Inbraakpreventie

Hoe kan je jezelf beschermen tegen inbraak? Vind hier nuttige inbraakpreventietips!

Eerste hulp voor slachtoffers van een woninginbraak

Je stelt vast dat er in jouw woning werd ingebroken. Volg de volgende stappen:

 • Bel onmiddellijk de politie op het nummer 101 (of 112).
 • Raak niets aan zolang de politie niet ter plaatse is gekomen.
 • Maak een overzicht van wat er gestolen is. Om de schade te beperken dien je de volgende handelingen uit te voeren:
  • Gestolen bankkaart? Laat jouw bankkaart blokkeren en contacteer Card Stop (078 170 170). Meer info: https://www.cardstop.be  
  • Identiteitsdocument gestolen? Laat dit document blokkeren, via Doc Stop 00800 2123 2123. Meer info: https://www.checkdoc.be/
  • Gsm gestolen? Laat de SIM-kaart blokkeren via jouw operator.
 • Neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij.
 • Indien je een register hebt gemaakt van jouw waardevolle voorwerpen: Raadpleeg jouw lijst, selecteer de gestolen voorwerpen en deel deze informatie mee aan de politie.

Durf als slachtoffer verdere hulp vragen

Getroffen worden door een inbraak kan allerhande gevolgen met zich meebrengen. Naast de emotionele schok en de werklast die gepaard gaat met het vervullen van verschillende administratieve acties, laat de inbraak andere minder zichtbare sporen na. Deze kunnen ook een grote impact hebben. Wetende dat een onbekende je woning is binnengedrongen, kan traumatiserend zijn.

Blijf niet zitten met je angsten en neem contact op met de dienst slachtofferhulp van de politie. Je vindt ook meer informatie op de website van CAW.

Brochure / affiche
26 September 2023

Brochure "Wat te doen na een inbraak?"

Een gids voor slachtoffers van woninginbraken.

Maak het inbrekers moeilijk met onze inbraakpreventietips!

Externe video URL

40.459, zoveel woninginbraken vonden er vorig jaar in België plaats (bron). Iedereen kan hiervan het slachtoffer worden. Daarbij zijn juwelen, betaalmiddelen en laptops de meest voorkomende gestolen voorwerpen. Om het voor inbrekers moeilijker te maken om succesvol toe te slaan, kan je de volgende tips toepassen:

Vraag naar lokale diefstalpreventiemogelijkheden

Vele lokale overheden bieden diverse opties voor diefstalpreventie aan, zoals toezicht op jouw hoofdverblijfplaats tijdens je vakantie.

In heel wat gemeenten kan je tevens beroep doen op een diefstalpreventieadviseur. Deze helpt jou bij het beveiligen van je woning. Het gaat om een persoon die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis bij je thuis om te bekijken hoe jouw woning beter beveiligd kan worden en geeft advies over de maatregelen die je vrijblijvend kan nemen. Dit kan o.a. helpen bij de aankoop van ramen, deuren en sloten. Ook kan je vaak bij deze persoon terecht voor een basisadvies om je beter te beschermen tegen online oplichting en het beveiligen van toestellen die verbonden zijn met internet.

Waarom een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur?

 • Het is gratis
 • Vrijblijvend advies op maat
 • Neutraal en objectief advies
 • De aanbevelingen zijn niet verplicht

Raadpleeg de informatiekanalen van jouw lokale politie of de preventiedienst van jouw gemeente om de diefstalpreventiemogelijkheden te bekijken. Indien je dit niet via hun informatiekanalen zou kunnen vinden, neem dan contact met hen op.

Maak gebruik van goede gewoonten en contacten

Een woning veiliger maken tegen inbraken hoeft niet duur te zijn. Volgende tips kunnen eenvoudig toegepast worden:

 • Sluit goed af: Doe alle ramen en deuren op slot wanneer je de woning verlaat. Ook al is het maar voor even. Hou de huissleutel bij. Zorg ervoor dat alle huisgenoten dit ook goed toepassen.

 • Maak een overzicht van jouw waardevolle voorwerpen: Registreer je waardevolle voorwerpen in een versleuteld Excel-bestand, bijvoorbeeld het serienummer van je smartphone. Maak daarbij ook gebruik van foto’s en een duidelijke beschrijving, zeker bij waardevolle voorwerpen waar er geen serienummer werd aangebracht (bvb. juwelen).

 • Sociale contacten: Doe beroep op jouw buren, vrienden en familieleden om een oogje in het zeil te houden wanneer je een tijdje niet thuis bent.

 • Sluit je aan bij een BuurtInformatieNetwerk (BIN).

 • Bewoonde indruk: Als inbrekers merken dat je gedurende lange tijd afwezig lijkt te zijn, kan jouw huis een zeer aantrekkelijk doelwit vormen voor hen. Laat mensen in jouw omgeving dus regelmatig jouw brievenbus legen en vraag aan bevriende buren/familie om de rolluiken op en af te laten. Scherm verder jouw sociale media goed af en publiceer niets over jouw uitstap/reis in het openbaar, zolang er niemand thuis is. Zo kan je vermijden dat potentiële inbrekers misbruik kunnen maken van deze informatie.

 • Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht: Zorg ervoor dat bvb. jouw laptop, gsm en sierraden niet zichtbaar zijn voor voorbijgangers. Leg deze op een plaats die moeilijk toegankelijk is voor inbrekers.

Installeer kwaliteitsvol mechanisch beveiligingsmateriaal

Door kwaliteitsvolle sloten, ramen en deuren kan je ervoor zorgen dat dieven tijd verliezen wanneer ze jouw woning op het oog hebben. Zo blijkt dat als ze niet binnen geraken, vele inbrekers gemiddeld na 3 minuten hun inbraakpoging staken. Alle bereikbare gevelopeningen - deuren, (schuif)ramen, garage en kelderopeningen - moeten dus goed beschermd worden. Hieronder alvast enkele tips:

 • Voorzie de buitendeuren van een meerpuntssluiting met minstens drie sluitpunten.
 • Een cilinder die meer dan 2 mm uitsteekt, vormt een potentieel inbraakrisico. Zorg daarom voor een stevige cilinderbescherming (langschild of rozet).
 • Kies voor een veiligheidscilinder met veiligheidskaart.
 • Heb je geen veiligheidsslot? Plaats dan een opbouwslot.
 • Kies voor gelaagd glas. Dat is moeilijker in te slaan en vormt voor de inbreker een extra hindernis.
 • Let erop dat het raamkader stevig verankerd zit in het metselwerk.
 • Ga voor vergrendelbare raamkrukken.

Indien dit door jouw lokale overheid wordt aangeboden, kan je voor bijkomend advies gratis beroep doen op een diefstalpreventieadviseur. Deze delen jou persoonlijk, onafhankelijk en vrijblijvend advies mee om jouw woning beter te kunnen beschermen tegen inbrekers.

Beveilig aanvullend met elektronische systemen

Elektronische beveiliging is steeds een aanvulling op de voorgaande maatregelen. Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar relevant als de woning al correct beveiligd is. Naast een afschrikkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren. Dit systeem vertraagt de inbreker immers niet, maar kan hem wel afschrikken.

In het geval van een alarmsysteem dien je met de volgende elementen rekening te houden:

 • Als je niet bent aangesloten op een alarmcentrale, moet je je alarmsysteem aangeven op de portaalsite van de politie.
 • Een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van uw contactgegevens zijn wettelijk verplicht.
 • Zet het alarm aan telkens je de woning verlaat.

Alle informatie over het plaatsen van een camerasysteem kan je hier vinden: https://www.besafe.be/nl/camera

Bescherm jouw woning ook tegen hackers

Alsmaar meer toestellen zijn – vaak zonder we er ons bewust van zijn - verbonden met het internet. Slecht beveiligde toestellen kunnen ervoor zorgen dat delinquenten o.a. kunnen zien wanneer je thuis bent of hoe je huis er vanbinnen uitziet. Om het voor potentiële inbrekers moeilijker te maken om vanop afstand te weten wanneer je op reis bent, kan je volgende tips toepassen:

 • Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je wil aankopen en vraag advies aan een technisch deskundige.

 • Wees waakzaam bij ‘witte’ producten: Vaak worden via webshops goedkopere afgeleiden van merktoestellen verkocht. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker van dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt. Verkies daarbij winkels met een betrouwbare klantendienst, zodat je bij problemen bij hen terechtkan en de kans op oplichting kan beperkt worden.

 • Volg de handleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan.

 • Voer tijdig updates uit: Om je toestellen na aankoop af te schermen voor inbrekers, is het belangrijk om regelmatig de nodige updates uit te voeren.

 • Beveilig jouw WIFI-verbinding: Gebruik een wachtwoord, verander de naam van jouw netwerk en zorg ervoor dat updates worden uitgevoerd. Weet steeds wie toegang heeft tot jouw internetnetwerk en verander het wachtwoord indien nodig.

 • Gebruik eigen codes: Vervang de fabriekscodes door eigen codes die moeilijk te achterhalen zijn door onbekenden. Deel deze niet met anderen.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina https://www.besafe.be/nl/diefstal/beveiliging-slimme-toestellen

Studierapport
21 Juni 2023

Onderzoek "Wat werkt er om woninginbraken te voorkomen?"

In dit EUCPN-onderzoek wordt nagegaan welke maatregelen werken om woninginbraken tegen te gaan.

Veelgestelde vragen