Delen van intieme beelden online

Lees meer
smartphone in hand

Intieme beelden online

In deze digitale tijden is het uiten van liefde op verschillende manieren mogelijk en omvat dit ook het delen van intieme momenten online. Internet verbindt ons met elkaar en biedt kansen voor het opbouwen van vriendschappen en relaties. Tegelijkertijd brengt dit ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het fenomeen van het ongeoorloofd verspreiden van naaktfoto's.

Grensoverschrijdende sexting, hoewel vaak als onschuldig gezien, kan ernstige gevolgen hebben. Het delen van persoonlijke beelden zonder toestemming kan leiden tot emotioneel leed, reputatieschade en juridische problemen. Om deze reden is het belangrijk om te begrijpen wanneer sexting gepast is:

  • Wederzijdse toestemming: Toestemming van beide partijen is cruciaal en deze kan op elk moment worden ingetrokken.
  • Vrijwilligheid: Het delen van beelden moet vrijwillig zijn en niet onder druk gebeuren.
  • Gelijkwaardigheid: Zorg ervoor dat er een gelijkwaardige relatie is tussen jullie.
  • Context: Respecteer de privacy van anderen en wees bewust van de beelden die je online deelt. 
  • Impact: Denk na over de mogelijke gevolgen van je acties voordat je je afbeeldingen deelt. Dit gedrag kan jou of anderen schaden.

Wat te doen als er naaktfoto’s online staan?

"HELP! Er staan naaktfoto’s van mij online, WAT NU?!"

Deze roep om hulp ontstaat vaak vanuit een gevoel van schaamte, waardoor slachtoffers van digitaal seksueel geweld soms aarzelen om verdere stappen te nemen. Het negeren van deze situatie is echter geen oplossing. Juist door actie te ondernemen, kan verdere verspreiding en de gevolgen ervan worden beperkt. (Lees verder hieronder bij: “Wat kan ik als slachtoffer hiertegen doen?”)

"HELP! Er staan fake naaktfoto’s van mij online, WAT NU?!"

Als je ontdekt dat er fake naaktfoto’s van jou online circuleren - terwijl je die nooit hebt gemaakt - zou je slachtoffer kunnen zijn geworden van deepnudes. Deze vervalste naaktfoto’s, gemaakt met behulp van artificiële intelligentie, kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals posttraumatische stressstoornis, angststoornissen of zelfs suïcidale gedachten. (Lees verder hieronder bij: “Wat kan ik als slachtoffer hiertegen doen?”)

"HELP! Ik ontvang naaktfoto’s van iemand, waarvan ik weet dat die persoon hiervoor geen toestemming heeft gegeven. Wat nu?!"

Breng het slachtoffer hiervan op de hoogte en bied steun. Vermijd het delen of leuk vinden van deze beelden. Durf het op te nemen voor het slachtoffer. Wie echt moedig is, spreekt desgevallend ook zijn of haar vrienden hierop aan. Op die manier weet het slachtoffer dat hij of zij niet alleen staat en kan je een groot verschil maken.

Als je onder druk wordt gezet om de beelden door te sturen, spreek dan de persoon hierop aan. Als dit doorgaat, stap dan zeker naar de politie. Je kan ook vertrouwelijk contact opnemen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) via Contact | Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (belgium.be)

Wat kan ik als slachtoffer hiertegen doen?

Ontdekken dat er ongewenste naaktfoto's van jezelf online circuleren, ongeacht of ze nu echt of vals zijn, kan een overweldigende en verontrustende ervaring zijn. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen staat en dat er stappen zijn die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen en gerechtigheid te zoeken. Het is nooit jouw schuld dat je in deze situatie bent beland.

Er zijn tal van professionals en instanties om je te helpen en je te ondersteunen. Aarzel niet om hulp te zoeken en je stem te laten horen. Samen kunnen we strijden tegen online seksueel geweld en streven naar een online omgeving waar iedereen zich veilig voelt.

Ben je minderjarig?

  • Contacteer Child Focus: Slachtoffers van niet-consensuele verspreiding van naaktbeelden kunnen terecht bij Child Focus via het gratis nummer 116 000. Hier vind je hulp en advies specifiek gericht op minderjarigen.
  • Doe aangifte bij de politie: Digitaal seksueel geweld is strafbaar. Maak een afspraak online of telefonisch. Je hoeft dit niet alleen te doen; je mag je laten bijstaan door een advocaat, familielid of vertrouwenspersoon.
    • Bereid je voor: Verzamel bewijsmateriaal, zoals screenshots van berichten, zowel digitaal als analoog. Zorg ervoor dat de datum en tijd duidelijk zichtbaar zijn.

Ben je meerderjarig?

  • Maak een afspraak online of telefonisch. Je hoeft dit niet alleen te doen; je mag je laten bijstaan door een advocaat, familielid of vertrouwenspersoon.
    • Bereid je voor: Verzamel bewijsmateriaal, zoals screenshots van berichten, zowel digitaal als analoog. Zorg ervoor dat de datum en tijd duidelijk zichtbaar zijn.
       
  • Is de stap zetten naar politie te groot? Contacteer dan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen: Zij geven je advies en ondersteuning, daarnaast helpen ze je om de beelden offline te halen en geven ze juridisch advies. Contact | Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (belgium.be)
     
  • Maak een digitale vingerafdruk op StopNCII.org: Dit is een mogelijkheid voor meerderjarigen om hun naaktfoto's te beschermen. Door een digitale vingerafdruk te maken, kan aan verschillende platformen worden gevraagd om afbeeldingen met dezelfde vingerafdruk te verwijderen.
     
  • Verwijder zoekresultaten bij Google: Als je naaktfoto's online werden verspreid, kan je Google vragen om de zoekresultaten te verwijderen via de aangegeven link. Maak zeker screenshots als bewijs van grensoverschrijdend gedrag.

 

Veilige sexting: tips en advies

Sexting kan een leuke en intieme manier zijn om contact te houden. Het is belangrijk om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je sexting-ervaring plezierig, maar vooral veilig is:

  • Beveilig je telefoon: Sla zeer persoonlijke foto’s op een veilige plaats op en zorg ervoor dat je telefoon beveiligd is met een wachtwoord. Dit voorkomt ongeoorloofde toegang tot je privéfoto's.
     
  • Bescherm je identiteit: Maak jezelf onherkenbaar op de foto's. Zorg ervoor dat je gezicht niet te zien is en vermijd herkenbare kenmerken zoals tattoos, moedervlekken en juwelen. Kies voor een neutrale achtergrond. Dit minimaliseert het risico op identificatie.
     
  • Vermijd persoonlijke gegevens: Vermeld geen persoonlijke informatie zoals je naam, telefoonnummer of adres in de foto's. Dit helpt je privacy te beschermen en voorkomt mogelijk misbruik van je gegevens.
     
  • Gebruik veilige apps: Als je ervoor kiest om sexting-apps te gebruiken, zorg er dan voor dat deze apps veilig zijn en je privacy respecteren. Raadpleeg betrouwbare bronnen voor aanbevelingen over welke apps het meest geschikt zijn voor veilige sexting.
     
  • Voor meer tips en advies over veilige sexting, raadpleeg volgende bron:
    • WAT WAT: Welke app gebruik ik best om naaktfoto's of naaktvideo's te sturen
    • IkBeslis.be: Tips om problemen te vermijden bij sexting

 

Inspirerende lokale praktijken

1. Luik:  Sensibilisering in scholen omtrent seksuele toestemming

Doelpubliek: 6e leerjaar en middelbaar onderwijs

Het doel is om leerlingen in het 6e leerjaar en middelbaar onderwijs te laten nadenken over dit onderwerp en, nog belangrijker, hen bewust te maken van de druk vanuit de omgeving (alcohol, sociale druk, enz.) die kan leiden tot een verkeerde interpretatie van toestemming. Hiervoor zijn twee instrumenten ontwikkeld: een geanimeerd hulpmiddel met zes videoclips over seksuele toestemming en een educatief boekje, en een aangepaste animatiefilm voor het 6e leerjaar die de risico's van grensoverschrijdende sexting belicht. Het hoofddoel is om mensen bewust te maken van de gevolgen van het online delen van foto's/video's zonder wederzijdse toestemming.

2. Quaregnon: Animatietool tegen misbruik van nieuwe technologieën

Doelgroep: Lager onderwijs

Animatietool die wordt gepresenteerd aan basisschoolklassen "tegen het misbruik van nieuwe technologieën (cyberpesten, kinderlokkerij, sexting, beeldrechten, enz.)".

3. Fontaine-l'Évêque: stand schoolplein

Doelgroep: Schoolgaande jongeren

Er wordt een stand opgezet op het schoolplein om adviezen, brochures en/of ander educatief materiaal over geweldpreventie te verspreiden door informatie te verstrekken over de factoren die geweld in de hand werken (alcohol, sociale netwerken, seksualiteit, enz.).

4. Onder andere Brugge: Lezing Internetveiligheid

Doelgroep: Iedereen die jongeren ondersteunt, van (groot)ouders over leerkrachten tot opvoeders
Lezing om je wegwijs te maken in het huidige internet landschap voor jongeren en hoe je als volwassene in je relatie tot de jongeren hiermee kan omgaan. Hierbij worden ook tips gegeven aan wat te doen als de jongere wordt afgeperst met naaktbeelden. De lezing wordt gegeven door Tom Termote (VIVES) en werd ons actief aangeraden door stad Brugge.

5. PZ Geraardsbergen/Lierde (in samenwerking met gemeente Lierde): Duik in het digitale leven van jongeren

Doelgroep: Ouders/leerkrachten van tieners
Een lezing voor ouders/leerkrachten van tieners. A.d.h.v. waargebeurde verhalen worden criminele fenomenen als geldezels, grensoverschrijdende sexting (in het bijzonder grooming) belicht. Met enkele tips leer je in dialoog te gaan met je kind over het voorkomen van slachtoffer– en daderschap.

6. Stad Lier: Infosessies rond sociale mediagebruik en cybercrime naar jongeren

Doelgroep: Schoolgaande jongeren
Infosessies op maat van schoolgaande jongeren door gerechtelijk commissaris Christophe Van Borte (Computer Crime Unit, FGP Antwerpen). Daarnaast voorzien men een brochure rond deze thematiek en infoavond hierrond voor ouders. Daarbij komt grensoverschrijdende sexting ook telkens aan bod.

7. PZ Gavers: Infosessie in middelbare scholen

Doelgroep: Schoolgaande jongeren (middelbaar)
Tijdens deze infosessie wordt uitvoerig stilgestaan bij het gebruik en de risico’s van sociale media aan verschillende klassen van een middelbare school. Deze wordt georganiseerd op vraag van scholen of verenigingen. De actie werd positief geëvalueerd door schooldirectie, studenten en politie.

8. PZ Damme/Knokke-Heist: lessen DKH safe-weerbaarheid-veiligheidsdag

Doelgroep: Schoolgaande jongeren (lager en middelbaar)
Tijdens lessen DKH safe in 5de leerjaar krijgen de kinderen uitleg over de risico's die het online leven met zich meebrengt. Zo krijgen ze ook uitleg over portretrecht/recht op afbeelding als voorbereiding op de les weerbaarheid die doorgaat in 6de leerjaar. Daar wordt het item sexting uitgelegd, de risico's die hiermee gepaard gaan en wat ze kunnen doen mocht het foutlopen. Voor het secundair onderwijs organiseren we op 6 mei 2024 een veiligheidsdag waarin jongeren uit 2de-4de en 6de middelbaar workshops volgen gedurende gans de dag. Naast verkeersveiligheid, brandpreventie, weerbaarheid zullen er ook verschillende workshops doorgaan rond online veiligheid met diverse thema's.

9. Stad Genk: Weet wat je stuurt

Doelgroep: Schoolgaande jongeren (middelbaar)
Een sensibiliseringscampagne gericht op jongeren tussen 12 en 15 jaar. De stad wil jongeren op sociale media tonen hoe ze slim kunnen omgaan met seksueel getinte berichten en beelden. Dat doen ze door zelf pikante berichten op sociale media te verspreiden.

Op 26 maart 2024 organiseerde stad Genk een studiedag hierover, gericht op jeugdwerkers Daarbij werden handvaten gereikt aan hen om met het thema om te gaan en het bespreekbaar te maken bij de jongeren waarmee jullie in contact komen.

Meer info:

10. VRT (in samenwerking met gespecialiseerde actoren): EDUbox sexting

Doelgroep: Schoolgaande jongeren (middelbaar)

De komst van digitale media heeft ons liefdes- en seksleven op zijn kop gezet. Stuurden we elkaar vroeger liefdesbrieven en rode rozen, doen we vandaag liever aan sexting om onze gevoelens te tonen. Maar wat is sexting precies? Waarom boomt het onder jongeren? En brengt het sturen van pikante foto’s niet allerlei risico’s met zich mee?

De EDUbox Sexting gidst leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs door de wereld van digitaal flirten en legt uit dat het soms ook kan mislopen.

Meer info: