Rondetafel over private veiligheid zet Europese expertise in de schijnwerpers

rondetafel met experten uit de private veiligheid
Tal van nationale experten uit verschillende EU-Lidstaten kwamen op 21 november samen in het historische Egmontpaleis te Brussel. Ze bespraken de aanpak en de uitdagingen van het beleid rond private veiligheid in onze samenleving.

Het opzet van dit seminarie, georganiseerd door de Algemene Directie Veiligheid & Preventie (ADVP), is tweeledig. Enerzijds wordt gestreefd naar het opzetten van een expertennetwerk dat in de toekomst verder kan worden uitgebreid met andere Lidstaten van de EU. Dit netwerk zal fungeren als een centraal punt voor eerstelijnsinformatie over het beleid rond private veiligheid en de verantwoordelijke nationale instanties. Hierdoor kunnen gedeelde uitdagingen in heel Europa op een gezamenlijke wijze worden aangepakt. Anderzijds wordt beoogd om tijdens deze bijeenkomst de meest pertinente uitdagingen op zowel micro- en macrovlak te identificeren. Deze zullen dienen als basis voor toekomstig overleg.

Naast best practices, kwamen ook de gemeenschappelijke uitdagingen doorheen de verschillende nationale beleidsaanpakken aan bod. De experten bespraken ook nieuwe evoluties in de private veiligheidssector en de rol van de private actoren in het integrale veiligheidslandschap.

Het seminarie werd ingeleid door een videoboodschap van de Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden. Hierop volgde een presentatie door de directeur van de ADVP over het Belgische beleid rond private veiligheid. Hij onderstreepte het belang van het seminarie en het nieuwe Europese expertennetwerk. De presentaties van verschillende Lidstaten, waaronder Frankrijk, Nederland en Kroatië, over hun aanpak in de regulering van de private veiligheidssector en de aanpassing van het nationale beleid hierrond, resulteerden in een levendige discussie.

De private veiligheidssector werd in de loop van de dag vertegenwoordigd door een talrijke delegatie van de Confederation of European Security Services (CoESS). De experten van CoESS belichtten de relevante uitdagingen en gaven een interessant inzicht vanuit het oogpunt van de sector zelf. Vervolgens presenteerde een beleidsdeskundige van DG HOME van de Europese Commissie de nieuwe Europese Richtlijn inzake Kritieke Infrastructuren en de implementatie ervan op nationaal niveau.