tas openstaan?
  • Spreek de persoon hierop aan.
 • Zie je iemand bestolen worden?
  • Ga naar het slachtoffer toe. Deze kan in de nasleep van de gebeurtenis  alle hulp gebruiken.
  • Ga samen naar de politie. Bel 101 als er geen politie in de buurt is.
  • Beschrijf de verdachte. Dit kan de politie aanzienlijk helpen bij hun onderzoek.
 • Zelf slachtoffer geworden?
  • Doe steeds aangifte bij de politie (101)!

“Net zoals bij inbraakpreventie is het aangewezen om de mensen op regelmatige tijdstippen bewust te maken dat men soms zelf veel in handen heeft en zo diefstallen kan voorkomen. Gauwdieven zijn niet gebonden aan de stadsgrenzen en zijn nationaal en zelfs internationaal actief. Ze zoeken gericht hun slachtoffers uit op plaatsen waar veel volk aanwezig is, waardoor ze hun specifieke werkmethodes kunnen toepassen en snel kunnen opgaan in de massa.”

Peter Van de Wynkele, eerste hoofdinspecteur PZ Gent (Teamleader Team Gauwdiefstallen)

Op zaterdag 16 december staat een nationale actie gepland tegen diverse vormen van diefstal. Hierbij zullen verschillende politiezones in België en Nederland gezamenlijk tegen onder meer gauwdiefstal optreden.

“Gauwdieven zijn zeer mobiel. Hun werkterrein van kan overal zijn: spoorwegstations, treinen, metrostations, metro's, stadscentra, winkelcentra, noem maar op. Men beperkt zich niet tot de grenzen van een politiezone of landsgrenzen. Zulke geïntegreerde en gecoördineerde acties maken deel uit van de oplossing om het fenomeen van gauwdiefstallen in te dijken.”

Carlo CERCHI, coördinator OTA Pickpockets (spoorwegpolitie Brussel)

Wil je meer handige tips tegen gauwdiefstal of ben je benieuwd hoe daders vaak tewerk gaan? Bekijk dan zeker onze gauwdiefstalpagina.

Je hebt meer in de hand dan je denkt als het op preventie aankomt.

Ook interessant voor u:

21 februari 2024
(persbericht in samenwerking met Febelfin en de federale politie)
Er worden steeds meer gevallen gemeld waarbij ouderen telefonisch worden gecontacteerd door een zogezegde “medewerker van de fraudedienst van een bank”, “medewerker van Cardstop” of “politie”. Ze overtuigen het slachtoffer dat er fraude werd vastgesteld op zijn/haar rekening en stellen voor om bij het slachtoffer thuis langs te gaan om “de situatie op te lossen”. De criminelen hebben hierbij maar één doel voor ogen: zo veel mogelijk stelen. We willen waarschuwen voor dit type diefstallen en roepen op tot waakzaamheid.
22 januari 2024
Heel wat burgers willen zich actief inzetten voor een veiligere samenleving. Vele politiezones maken dit mogelijk door te werken met BIN’s. Eind 2023 waren maar liefst 1386 BIN's geregistreerd in België, wat een stijging van 8,62% ten opzichte van vorig jaar betekent en bijna 10% sinds 2020!
22 december 2023
Samen staan we sterker tegen gauwdiefstal! Ook op het terrein sensibiliseren verschillende politiezones en besturen tijdens de eindejaarsperiode actief omtrent zakkenrollers. Zo is er de actie “Timeless & The Warning” in Sint-Truiden. ADVP had hierover een interview met burgemeester Ingrid Kempeneers.