Lokale besturen Boom, Aartselaar, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle gaan de strijd tegen intrafamiliaal geweld samen aan. Met (ex-)slachtoffers en (ex-)plegers, professionals en het brede publiek, met een geïntegreerde en coherente aanpak. Welzijnsorganisatie Vlotter is coördinator van het project.
Alle slachtoffers verdienen een kwaliteitsvol onthaal en zorgzame dienstverlening die aangepast zijn aan hun noden en specifieke situatie. Een onthaal en dienstverlening die hun veiligheid, maar ook luisteren, respect, empathie en menselijkheid centraal stellen. Dit geldt des te meer voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld.
“STOPP VIF”(Services De Terrain Oeuvrant Pour La Prevention Et La Prise En Charge Des Violences Intrafamiliales - diensten op het terrein voor preventie en aanpak van intrafamiliaal geweld).
Chaudfontaine en de gemeenten van de politiezone SECOVA zetten in op de strijd tegen intrafamiliaal geweld!
Het ISP wordt getrokken door Stad Gent en telt daarnaast nog 15 steden/gemeenten die intekenden op het ISP-Impuls project: Aalter, Assenede, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Laarne, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wetteren, Zelzate en Zulte.
Het project ‘Ouders onderling’ richt zich enerzijds naar ouderkoppels die te maken krijgen met oudermishandeling door één van hun al dan niet inwonende volwassen kinderen, en anderzijds naar de professionals die regelmatig met deze situaties te maken krijgen.
Deze voorziening zal gebaseerd zijn op de oprichting van een interdisciplinaire overlegcel, gespecialiseerd in echtelijk geweld (sociaal, juridisch, politie en gezondheid), die een gezamenlijk en gecoördineerd actieplan moet uitwerken voor de opvang (bescherming en ondersteuning) van slachtoffers van echtelijk geweld die zich in een kritieke situatie bevinden.
Uit onderzoek weten we dat de gevolgen bij kinderen en jongeren die getuige zijn van geweld binnen het gezin even zwaar en ernstig kunnen zijn als bij kinderen en jongeren die rechtstreeks slachtoffer zijn van het geweld.