Rollen & Missies

office

Wat is de Adviesraad voor private veiligheid?

De raad verstrekt advies voor de ontwikkeling van het beleid inzake private veiligheid. Het uiteindelijke doel is ook om met adviezen en aanbevelingen bij te dragen tot de verbetering van de veiligheid van de burger met respect voor zijn grondrechten.


Wie zetelt in de adviesraad voor private veiligheid?

De Adviesraad voor de private veiligheid vindt zijn oorsprong in de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid en is officieel ingesteld bij koninklijk besluit van 18 maart 2021, bekendgemaakt op 7 mei 2021.
Deze raad bestaat uit: 

  • de beroepsverenigingen die actief zijn op het gebied van de private veiligheid: APEG, ALIA, PSA, ACA en ISA ;
  • de autoriteiten die betrokken zijn bij de toepassing ervan: de Algemene Directie Veiligheid & Preventie (FOD Binnenlandse Zaken), de raad van burgemeesters, de vertegenwoordigers van de gouverneurs, de gegevensbeschermingsautoriteit,... ;
  • en de federale en lokale politiediensten. 

Zowel de klanten als de vakbondsvertegenwoordigers zullen twee afzonderlijke overleggroepen vormen. De raad zal zich tot hen wenden voor advies over bepaalde vraagstukken.
De leden van de raad en de voorzitters van de bovengenoemde adviesgroepen worden bij besluit van 25 juni 2021, bekendgemaakt op 24 november 2021, door de minister benoemd voor een termijn van drie jaar. Onze directeur-generaal, Philip Willekens, is de voorzitter.  Twee deskundigen worden eveneens door de voorzitter benoemd.


Wanneer zal het plaatsvinden?

De Raad komt tweemaal per jaar bijeen. De eerste zitting van de Raad heeft plaatsgevonden op 2 juni 2021 en de tweede op 24 november 2021. Tijdens de eerste bijeenkomst had de Raad de eer om Minister Verlinden te verwelkomen, haar toespraak kan u hier vinden.
Een derde vergadering vond plaats op 22 juni 2022. De vierde Raad vindt plaats in november 2022.


Waar wordt momenteel aan gewerkt?

De Adviesraad is overeengekomen een wetenschappelijk onderzoeks te lanceren "over de uitdagingen voor de private  veiligheidssector , waarbij een vergelijking wordt gemaakt met andere landen van de Europese Unie". Dit onderzoek zal worden uitgevoerd in opdracht van AD Veiligheid en preventie. De resultaten worden tegen eind 2023 verwacht.
Daarnaast zijn ook verschillende werkgroepen opgericht om te reflecteren  over drie grote thema's: optimalisering van de wet van 2 oktober 2017, nieuwe technologieën en over het welzijn en de bescherming van het personeel in de private veiligheid.