Het European Crime Prevention Network (EUCPN) en het European Network on the Administrative Approach to tackle serious and organised crime (ENAA) organiseren de komende maanden drie webinars over burgerparticipatie, innovatie en empirisch onderbouwde criminaliteitspreventie, en over bestuurlijke handhaving.
We nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen. Deelname aan deze webinars is gratis, maar registratie is verplicht.
We informeren u hierbij ook graag over de publicaties van het EUCPN van het voorbije jaar. De toolbox betreffende burgerparticipatie, die werd opgemaakt in het kader van het Belgische EU-Voorzitterschap, is ook beschikbaar in het Nederlands.
Webinars
- 25 april: EUCPN webinar: "Crime prevention through community engagement" https://eucpn.org/events/eucpn-webinar-crime-prevention-through-community-engagement
Deze webinar onderzoekt initiatieven voor burgerparticipatie op het gebied van openbare veiligheid. Hieronder vallen initiatieven die tot doel hebben om de levenskwaliteit in een bepaalde buurt te verbeteren en om asociaal gedrag of een gebrek aan veiligheid te verminderen door een hogere mate van sociale cohesie. Hoewel dergelijke activiteiten alleen maar kunnen worden aangemoedigd, zijn de effecten ervan meestal niet zo groot als initiatieven op het gebied van openbare veiligheid. Daarom biedt deze webinar (en de bijbehorende toolbox) een overzicht van de verschillende soorten burgerparticipatie-initiatieven die kunnen worden opgezet en de bijbehorende uitdagingen die kunnen ontstaan wanneer ze worden belemmerd.
Het doel is om beleidsmakers en andere professionals die met burgervrijwilligers werken te informeren en te ondersteunen over de veelvoorkomende valkuilen.
De webinar vindt plaats op vrijdag 25 april 2025 van 10u30 - 11u30. Deelname is gratis, maar registratie is verplicht. De webinar wordt in het Engels gegeven en wordt gehost via Teams. Na registratie ontvang je een automatische bevestigingsmail van @ibzfgovbe.
- 9 mei: EUCPN webinar: "Will innovation also lead to progress?"
https://eucpn.org/events/eucpn-webinar-will-innovation-also-lead-to-progress
Veel van de preventie-initiatieven die momenteel worden geïmplementeerd zijn niet empirisch onderbouwd, wat betekent dat het onduidelijk is hoe ze werken, of ze effectief zijn en welke elementen deze effecten veroorzaken. Dit is deels te wijten aan het belang van innovatief zijn. Veel beleidsmakers en preventiewerkers willen baanbrekend werk doen op het gebied van criminaliteitspreventie en sommigen denken dat innovatie niet mogelijk is binnen empirisch ondernbouwde initiatieven. Maar nieuwigheid hoeft niet te worden aangemoedigd ten koste van betrouwbaarheid. Deze webinar laat zien hoe replicatie kan worden geïntegreerd met innovatie en op dezelfde manier kan bijdragen aan empirisch onderbouwde criminaliteitspreventie.
De webinar vindt plaats op vrijdag 9 mei 2025 van 10u30 - 11u. Deelname is gratis, maar registratie is verplicht. De webinar wordt in het Engels gegeven en wordt gehost via Teams. Na registratie ontvang je een automatische bevestigingsmail van @ibzfgovbe.
- 20 juni: ENAA-EUCPN webinar: "How to get started with the administrative approach"
https://eucpn.org/events/enaa-eucpn-webinar-how-to-get-started-with-the-administrative-approach
In de EU hebben sommige lidstaten systematisch een nationaal beleid voor bestuurlijke handhaving ingevoerd, andere hebben geen nationaal beleid maar hebben ervaring met het concept opgedaan en nog een groep lidstaten heeft geen nationaal beleid en weinig tot geen ervaring met het concept.
Omdat bestuurlijke handhaving in vele vormen bestaat en zich met verschillende snelheden ontwikkelt, is het een uitdaging om een stapsgewijs programma aan te bieden. Dit is vooral een uitdaging als je rekening houdt met de verschillende manieren waarop overheden hun administraties organiseren en welke bevoegdheden bij welke administratieve organen horen. De aanbevelingen in deze webinar (en bijbehorende paper) zijn daarom gebaseerd op de aanpak en ervaring van de meer ervaren lidstaten in de EU.
De webinar vindt plaats op vrijdag 20 juni 2025 van 10u30 - 11u30. Deelname is gratis, maar registratie is verplicht. De webinar wordt in het Engels gegeven en wordt gehost via Teams. Na registratie ontvang je een automatische bevestigingsmail van @ibzfgovbe.
Publicaties
- EUCPN toolbox and factsheets: "Reducing recidivism" (2024)
https://eucpn.org/document/eucpn-toolbox-reducing-recidivism
Een aanzienlijk deel van alle criminaliteit wordt gepleegd door recidivisten. Straffen, in het bijzonder gevangenisstraffen, zijn niet altijd effectief om recidive te voorkomen. Deze toolbox richt zich op programma's tijdens en na detentie en identificeert risico's op recidive en factoren voor een succesvolle rehabilitatie en het stopzetten van de criminele carrière.
Deze publicatie is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Hongaars.
- EUCPN toolbox, factsheets and video: "Crime prevention through community engagement" (2024)
https://eucpn.org/toolbox-communityengagement
Deze toolbox die werd opgemaakt in het kader van het Belgische EU-Voorzitterschap, biedt een overzicht van de verschillende soorten burgerparticipatie-initiatieven die kunnen worden opgezet en de daarmee samenhangende uitdagingen die kunnen ontstaan wanneer ze worden belemmerd. Het doel is om beleidsmakers en andere praktijkmensen die met burgervrijwilligers werken, te informeren over en te ondersteunen bij de veelvoorkomende valkuilen. Om deze reden bevat het laatste hoofdstuk van de toolbox praktische richtlijnen die beleidsmakers kunnen helpen bij het creëren van burgerparticipatie-initiatieven om te werken aan een verbeterd raamwerk voor gemeenschapsbetrokkenheid.
Deze publicatie is beschikbaar in het Engels, Nederlands, Frans en Duits.
- EUCPN toolbox, factsheets and video: "Work-related crime"
https://eucpn.org/toolbox-workrelatedcrime
Werkgerelateerde criminaliteit verwijst naar alle overtredingen van wet- en regelgeving met betrekking tot salaris en werkgelegenheid, uitkeringen, belastingen en heffingen. Dit omvat arbeidsuitbuiting, dwangarbeid en mensenhandel met het oog op arbeidsuitbuiting, evenals alle criminele activiteiten die verband kunnen houden met of kunnen wijzen op deze misdrijven: uitkeringsfraude, belastingontduiking en witwassen van geld, overtreding van veiligheidsvoorschriften op de werkplek, afpersing van loon, enzovoort.
Deel 1: “Arbeidsuitbuiting en andere werkgerelateerde criminaliteit: een probleemanalyse en preventiekader” (2023)
Er zijn verschillende preventiestrategieën, elk met hun eigen voor- en nadelen:
- Slachtoffergerichte benaderingen omvatten bewustmakingsprogramma's voor potentiële slachtoffers, evenals slachtofferidentificatie en -bijstand.
- Kopersgerichte strategieën zijn gericht op zowel persoonlijke als zakelijke afnemers, en hebben tot doel de markt voor diensten en goederen die door uitgebuite arbeidskrachten zijn geproduceerd, te verkleinen.
- Dadergerichte benaderingen hebben als doel een omgeving te creëren die voor daders riskant en onrendabel is om in te opereren. Dit laatste kan worden bereikt door een mix van strafrechtelijke en administratieve onderzoeken die profiteren van een betere informatie-uitwisseling tussen overheden en over de grenzen heen.
Deel 2: “Arbeidsuitbuiting: situationele preventie” (2024)
Deze Toolbox pleit voor situationele preventie van arbeidsuitbuiting door een omgeving te creëren waarin het voor daders risicovoller en minder lonend is om dit soort criminaliteit te plegen.
De toolboxen zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Zweeds.
- EUCPN/ENAA Mythbuster: "Misconceptions about the administrative approach" (2024)
https://eucpn.org/mythbuster-administrativeapproach
Deze mythbuster bespreekt twee veelvoorkomende uitdagingen in verband met de (uitvoering van de) bestuurlijke aanpak. Ten eerste wordt de mythe besproken dat er een discrepantie bestaat tussen de strafrechtelijke en de administratieve aanpak. Terwijl de aanpak van georganiseerde criminaliteit een prioriteit blijft van het strafrechtelijk systeem, blijft de waardevolle rol van administratieve overheden in veel EU-landen grotendeels onbekend of ondergewaardeerd. Ten tweede vereist een geïntegreerde aanpak dat zowel politie-informatie als bestuurlijke informatie wordt uitgewisseld tussen alle relevante partners. Dit betekent dat zowel justitiële als bestuurlijke instanties behoefte hebben aan efficiënte structuren voor het delen van informatie, zodat de autoriteiten goed gefundeerde beslissingen kunnen nemen.
Deze publicatie is beschikbaar in het Engels.
- EUCPN Mythbuster: "Will innovation also lead to progress?" (2024)
https://eucpn.org/mythbuster-innovation
Veel van de preventie-initiatieven die momenteel worden geïmplementeerd zijn niet empirisch onderbouwd, wat betekent dat het onduidelijk is hoe ze werken, of ze effectief zijn en welke elementen deze effecten veroorzaken. Dit is deels te wijten aan het belang van innovatief zijn. Veel beleidsmakers en preventiewerkers willen baanbrekend werk doen op het gebied van criminaliteitspreventie en sommigen denken dat innovatie niet mogelijk is binnen evidence-based initiatieven. Maar nieuwigheid hoeft niet te worden aangemoedigd ten koste van betrouwbaarheid. Dit artikel laat zien hoe replicatie kan worden geïntegreerd met innovatie en op dezelfde manier kan bijdragen aan evidence-based criminaliteitspreventie.
Deze publicatie is beschikbaar in het Engels.
- EUCPN Mythbuster: "Are evaluations too challenging?" (2024)
https://eucpn.org/mythbuster-evaluations
Het is duidelijk dat het idee van empirisch onderbouwde preventie omhuld is door een veelheid aan mythes en houdingen. Hoewel sommige van deze houdingen echte uitdagingen vormen, zoals het samenvoegen van een evaluatiecultuur met de complexe en snelle aard van de publieke sector, kunnen veel van de vermeende moeilijkheden op hun beurt weer betwist worden.
Deze mythbuster onderzoekt veelvoorkomende redenen waarom mensen aarzelen met betrekking tot evaluaties. Het bespreekt zowel mythes als werkelijke uitdagingen waarmee preventiewerkers worden geconfronteerd bij het uitvoeren van evaluaties.
Deze publicatie is beschikbaar in het Engels.
- Recommendation paper: The prevention of firearm trafficking through postal services (2024)
De handel in vuurwapens is een groot probleem binnen de Europese Unie. Dit artikel richt zich specifiek op het gebruik van postdiensten om het smokkelproces mogelijk te maken, wat een (soms) over het hoofd gezien facet van het probleem blijft. Er wordt een barrièremodel gebruikt om de faciliterende factoren (bijv. het gebruik van stromannen) en de kansen (bijv. het gebrek aan toezicht) van elke stap van het bijbehorende bedrijfsmodel te onderzoeken. Op basis van deze informatie kunnen signalen worden geïdentificeerd om het fenomeen te onthullen (bv. nerveuze ontvangers of leveringen op verlaten locaties) en barrières (bv. verbeterde samenwerking en informatie-uitwisseling) om het probleem aan te pakken.
Tot slot richt de paper zich op twee specifieke preventiemiddelen.
- Ten eerste kan een effectieve detectietechnologie in combinatie met een risicogebaseerde screening het bezorgproces versnellen door alleen pakketten met een hoog risico te screenen. Deze aanpak vereist echter de verzameling van betere gegevens over de pakketten en hun afzenders.
- Ten tweede blijven markeringen belangrijk in een poging om vuurwapens te traceren en om het punt waarop ze in het illegale circuit terechtkomen, te identificeren. Tegelijkertijd moeten de gegevens over markeringen worden verzameld in online databases die gemakkelijk toegankelijk zijn voor de autoriteiten.
Deze publicatie is beschikbaar in het Engels.
- Preventing Youth Recruitment into Organised Crime: Insights from a Multinational Perspective (2024)
Dit document geeft een samenvatting van de bevindingen van een bijeenkomst van deskundigen over de rekrutering van jongeren in de georganiseerde misdaad die op 26 en 27 maart 2024 in Brussel werd gehouden. Tijdens deze bijeenkomst, die mede werd georganiseerd door EMPACT Cocaïne, Cannabis en Heroïne en het EUCPN, deelden eenentwintig deskundigen, die 15 EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees netwerk inzake criminaliteitspreventie vertegenwoordigden, de nieuwste inzichten over het groeiende probleem van rekrutering van jongeren voor georganiseerde criminaliteit, de veelzijdige risicofactoren die bijdragen aan de betrokkenheid van jongeren bij georganiseerde criminaliteit, en mogelijkheden voor preventie. Dit verslag belicht de belangrijkste inzichten die relevant zijn voor interventiekaders en uitvoerbare aanbevelingen.
Deze publicatie is beschikbaar in het Engels.