BIN en lokale veiligheid

Hier lees je meer over de invloed van buurtinformatienetwerken op de lokale veiligheid.

Onderzoek

Op vraag van de ADVP lanceerde de UGent het eerste grootschalige onderzoek naar BIN’s in België.

Deze studie resulteerde in een zeer uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van buurten met en buurten zonder BIN. De studie stelt ook informele buurt(preventie)netwerken vast in de vorm van digitale platformen (zoals Facebookgroepen, WhatsApp en Hoplr). Die zorgen voor opportuniteiten maar ook uitdagingen voor de traditionele BIN’s.

Youtube event

Tijdens een live Youtube event op dinsdag 7 juni 2022 via YouTube werden de meest opvallende en interessante resultaten besproken.

Via deze link kan je de opname herbekijken:

Externe video URL

Inleidend bespraken professor Wim Hardyns (UGent) en doctoraatsonderzoeker Thom Snaphaan (UGent) de meest opvallende en interessante onderzoeksresultaten. In een tweede deel gingen de verschillende relevante stakeholders dieper in op enkele thema’s die vanuit het publiek werden aangereikt: Joke Claesen (AD Veiligheid & Preventie), Benno Gekiere (vzw BIN Kenniscentrum), Danny Devisscher (Politiezone Maldegem), Luc Dupas (BIN Hoog-Blanden + 5 BIN Heverlee). Moderator Eddie Groenwals leidde het gesprek in goede banen.

Boek

BIN boek

De resultaten van de studie werden gebundeld in het boek "Buurtinformatienetwerken en lokale veiligheid”. Het boek bevat topics zoals:

  • Ontstaansgeschiedenis BIN’s
  • Verschillende soorten BIN’s
  • Wettelijk kader
  • Politiële criminaliteitsstatistieken buurten met en zonder BIN
  • BE-Alert BIN-module
  • Lokale veiligheid buurten met en zonder BIN
  • Relaties tussen buurtbewoners en politie
  • Informatiedoorstroming tussen buurtbewoners en politie

Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op de beleidsmatige en praktische organisatie van BIN’s.

Dit boek is een belangrijk naslagwerk voor iedereen die een betere kijk op het functioneren van BIN’s wil ontwikkelen. Het is dus niet alleen interessant voor buurtbewoners die al lid zijn van een BIN, maar zeker ook voor buurtbewoners die zich in de toekomst willen aansluiten bij een BIN of zelf willen bijdragen aan de oprichting van een BIN.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel voor 45 euro, maar kan, zolang de voorraad strekt, aangekocht worden aan het voordeeltarief van 27 euro bij Top Copy-DOCUNET:

  • Afhalen in de winkel: Gebroeders Vandeveldestraat 121, 9000 Gent - € 27,00
  • Online bestellen en thuis laten leveren via onderstaande link - € 27,00 (excl. verzendkost)

https://docunet.be/detail/Buurtinformatienetwerken-en-lokale-veiligheid