Terug naar school: bescherm je fiets tegen diefstal

In het hele land is het nieuwe schooljaar inmiddels van start gegaan. Heel wat leerlingen en leerkrachten verplaatsen zich met de fiets naar school. Helaas worden er elk schooljaar ook heel wat fietsen gestolen. De AD Veiligheid & Preventie geeft fietsers graag enkele tips mee om zich te wapenen tegen fietsdiefstal.

Doe je fiets op slot

Hoe moeilijker je het een potentiële dief maakt, hoe minder geneigd die zal zijn om je fiets te stelen. Maak je fiets daarom vast met ten minste twee sloten, bij voorkeur van een verschillend type. Op onze website vind je een overzicht van welke sloten er bestaan en hoe je ze het beste gebruikt.

Pas op met tracking apps

Tracking apps zijn in dit digitale tijdperk heel populair om (fiets)trajecten bij te houden en sportieve prestaties op het internet te delen. Vergeet echter niet dat er ook mensen met minder goede bedoelingen online meekijken. Hier vind je enkele tips van hoe je je gegevens en je fiets het beste kan beschermen tegen deze nieuwe vorm van diefstal.

Laat je fiets graveren

Je fiets laten graveren heeft een dubbel doel: niet alleen kan je er potentiële dieven mee afschrikken, je hebt er ook meer kans mee je fiets terug te vinden als hij dan toch gestolen wordt. Vandaag worden fietsen nog met het rijksregisternummer van hun eigenaar gegraveerd. Op onze website vind je een overzicht van de gemeentes waar je je fiets kan laten graveren. In 2023 wordt echter een nieuw nationaal systeem uitgerold, gebaseerd op het reeds bestaande Brusselse initiatief Mybike.

In dit nieuwe systeem zal je je fiets kunnen laten registreren in een nationale databank en zullen geregistreerde fietsen van een unieke sticker met QR-code woorden voorzien. Met dit nieuwe systeem wordt het als potentiële koper makkelijker om te zien of een fiets gestolen is en voor de politie om, in geval van diefstal, de eigenaar terug te vinden.

Fietsendieven laten zich niet zo makkelijk tegenhouden. Maar als je van deze tips gebruik maakt, heb je sowieso meer kans om vlot het schooljaar door te fietsen!